Ο Άλεξ Τζόουνς θα πληρώσει 5,6 εκατ. δολ. για τη θεωρία συνωμοσίας του Σάντι Χουκ

Ο Άλεξ Τζόουνς, ιδρυτής του Infowars, ενός άκρως δημοφιλούς ακροδεξιού ιστότοπου με έφεση στις θεωρίες συνωμοσίες, διέδιδε επί χρόνια πως το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 26 παιδιά και δάσκαλοι, ήταν ένα… hoax. Ισχυριζόταν δηλαδή ότι δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλά είναι μία είδηση που έχει κατασκευαστεί από επιτήδιους, ένα σκηνοθετημένο γεγονός. Για την παρανοϊκή αυτή θεωρία καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4 εκατ. δολαρίων στους γονείς ενός θύματος, έχοντας ήδη πληρώσει πρόστιμο 1,6 εκατ. δολαρίων. Έτσι ο πέλεκυς φτάνει στα 5,6 εκατ. δολάρια.  

Το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που ζητούσαν οι Σκάρλετ Λιούς και Νιλ Χέσλιν (150 εκατ. δολάρια), με αποτέλεσμα ο ίδιος να κάνει λόγο για μία «νίκη» και «δικαίωσή του». Ωστόσο με την απόφαση αυτή οι ένορκοι έκριναν ουσιαστικά πως το να διακινείς ψεύδη και θεωρίες συνωμοσίας στον κόσμο του Διαδικτύου προκαλεί πραγματική ζημιά στη ζωή ανθρώπων στον πραγματικό κόσμο. Βρίσκεται εξάλλου ακόμη μία ξεχωριστή δίκη σε εξέλιξη για αποζημιώσεις με χαρακτήρα κυρώσεων (punitive damages). 

Δείτε επίσης:  Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Αποκαταστάθηκε σε κάποια σημεία η περιορισμένη κίνηση οχημάτων

Οι Λιούις και Χέσλιν μήνυσαν την Free Speach Systems, μητρική της Infowars, το 2018. Αντιμέτωπος με πλήθος αγωγών, ο Άλεξ Τζόουςν αναγνώρισε αργότερα ότι το μακελειό πράγματι συνέβη. Στην προ ημερών κατάθεσή του στο δικαστήριο είπε πως πιστεύει πλέον ότι ήταν «100% πραγματικό». 

Ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε πριν από χρόνια να αποστασιοποιηθεί από τη θεωρία ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε, καθώς άρχισε να έχει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της. Ωστόσο όπως είπε οι απόψεις του παραποιήθηκαν από πολιτικούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι Χέσλιν και Λιούις από την πλευρά τους εξήγησαν στους ενόρκους πως τα ψέματα του Τζόουνς έκαναν τη ζωή του «κόλαση». Μία εκστρατεία παρενόχλησης άρχισε εναντίον του, ενώ δεχόταν ακόμη και απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του από ανθρώπους που πίστευαν ότι είχε πει ψέματα για τη δολοφονία του γιου του. Σημείωσαν πως πιστεύουν ότι ο Άλεξ Τζόουνς γνώριζε από την αρχή ότι ο ισχυρισμοί του περί hoax ήταν γελοίοι, αλλά συνέχιζε τη διάδοση της θεωρίας για να προσελκύει ακροατές και να έχει εμπορικό κέρδος. 

Δείτε επίσης:  Μπαράκ Ομπάμα: Ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος του κατά την διάρκεια της προεδρίας του

naftemporiki.gr 

Πηγή

Μοιράσου το...