Απατεωνιές με κρυπτονομίσματα

ΗΠΑ: «Πιστέψαμε στον λόγο του Θεού» – Πάστορας «τσέπωσε» 1.3 εκατομμύρια από πιστούς σε κρυπτονομίσματα

Ένας πάστορας και η σύζυγός του προωθούσαν το κρυπτονόμισμά τους σε χριστιανικές κοινότητες, υποστηρίζοντας ότι ο Θεός του είπε ότι οι άνθρωποι θα γίνουν πλούσιοι αν επενδύσουν.

Αντιμέτωπος με απάτη είναι ο ηγέτης μιας διαδικτυακής εκκλησίας, ο οποίος κατηγορείται ότι «τσέπωσε» 1,3 εκατομμύρια δολάρια από ακολούθους του μέσω ενός σχεδίου με κρυπτονομίσματα.

Μάλιστα παρόλο που παραδέχθηκε την απάτη με τα κρυπτονομίσματα και ότι όντως «έφαγε» τα χρήματα από τους πιστούς ο πάστορας απέδωσε την κίνησή του σε «θέλημα του Θεού», καθώς όπως είπε ο Μεγαλοδύναμος ήταν αυτός που τον ώθησε στα crypto.

Διαβάστε επίσης: Ο υπόκοσμος χρησιμοποιεί το bitcoin για παράνομες συναλλαγές

Πόσο εύκολα γίνονται οι απάτες με τα crypto;

Ο Ελί Ρεγκαλάντο και η σύζυγός του, Κέιτλιν, προωθούσαν το κρυπτονόμισμά τους, INDXcoin, σε χριστιανικές κοινότητες στο Ντένβερ του Κολοράντο, υποστηρίζοντας ότι ο Θεός του είπε ότι οι άνθρωποι θα γίνουν πλούσιοι αν επενδύσουν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Αρχή Κεφαλαιαγοράς του Κολοράντο.

Συγκέντρωσαν σχεδόν 3,2 εκατ. δολάρια από περισσότερα από 300 άτομα και τουλάχιστον 1,3 εκατ. δολάρια από αυτά πήγαν απευθείας στο ζευγάρι ή «χρησιμοποιήθηκαν για το προσωπικό τους όφελος», αναφέρεται σε καταγγελία που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Ντένβερ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα χρήματα φέρεται να δαπανήθηκαν σε ένα Range Rover, πολυτελείς τσάντες, κοσμήματα, προσωπικό σπιτιού, ενοικιάσεις σκαφών και περιπέτειες με snowmobile, ανέφερε το NBC News.

«Ο Κύριος μας είπε να κάνουμε ανακαίνιση»

Διαβάστε επίσης: Τι κινδύνους κρύβουν τα κρυπτονομίσματα;

Σε ένα βίντεο-δήλωση προς τους οπαδούς του την περασμένη εβδομάδα, που δημοσιεύτηκε στο φόρουμ της κοινότητας INDXcoin, ο Ρεγκαλάντο υποστήριξε ότι οι κατηγορίες ότι «τσέπωσαν» 1,3 εκατ. δολάρια «είναι αληθινές».

«Οι κατηγορίες είναι ότι η Κέιτλιν και εγώ βάλαμε στην τσέπη μας 1,3 εκατ. δολάρια και θέλω απλώς να… πω ότι είναι αληθινές. Υπήρξαν 1,3 εκατομμύρια που αφαιρέθηκαν από, νομίζω, 3,4 εκατομμύρια δολάρια, αλλά από τα 1,3 εκατομμύρια, μισό εκατομμύριο δολάρια πήγαν στην εφορία και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια πήγαν σε μια ανακαίνιση σπιτιού που μας είπε ο Κύριος να κάνουμε. Δεν θέλω να μασήσω τα λόγια μου ή να ξεφύγω, αλλά θέλω να… σας πω πώς φτάσαμε εδώ.

