Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και αλλαγή των συντελεστών το 2022. Τα τρία σενάρια του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση και του συμπληρωματικού φόρου

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις νέες εντάξεις περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

Ο επιπλέον φόρος θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν συνδυασμό μείωσης τόσο του κύριου φόρου όσο και του συμπληρωματικού, ο οποίος επιβαρύνει υπέρμετρα 450.000 φορολογουμένους.

Σε δύο φάσεις οι διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), η  18μελής επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, την οποία συντονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, ξεκινάει εντατικές συνεδριάσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και τα συμπεράσματα θα παραδοθούν σε δύο φάσεις στο οικονομικό επιτελείο.

Η πρώτη φάση προβλέπει τη διαπίστωση του δημοσιονομικού χώρου, κάτι για το οποίο θα ενημερωθεί η κυβέρνηση έως τις 10 Σεπτεμβρίου, και η δεύτερη φάση στα τέλη Οκτωβρίου που θα παραδοθεί το τελικό πόρισμα με τις νέες κλίμακες υπολογισμού του φόρου.

Εφόσον από τις νέες εντάξεις των ακινήτων που μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν προκύψουν σημαντικά ποσά, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ τη μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ακόμα και από τον προϋπολογισμό εφόσον χρειαστεί. Στην περίπτωση που το ποσό είναι σημαντικά μεγαλύτερο, θα πραγματοποιηθεί και η μείωση του συμπληρωματικού φόρου.

Δείτε επίσης:  Φινλανδία: Οι πόλεις που υποδέχονται του Ρώσους τουρίστες με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

Περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές 

Η επιτροπή καλείται να τροποποιήσει την κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ουσιαστικά οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών σχεδόν στα επίπεδα των εμπορικών.

Με στόχο λοιπόν να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αλλάξει εκ βάθρων η κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές.

Σε ό,τι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο, η κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει θα προκριθεί το πιο συμβατό.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση κατά 50% του συμπληρωματικού και το τελευταίο την αύξηση του αφορολόγητου ορίου το οποίο ανέρχεται στις 250.000 ευρώ. Εξετάζεται μάλιστα το αφορολόγητο να αυξηθεί στις 500.000 ευρώ.

Συντελεστές παλαιότητας

Μία ακόμη επιτροπή έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της επαναχάραξης των τιμών ζώνης καθώς και της διαμόρφωσης νέων συντελεστών εμπορικότητας και παλαιότητας.

Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αναμένεται εντός του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε επίσης:  WSJ: O Έλον Μασκ είχε σχέση με τη γυναίκα του δρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν

Οπως αναφέρουν, σε αρκετές περιοχές θα σπάσουν στα δύο οι υφιστάμενες ζώνες, σε άλλες περιπτώσεις θα γίνουν επεκτάσεις, ενώ κάποιες ζώνες θα συνενωθούν.

Προβληματική κρίνεται και η εξάντληση του συντελεστή παλαιότητας των αντικειμενικών αξιών στα 26 έτη, πέραν των οποίων δεν απομειώνεται άλλο η αξία των ακινήτων.

Είτε δηλαδή το ακίνητο είναι ηλικίας 70 ετών είτε 25, η φορολογητέα αξία είναι η ίδια. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και με τους συντελεστές εμπορικότητας των αντικειμενικών αξιών, που επίσης έχουν παραμείνει οι ίδιοι τα τελευταία 40 χρόνια, δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάπτυξη ολόκληρων συνοικιών, όπως π.χ. του Ψυρρή, που το 1980 κυριαρχούνταν από εργαστήρια και μικρές βιοτεχνίες.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 σχεδιάζεται να αποπληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή να ξεκινάει η πληρωμή του φόρου στα τέλη Μαΐου και να ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Ψηφιακό σύστημα μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων

Σχεδιάζεται ακόμα ψηφιακό σύστημα μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων, το οποίο θα εδράζεται στη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη και θα ενσωματώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και τις τάσεις της αγοράς.

To έργο θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα.

Δείτε επίσης:  Τυνησία: Συγκροτεί επιτροπή για την κατάρτιση Συντάγματος

Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι:

  •  Δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης).
  • Δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.).

Το έργο θα αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

Από την πλευρά του ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:

α) Να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου.
β) Να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες.
γ) Να εισάγει δεδομένα και να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

 

The post Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και αλλαγή των συντελεστών το 2022. Τα τρία σενάρια του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση και του συμπληρωματικού φόρου appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...