Σε επίπεδα-ρεκόρ η τιμή του χρυσού και του bitcoin

Το bitcoin άγγιξε την Τρίτη τα 69.191,95 δολάρια

Προτού υποχωρήσει στα 66.500 δολάρια, την Τετάρτη. Ο χρυσός έφτασε τα 2.141,79 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντας το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ενα εκ πρώτης όψεως παράδοξο καταγράφεται τελευταία στις αγορές, με τους επενδυτές να παρουσιάζουν μεγάλη προθυμία για ανάληψη ρίσκου αλλά την ίδια στιγμή να οδηγούν στα ύψη αφενός μεν τον χρυσό, ο οποίος ανέκαθεν εθεωρείτο ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους αστάθειας, και αφετέρου το bitcoin, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από πολλούς ως ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο.

Θα φτάσει τα 100.000 δολάρια η τιμή του bitcoin εντός του 2024;

Διαβάστε επίσης: Απατεωνιές με κρυπτονομίσματα

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο δείκτες φτάνουν ταυτόχρονα σε επίπεδο ρεκόρ. Και όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις του καθενός είναι διαφορετικοί. Ο χρυσός λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης αξίας σε περιόδους κρίσεων, ενώ ο ρόλος του bitcoin πέραν της κερδοσκοπίας αμφισβητείται έντονα από τους παράγοντες του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Από την αρχή του έτους, το bitcoin καταγράφει κέρδη τουλάχιστον 50%, εν μέρει χάρη στην έγκριση του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου (ETF) από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το οποίο οδήγησε σε νέες εισροές. Και οι επενδυτές τοποθετούν, έτσι, συνεχώς κεφάλαια στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών.

Δείτε επίσης:  HSBC: Νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank

Διαβάστε επίσης: Cyber Sex: Γιατί οι Έλληνες το λατρεύουν;

Το ETF της BlackRock έχει συγκεντρώσει ήδη 10 δισ. δολ. και είναι η πρώτη φορά που ένα ETF φτάνει σε αυτό το ύψος τόσο γρήγορα, μόλις στις 11 Ιανουαρίου. Και το ETF της Fidelity έχει τίτλους αξίας 6 δισ. δολ και είναι ήδη το τρίτο μεγαλύτερο της εν λόγω επενδυτικής. Τα funds αυτά δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράζουν τους ψηφιακούς τίτλους χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε κάποιο χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων αξιών.

Η δίκαιη τιμή του bitcoin είναι μηδέν, λένε στελέχη της ΕΚΤ

Σε ό,τι αφορά, αντιθέτως, την άνοδο του χρυσού είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αμυντικής τοποθέτησης των επενδυτών, οι οποίοι ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων ή για «φούσκα» στις διεθνείς αγορές. Εχοντας σημειώσει άνοδο 5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ο χρυσός βρίσκεται πλέον κοντά στα 1.136 δολ. η ουγγιά έχοντας πλησιάσει νωρίτερα και στα 1.142 δολ η ουγγιά. Ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής ερευνών της αυστραλιανής χρηματιστηριακής Pepperstone Group, θεωρεί πως μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές κυνηγούν το γρήγορο κέρδος και έτσι τοποθετούν κεφάλαιά τους όπου υπάρχει δυναμική.

Δείτε επίσης:  Deutsche Bank: Νέες τιμές-στόχοι και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Διαβάστε επίσης: Πώς να φτιάξεις ένα σεξ βίντεο με εσένα πρωταγωνίστρια;

«Ο χρυσός διαπραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό εντός μιας ημέρας, ο όγκος των συναλλαγών είναι τεράστιος – πολλοί πελάτες με πήραν τηλέφωνο ρωτώντας τι συμβαίνει», δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg. Οι επενδυτές που κυνηγούν το γρήγορο χρήμα «αγοράζουν όταν οι αξίες κινούνται ανοδικά και αυτό είναι που βλέπουμε και στο bitcoin», σχολίασε. Πάντως, και το bitcoin και ο χρυσός έχουν ευνοηθεί από τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και αλλού. Οι αγορές swaps δείχνουν 62% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Η καλύτερη επένδυση τώρα είναι το bitcoin

Από την αρχή του έτους το ψηφιακό νόμισμα καταγράφει κέρδη 50% – Ανοδο 5% σημειώνει ο χρυσός στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Δείτε επίσης:  Crash test στις ελληνικές τράπεζες από την JP Morgan

Το bitcoin εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ την Τρίτη, αγγίζοντας τα 69.191,95 δολάρια προτού υποχωρήσει στα 66.500 δολάρια την Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2021, όταν εφαρμόζονταν νέα υγειονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την πανδημία.

Ο χρυσός άγγιξε τα 2.141,79 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντας το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ο χρυσός έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 5%.

«Η ιστορία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να συνδυαστεί με αυτό που συμβαίνει στα χρηματιστήρια και γενικότερα με την ανάληψη ρίσκου», τόνισε στο Bloomberg ο Κάιλ Ρόντα, υψηλόβαθμος αναλυτής αγοράς στην πλατφόρμα διαπραγμάτευσης τίτλων Capital.Com. «Βλέπουμε να επανέρχεται μια παράλογη συμπεριφορά ανάληψης ρίσκου – το οποίο εναρμονίζεται με αυτό που συμβαίνει σε ορισμένους τομείς των χρηματιστηρίων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή

Μοιράσου το...