Δείτε επίσης:  ΟΗΕ: Ρωσική προσπάθεια απόκτησης περισσότερων όπλων από το Ιράν

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο 1 εκ. δολάρια στην Κιμ Καρντάσιαν για την απάτη με τα κρυπτονομίσματα 

Δεν ήταν ότι είχαμε ένα εκατομμύριο δολάρια να κάθονται εκεί και αποφασίσαμε να τρελαθούμε με αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο βίντεο.

«Ο Κύριος μας οδήγησε σε κρυπτονόμισμα απάτη»

Εξήγησε ότι το 2021, ο Κύριος τους είπε να «απομακρυνθούν» από την προηγούμενη εταιρεία τους και «μας οδήγησε στο κρυπτονόμισμα», αλλά ότι «το κρυπτονόμισμα αποδείχθηκε απάτη», την οποία δεν δημιούργησαν.

Στη συνέχεια ρώτησε «τον Κύριο» τι θα έπρεπε να κάνει και τότε Εκείνος του απάντησε ότι θα έπρεπε «να το χτίσει αυτό με τον τρόπο που πρέπει να γίνει».

Μάλιστα παρόλο που παραδέχθηκε ότι «τσέπωσε» τα χρήματα των πιστών, ο πάστορας σκοπεύει όταν εμφανιστεί στο δικαστήριο να πει ακριβώς τι συνέβη και πως όλα ήταν «θέλημα Θεού».

«Θα πάμε στο δικαστήριο και θα υποστηρίξουμε την υπόθεσή μας και θα πούμε γιατί το κάναμε, και εδώ είναι όλες οι ημερολογιακές εγγραφές που οδηγούν σε αυτό, αλλά, ναι, συμφωνούμε, το κάναμε αυτό. Πιστέψαμε τον Θεό στον λόγο του και πουλήσαμε ένα κρυπτονόμισμα χωρίς σαφή έξοδο. Αυτό για το οποίο εξακολουθούμε να πιστεύουμε είναι ότι ο Θεός θα κάνει ένα θαύμα. Ο Θεός θα κάνει ένα θαύμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ακόμα ο πάστορας απευθυνόμενος στους πιστούς του.

Διαβάστε επίσης: Τι κινδύνους κρύβει το bitcoin και πρέπει να προσέξουμε;

«Ο Κύριος μου έφερε αυτό το κρυπτονόμισμα. Λέγοντάς μου: ‘Πάρτε το στους ανθρώπους μου για μεταφορά πλούτου’»

An online pastor was charged in CO for a $1.3 million crypto scam. He’s released a 9-minute-long video explaining that the Lord told him to sell a cryptocurrency with no clear exit», and spend some of the proceeds on «a home remodel the Lord told us to do».

Δείτε επίσης:  Κύπρος: Νέα προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες

Here’s a supercut. pic.twitter.com/scKpF8nyrT

— Molly White (@molly0xFFF) January 21, 2024

«Η θεία φώτιση να γίνει πάστορας»

Ο Ρεγκαλάντο ήταν 22 ετών και εξέτιε ποινή φυλάκισης για «κλοπή αυτοκινήτων», όταν η πίστη του τον κάλεσε να γίνει πάστορας πριν από 20 χρόνια, είχε πει σε ένα ζωντανό podcast στο YouTube. Έτσι άρχισε να απευθύνει κηρύγματα σε πιστούς στη διαδικτυακή εκκλησία Victorious Grace Church, όπου ο ίδιος και η σύζυγός του αναφέρονται ως οι δύο μοναδικοί υπάλληλοι. Το ζεύγος κατηγορείται για παραβίαση των διατάξεων περί καταπολέμησης της απάτης σύμφωνα με τους νόμους του Κολοράντο.

Ο Επίτροπος Κεφαλαιαγοράς του Κολοράντο, Τανγκ Τσαν, δήλωσε ότι κατέθεσε τις κατηγορίες για αστική απάτη αφού τον προσέγγισαν άνθρωποι που επένδυσαν και έχασαν χρήματα μέσω του INDXcoin.

