Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία σε 1.167 ευρώ

Η Ισπανία θα αυξήσει τον εθνικό κατώτατο μισθό κατά 3,67% στα 1.167 ευρώ τον μήνα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού σφότου ο αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ανήλθε στην εξουσία το 2019.

Η αύξηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε η Ντίαθ στους δημοσιογράφους μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα συνδικάτα για την αύξηση, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ισπανικές εργοδοτικές οργανώσεις δεν υποστήριξαν αλλά θα πρέπει να συμμορφωθούν με την αύξηση, που είναι το πιο πρόσφατο βήμα στο σχέδιο της κυβέρνησης να φέρει τον κατώτατο μισθό στο 60% του εθνικού μέσου μισθού των 1.944 ευρώ τον μήνα.

Δείτε επίσης:  Wall Street: ο Nasdaq γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών, κατρακυλώντας – 2,55%

Χαρακτηρίζοντας την αύξηση «ένα πολύ σημαντικό ορόσημο», η Ντίαθ είπε πως o ανταγωνισμός με άλλες χώρες στη μείωση των μισθών κατά το παρελθόν οδήγησε σε μια αδύναμη οικονομία και σε επισφαλείς επιχειρήσεις και ήταν βαθιά άδικη.

«Θέλουμε να συναγωνιζόμαστε στον άξονα της παραγωγικότητας και όχι στον άξονα των χαμηλών μισθών\, είπε.

Πάνω από την Πορτογαλία, κάτω από τη Γαλλία

Με τη νέα συμφωνία η Ισπανία είναι η έβδομη χώρα από την άποψη του ύψους του κατώτατου μισθού στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ πιο πάνω από τη γειτονική Πορτογαλία η οποία προσφέρει 705 ευρώ τον μήνα, αλλά πίσω από τη Γαλλία που δίνει 1.603 ευρώ.

Δείτε επίσης:  Ο Ερντογάν “κατηχεί” τη νέα γενιά στη τζιχάντ. Σοκ με τα νέα σχολικά βιβλία : Προσπαθεί να “μπολιάσει” τους νέους στην επιθετική ανωτερότητα της Τουρκίας

Την περασμένη εβδομάδα, το κατακερματισμένο κοινοβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε τη εργατική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με διαφορά μόλις μίας ψήφου, ανατρέποντας φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης, κατά τις ίδιες πηγές. Η ρύθμιση αυτή δίνει μεγαλύτερη δύναμη στα συνδικάτα, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση συλλογικών συμβάσεων.

Πηγή

Μοιράσου το...