Φοιτητική στέγη: Τα ενοίκια και οι τιμές ανά πόλη στην Ελλάδα

Δύσκολη η εύρεση φοιτητικής κατοικίας στην Ελλάδα

Σε δυσεπίλυτο «γρίφο» εξελίσσεται η εύρεση φοιτητική στέγης για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών. Η ανακοίνωση των βαθμολογιών έβγαλε στους δρόμους γονείς και παιδιά, σε αναζήτηση φοιτητικών κατοικιών.

Έτσι, και φέτος η εύρεση κατοικιών έως 50 τ.μ που απευθύνονται σε φοιτητές προς ενοικίαση, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Γονείς και φοιτητές λένε «κάθε πέρσι και καλύτερα» καθώς διαπιστώνουν ότι οι εκτός έδρας σπουδές είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για μια μέση οικογένεια.

Διαβάστε επίσης: OnlyFans: Μυθικά κέρδη για την ερωτική πλατφόρμα ινφλουένσερς

Κι αυτό γιατί τα μικρά διαμερίσματα ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια είναι… είδος προς εξαφάνιση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες έχουν διαθέσει τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ οι τιμές των ενοικίων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ενοίκια

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.

Δείτε επίσης:  Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί «εποικοδομητική και θεμιτή» την πρόταση της Μόσχας για διάλογο με τη Δύση

Σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια οι τιμές για διαμερίσματα 40 τ.μ. – 50 τ.μ. οι τιμές έχουν πάρει φωτιά.

Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα, με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή σε Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια.

τιμές ενοικίασης Ελλάδα

τιμές ενοικίασης Ελλάδα

Τα πρόσφατα στοιχεία του Spitogatos δείχνουν ότι στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή ξεπερνάει τα 9,50 ευρώ ανά τετραγωνικό – έτσι για παράδειγμα ένα σπίτι 50 τ.μ. το ενοίκιο ανέρχεται στα 450 ευρώ ενώ στις «φοιτητουπόλεις» της περιφέρειας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο το κόστος για μια οικογένεια είναι δυσβάστακτο.

Δείτε επίσης:  «Κίτρινη» κάρτα στην Ελλάδα από την ΕΕ!

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνικό σεξ πως να τον ξετρελάνεις στο κινητό

Και αυτό γιατί πέρα από τη μειωμένη διαθεσιμότητα και τη μεγάλη αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», να επιλέγουν πλέον να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζοντας τον χάρτη της φοιτητικής κατοικίας.

Το στεγαστικό επίδομα

Μέχρι την Πέμπτη 3 Αυγούστου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος ύψους 1.500 ευρώ. Αν πρόκειται για περίπτωση συγκατοίκησης, το ποσό ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής, στο: https://stegastiko.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Δείτε επίσης:  Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες 285 αποφοίτων του Αρσακείου για ψυχική και σωματική κακοποίηση

Την ίδια στιγμή, επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ, με την οποία, ενόψει της νέας περιόδου φοιτητικών μισθώσεων, ζητά και πάλι να δημιουργηθεί ένα απλά παραμετροποιημένο λογισμικό ψηφιακής πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής κατοικίας.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, αυτό μπορεί να λειτουργεί μόνιμα είτε στο portal του κάθε Πανεπιστημίου, είτε κεντρικά στο Gov.gr. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαθέσιμων για εκμίσθωση σε φοιτητές, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι μεσίτες, θα μπορούν να δηλώνουν εγκαίρως τις προσφερόμενες κατοικίες, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι γονείς τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών, σημειώνει.

Τονίζει τέλος ότι αυτό θα είναι μια αδάπανη, αλλά σημαντική θεσμική προσφορά στη νεολαία μας, και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Πηγή

Μοιράσου το...