Εκμεταλλεύονται την ευκολοπιστία, την απληστία και την τεμπελιά ανθρώπων που θέλουν γρήγορα να γίνουν πλούσιοι χωρίς να δουλεύουν

«Ισχυριζόμαστε ότι ο Ρεγκαλάντο εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη και την πίστη της ίδιας του της χριστιανικής κοινότητας και ότι τους πλασάριζε εξωφρενικές υποσχέσεις πλούτου όταν τους πούλησε ουσιαστικά άχρηστα κρυπτονομίσματα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Το INDXcoin ήταν «μη ρευστοποιήσιμο και πρακτικά άχρηστο», ανέφερε η Αρχή Κινητών Αξιών – σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ζευγαριού ότι ήταν μια επένδυση χαμηλού κινδύνου και υψηλού κέρδους.

«Πήγαν συγκεκριμένα στη χριστιανική κοινότητα και υπάρχουν πολλές αναφορές στις γραφές και την πίστη. Καλύπτει τον εαυτό του με αυτά για να πείσει τους ανθρώπους να του δώσουν τα χρήματά τους», δήλωσε ο Τσαν. «Αυτό είναι πραγματικά σπαρακτικό για τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν», προσέθεσε.

Δείτε επίσης:  Ισότητα των φύλων: Τέλος στο «φαινόμενο Τόμας» στην ΕΕ, και με νόμο

Το κρυπτονόμισμα ήταν διαθέσιμο μόνο στο Kingdom Wealth Exchange, το οποίο ο δημιούργησαν και λειτούργησαν πριν το κλείσουν. Το νόμισμα δεν μπορεί πλέον να πωληθεί πουθενά. Ένας τρίτος ελεγκτής περιέγραψε τον κώδικα του INDXcoin ως «μη ασφαλή, ανασφαλή και γεμάτο σοβαρά τεχνικά προβλήματα», ανέφερε η Αρχή Κεφαλαιαγοράς.
Τι έλεγε στους ανθρώπους για να τους πείσει

Ο Ρεγκαλάντο, ο οποίος δεν είχε κανένα υπόβαθρο κρυπτονομισμάτων ή ανταλλαγών, δήλωσε ότι η θεία έμπνευση τον κάλεσε να ξεκινήσει το INDXcoin και το Kingdom Wealth Exchange.

«Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο (2021) όταν ο Κύριος μου έφερε αυτό το κρυπτονόμισμα. Λέγοντάς μου: ‘Πάρτε το στους ανθρώπους μου για μεταφορά πλούτου’», είχε δηλώσει σε ένα βίντεο ενημέρωσης προς τους οπαδούς του INDXcoin τον Αύγουστο του 2022.

Μάλιστα διαφήμισε το INDXcoin μέσω παρουσιάσεων στην εκκλησία του και σε άλλες που βρήκε μέσω άλλων ιερέων, σύμφωνα με τη νομική καταγγελία. Από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, το κρυπτονόμισμα συγκέντρωσε σχεδόν 3,2 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση μη εγγεγραμμένων τίτλων, αναφέρεται.

Σε βίντεο στο κανάλι του INDXcoin στο YouTube, ο Ρεγκαλάντο παραθέτει εδάφια της Βίβλου, λέγοντας στους επενδυτές να περιμένουν ένα «θαύμα» καθώς περιμένουν να ξεδιπλωθεί «το σχέδιο του Θεού».

Ακόμα τους έλεγε πως θα «δώσουν δεκάτη» και θα «σπείρουν» σε σκοπούς που βοηθούν χήρες και ορφανά, ωστόσο όπως φάνηκε σύμφωνα με την καταγγελία τα κεφάλαια πήγαν κυρίως στις δικές τους τσέπες.

Ο πάστορας και η σύζυγός του είχαν δημιουργήσει τρεις εταιρείες και κατηγορούνται για απάτη με κινητές αξίες, μη αδειοδοτημένη δραστηριότητα χρηματιστή-διαπραγματευτή, πώληση μη καταχωρημένων κινητών αξιών και κατάχραση εμπιστοσύνης.

Το NBC News αναφέρει ότι έχουν προγραμματιστεί να εμφανιστούν στο περιφερειακό δικαστήριο του Ντένβερ την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή

Μοιράσου το...