Πραξικόπημα στη Βολιβια. Παραιτήθηκε ο Μοράλες μετά την παρέμβαση του στρατού

Πραξικόπημα στη Βολιβία

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτηση του ύστερα από την παρέμβαση του Βολιβιανού αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνσή του.

Σε διάγγελμά του κατήγγειλε στο λαό της Βολιβίας και ολόκληρο τον κόσμο

«Ένα εν εξελίξει πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης… ένα πραξικόπημα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των εργατών, των πατριωτών και των γηγενών οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μια δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση».

 

 

03:29 Με μήνυμά του στο twitter ο Μοράλες καταγγέλει την έκδοση παράνομου εντάλματος σύλληψης εναντίον του αλλά και τη βίαιη επίθεση αγνώστων που εισέβαλαν και κατέστρεψαν το σπίτι του.

02:00 Η κυβέρνηση του Μεξικού προσέφερε άσυλο στον Μοράλες και 20 μέλη της κυβέρνησής του στην πρεσβεία της στην Λα Παζ.

01:02 Η πρόεδρος της γερουσίας Adriana Salvatierra, η οποία θα αναλάμβανε την προεδρία βάσει της ιεραρχίας, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της.

00:54 Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις βίαιες επιθέσεις, τις πυρπολήσεις σπιτιών και τις απαγωγές που πραγματοποίησαν μέλη της δεξιάς αντιπολίτευσης προκειμένου να αναγκάσουν κυβερνητικούς αξιωματούχους σε παραίτηση. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Victor Borda παραιτήθηκε αφού του έκαψαν το σπίτι. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο αδερφός του έπεσε θύμα απαγωγής και ζήτησε να σεβαστούν τη ζωή των μελών της οικογένειάς του.

Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας

00:33 Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατήγγειλε το «πραξικόπημα εναντίον του λαού της Βολιβίας» και χαρακτήρισε απεχθή την απομάκρυνση του προέδρου Μοράλες από το στρατό.


Ο Μοράλες καταγγέλει της ΗΠΑ ως υποκινητή του πραξικοπήματος

Ο Μοράλες, που αναδείχθηκε νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, είχε αποδεχθεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών ύστερα από καταγγελίες για παρατυπίες που διατύπωσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών – ένας θεσμός ο οποίος έχε συμμαχήσει πολλές φορές με την Ουάσινγκτον για την ανατροπή κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του είχαν αναγκαστεί να υποβάλουν τις παραιτήσεις ύστερα από τις βίαιες επιθέσεις που δέχονταν από μέλη δεξιών και ακροδεξιών οργανώσεων.

O Μοράλες είχε καταγγείλει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του παρουσιάζοντας μάλιστα και ηχογραφημένες συνομιλίες πολιτικών της αντιπολίτευσης που ανέφεραν ότι έχουν την στήριξη των ΗΠΑ.

Πηγή

Please follow and like us:
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email