Παρίσι για «sofagate»: Η Άγκυρα σκόπιμα αγνόησε τη Φον ντερ Λάιεν. Σφοδρή επίθεση από τον Γάλλο ΥΠΕΞ. “Εχω χάσει τον ύπνο μου” δηλώνει με καθυστέρηση ο Μισέλ

sofagate Άγκυρα

sofagate Άγκυρα

Η Τουρκία έστησε «παγίδα» στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναγκάζοντας την να καθίσει μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αναφερόμενος στο «sofagate» ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας, Κλεμέν Μπον.

Η Τουρκία, εσκεμμένα συμπεριφέρθηκε άσχημα 

Μιλώντας στο δίκτυο RTL, ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε «προσβολή από πλευράς Τουρκίας» το περιστατικό.

«Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε άσχημα» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο εσκεμμένη τουρκική κίνηση, η οποία δεν θα έπρεπε να προκαλεί ενοχές μεταξύ των Ευρωπαίων. «Ήταν ένα είδος παγίδας» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο σχόλιο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικτάτορα», ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης είπε ότι υπάρχει «ένα πραγματικό πρόβλημα με έλλειψη σεβασμού για τη δημοκρατία και ένα αυταρχικό ρεύμα στην Τουρκία» που θα έπρεπε να ωθήσει τους Ευρωπαίους να είναι πολύ σταθεροί απέναντι στην Άγκυρα.

Δείτε επίσης:  Αντηλιακά: Πόσο αποτελεσματικά και ασφαλή είναι;

Ωστόσο, «στο μέλλον, θα ήταν καλό αν υπήρχε μία και μόνη προεδρία της ευρωπαϊκής διοίκησης» παράδεχθηκε ο κ. Μπον, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ισχυρότερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Μισέλ: Έχασα τον ύπνο μου μετά το «sofagate»

Αν ήταν δυνατόν, θα επέστρεφα τον χρόνο πίσω για να διορθώσω την κατάσταση, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στο «sofagate», ενώ τόνισε ότι έχει χάσει τον ύπνο του από την ημέρα του επεισοδίου.

«Δεν κρατάω κρυφό ότι δεν έχω κοιμηθεί καλά τις νύχτες έκτοτε, επειδή η σκηνή αναπαράγεται στο μυαλό μου», είπε ο κ. Μισέλ στην Handelsblatt, προσθέτοντας -σύμφωνα με το Reuters- ότι αν ήταν δυνατόν, θα επέστρεφε τον χρόνο πίσω για να διορθώσει την κατάσταση.

Δείτε επίσης:  DW: «Καρπαζοεισπράκτορας της Ουκρανίας η Γερμανία;»

Την Πέμπτη, με ένα μακροσκελές κείμενο στη σελίδα του στο Facebook ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε στα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε για τη στάση που κράτησε απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Όπως τόνισε, «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε τέλος από τις αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες».

Δείτε επίσης:  Χρυσός ο Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό της Βασιλείας

The post Παρίσι για «sofagate»: Η Άγκυρα σκόπιμα αγνόησε τη Φον ντερ Λάιεν. Σφοδρή επίθεση από τον Γάλλο ΥΠΕΞ. “Εχω χάσει τον ύπνο μου” δηλώνει με καθυστέρηση ο Μισέλ appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...