Νέα έρευνα: Ο συνδυασμός αυτών των 2 φαρμάκων μπορεί να μειώσει κατά 30% την άπνοια του ύπνου

Η άπνοια ύπνου συνιστά μια επαναλαμβανόμενη και στιγμιαία διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα ελλειματική ανάπαυση.

Με ανεπαρκώς ξεκούραστο ύπνο, η άπνοια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολλές και σοβαρές παθολογικές καταστάσεις υγείας. Επιπλέον, οι θεραπείες που συστήνονται μέχρι και σήμερα, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν μάσκα ύπνου, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές για όλους, ενώ σε μεγάλο ποσοστό ασθενών αναφέρεται έντονη δυσφορία από την χρήση της μάσκας.

Σε νέα μελέτη, διαπιστώνεται ότι συνδυάζοντας αντικαταθλιπτικά και αντισπασμωδικά φάρμακα, η άπνοια ύπνου μπορεί να ελαττωθεί κατά τουλάχιστον 30%.

Ο ύπνος είναι μια σημαντική διαδικασία αποκατάστασης. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ένα άτομο διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και κατάθλιψης, όταν δεν λαμβάνει αρκετό και ποιοτικό ύπνο.

Για τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), η νυκτερινή ξεκούραση μπορεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς η κατάσταση αυτή τους αναγκάζει να ξυπνούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, δεν αισθάνονται ξεκούραστοι όταν ξυπνήσουν και δεν ανακτούν ενέργεια. Προς το παρόν δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, κατάλληλη για τη θεραπεία της άπνοιας του ύπνου.

Δείτε επίσης:  Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκλωβισμένος και σχεδόν χωρίς τρόφιμα ο Έλληνας διπλωμάτης στη Μαριούπολη

Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρει ότι ο συνδυασμός δύο υπαρχόντων φαρμάκων μπορεί να μειώσει την υπνική άπνοια κατά τουλάχιστον 30%.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology, καθηγητής Danny Eckert, σχολιάζει σχετικά:

«Ήμασταν ενθουσιασμένοι επειδή οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για άτομα με άπνοια ύπνου είναι περιορισμένες και ο καλός ύπνος μπορεί να αποτελεί έναν εφιάλτη για πολλούς».

Θεραπείες της υπνικής άπνοιας σήμερα

Η μάσκα αποτελεί μία επιλογή. Ασκεί πίεση στον αεραγωγό του χρήστη για να τον διατηρήσει ανοιχτό. Αυτή η προσέγγιση, που αποκαλείται συνεχής θεραπεία θετικής πίεσης των αεραγωγών, λειτουργεί αποτελεσματικά για αρκετούς ασθενείς, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως η μάσκα προκαλεί δυσφορία και αποτελεί περαιτέρω εμπόδιο στον ύπνο.

Μία ακόμη θεραπευτική επιλογή, αποτελεί η χειρουργική αφαίρεση των ιστών που φράσσουν τον αεραγωγό, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν συσκευή επανατοποθέτησης της κάτω γνάθου.

Συνδυάζοντας δύο υπάρχοντα φάρμακα

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε, ότι ο συνδυασμός δύο διαθέσιμων κατηγοριών φαρμάκων – ρεβοξετίνης και βουτυλοβρωμιδίου – κράτησε τους μυς ενεργούς κατά τη διάρκεια του ύπνου, διευκολύνοντας την τακτική και σταθερή αναπνοή.

Δείτε επίσης:  Ιταλικό φεστιβάλ κινηματογράφου με ελληνικό χρώμα!

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν ρεβοξετίνη ως αντικαταθλιπτικό, ενώ το βουτυλοβρωμίδιο είναι μια αντισπασμωδική ουσία.

Συμμετείχαν 15 κατά τα άλλα υγιείς εθελοντές με υπνική άπνοια, με τρεις από αυτούς να αποσύρονται πριν από την ολοκλήρωση της δοκιμής.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε αυτά τα άτομα κατά τον ύπνο για 2 νύχτες. Την πρώτη νύχτα, οι ερευνητές χορήγησαν σε κάθε άτομο τα δοκιμαστικά φάρμακα και την άλλη νύχτα, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo) της μελέτης.

Με την βοήθεια εξοπλισμού, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες καθώς κοιμόντουσαν. Καταγράφηκαν στοιχεία ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και λήφθηκε ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ η οξυμετρία σφυγμού μετρούσε τον κορεσμό οξυγόνου.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης σφραγισμένες ρινικές μάσκες που επέτρεψαν στους επιστήμονες να μετρούν τη ροή του αέρα και μια υπέρυθρη κάμερα και αισθητήρας θέσης κατέγραψαν τις θέσεις του σώματός τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την επίδραση που είχαν τα συνδυασμένα φάρμακα στην αναπνοή των ατόμων.

Δείτε επίσης:  Έκρηξη στη Σομαλία: Τουλάχιστον 5 νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες

Μια ευεργετική εξισορρόπηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στους μυς που περιβάλλουν το λαιμό εμπόδισε τους αεραγωγούς να καταρρεύσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Eckert, «Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην δοκιμή, είχαν κάποια βελτίωση στην άπνοια ύπνου, με καλύτερο επίπεδο οξυγόνου και μείωση των διακοπών αναπνοής στο 1/3 ή και λιγότερο».

Κοιτώντας μπροστά, ο καθηγητής Eckert λέει:

«Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα αυτών και παρόμοιων φαρμάκων σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Θα αξιολογήσουμε εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη ενός φαρμάκου χωρίς να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε και τα δύο. Ομοίως, θα εξετάσουμε εάν μπορούμε να συνδυάσουμε αυτές τις θεραπείες με άλλα υπάρχοντα φάρμακα για να δούμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά τους».

 

Πηγή: medical news today

The post Νέα έρευνα: Ο συνδυασμός αυτών των 2 φαρμάκων μπορεί να μειώσει κατά 30% την άπνοια του ύπνου appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...