Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει και δεν θα αργήσει. Απαραίτητη η απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα.

Μητσοτάκης Ερντογάν

Μητσοτάκης Ερντογάν

Τη βεβαιότητα ότι μετά την υγειονομική κρίση η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή και ότι η «αποσωλήνωση της οικονομίας [σ.σ. μέτρα στήριξης] θα γίνει σταδιακά εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου».

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που δίνει αυτή την ώρα στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο».

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, προανήγγειλε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για το μπρα ντε φερ Δένδια – Τσαβούσογλου

Στρέφοντας το βλέμμα του στα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και το διπλωματικό μπρα ντε φερ με τον Τσαβούσογλου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ο χειρισμός του κ. Δένδια ήταν άψογος. Με στέκεστε στην αντιπαράθεση – ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε στον κ. Δένδια. Ο κ. Δένδιας έβαλε τους κανόνες των συζητήσεων, δηλαδή το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας.

Και αυτά τέθηκαν με κομψότητα και συνοδεύτηκαν και με θετική ατζέντα. Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά είναι χρήσιμοι. Δείχνουν ότι οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους.

Δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει στον κ. Δένδια ήταν να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια και ευθύτητα. (…) Είναι επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής ότι τα ελληνοτουρκικά, έγιναν ευρωτουρκικά. Οι διερευνητικές υπάρχουν, το πλαίσιο υπάρχει και οι συζητήσεις συνεχίζονται».

«Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές μας, είναι ξεκάθαρο και που μπορούμε να βρούμε σημεία επαφής», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Η επιθυμία μου είναι να βρούμε ένα Modus Vivendi με την Τουρκία. (…) Τα πράγματα για τα εθνικά θέματα είναι συνολικά καλύτερα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει και δεν θα αργήσει».

Δείτε επίσης:  Ισπανία: Μωρό 20 μηνών σκοτώθηκε από χαλάζι

Για την οικονομία

«Πρέπει να χτίσουμε τις βάσεις ώστε να υπάρξει ανάκαμψη για όλους», είπε ο πρωθυπουργός για την οικονομία και διαμήνυσε πως «κεντρική επιλογή μας είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων». Εκτίμησε ο ίδιος πως «η ανάκαμψη θα είναι πολύ ρωμαλέα, ισχυρή, που θα έρθει μετά την πανδημία».

«Είμαι βέβαιος πως η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Και η ανάκαμψη πρέπει να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, με καινοτομία, με τον πράσινο μετασχηματισμό. Και αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας και το Ταμείο Ανάκαμψης», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως αφενός η «αποσωλήνωση της οικονομίας [σ.σ. μέτρα στήριξης] θα γίνει σταδιακά και εκτίμησε εκ νέου πως η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου».

«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε, δε, διεξοδικά,  στο πρόγραμμα εμβολιασμού που επιταχύνεται, καθώς και στους λόγους που τον οδήγησαν στο διάγγελμα της Τετάρτης, όπου ανακοίνωσε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών μετά το Πάσχα, με άνοιγμα της εστίασης, διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας κλπ.

 Απαραίτητη η απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα

Οπως είπε ήταν απαραίτητη η απόφαση για να μην υπάρξουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός σε περιοχές με πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. «Γι’ αυτό και συνταχθήκαμε με τους ειδικούς» είπε. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν αλλά για το λόγο αυτό το αντιστάθμισμα είναι το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Ευχαριστίες Ζελένσκι στο Βερολίνο για το «πανίσχυρο πακέτο» αμυντικής βοήθειας

«Επειδή στο διάγγελμά μου στους πολίτες, ήθελα να δώσω έναν οδικό χάρτη των μέτρων, ξεκαθάρισα ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα είναι μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με άνοιγμα της εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11» τόνισε για να σημειώσει:

«Το Πάσχα αυτό δεν θα είναι όπως το προηγούμενο. Το 2021, δεν θα είναι 2020. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν και επίσης γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε, όπως ότι τα εμβόλια λειτουργούν και είναι αποτελεσματικά.
Θα είμαστε στην Αθήνα, αλλά πολύ πιο αισιόδοξοι».

«Οσοι φοβούνται τα εμβόλια, ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ»

«Οσοι αρνούνται ή φοβούνται τα εμβόλια ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ, είναι δράμα να γνωρίζεις ότι μπορεί να σωθείς από τον ιό και να μην κάνεις το εμβόλιο. Ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε με την πανδημία, είναι το εμβόλιο» είπε και απευθύνθηκε προσωπικά στους πολίτες: «Αφήστε στην άκρη τα lockdown σκεφτείτε τον εαυτό σας.

Θέλετε να μπείτε στο νοσοκομείο ή στην εντατική, ενώ με ένα απλό τσίμπημα μπορείτε να το αποφύγετε;». Επίσης ευχαρίστησε δημοσίως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο οποίος «με θάρρος δύο φορές δημοσίως, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν»

«Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Δείτε επίσης:  Βρετανία: Να κρατικοποιηθούν ξανά οι εταιρείες ενέργειας, θέλει το 53% των Συντηρητικών

«Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το φθινόπωρο η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει «από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων πρώτης γραμμής, ιδίως στους υγειονομικούς». Διευκρίνισε δε ότι η σχετική συζήτηση μεταξύ φορέων και κομμάτων θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί με απόφαση – όποια και αν είναι αυτή – το φθινόπωρο. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το πώς πάμε σε άνοιγμα δεδομένων των κρουσμάτων και των θανάτων και διασωληνωμένων, είπε ότι η τάση είναι καθοδική στον δείκτη θετικότητας και πως κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, βοηθά και ο καιρός» είπε και πρόσθεσε πως η αγορά ανοίγει συντεταγμένα και κανόνες. «Είναι ένα στοίχημα υπευθυνότητας για όλους» σημείωσε.

 

The post Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει και δεν θα αργήσει. Απαραίτητη η απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα. appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...