Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν, οι καλές ειδήσεις για την οικονομία, η δύσκολη επιστροφή της αγοράς και γιατί ο Μητσοτάκης πήρε το παιχνίδι επάνω του

Μειώνεται η φορολογία

Είναι μεγάλο πράγμα οι ηγέτες να κρατούν το λόγο τους. Με μια ιστορική απόφαση – που αποτελεί μεγάλο βήμα για τις ΗΠΑ, δικαίωση των απανταχού Αρμενίων, κόλαφος  για την Τουρκία και χαστούκι γιατον  Ερντογάν –  ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το είπε (προεκλογικά) και το έκανε ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτά χαρακτηρίζουν έναν ηγέτη από τους ασήμαντους πολιτικούς και τους λαϊκιστές.

***

Η εβδομάδα που πέρασε είχε καλά νέα για την οικονομία. Διεθνείς αναλυτές (Citigroup, Société Générale) μας μίλησαν για θετικές εξελίξεις: Η Citi εκτιμά ότι η χώρα θα γνωρίσει «ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση διαρκείας», με δυναμική άνοδο του ΑΕΠ που έως το 2025 θα κινηθεί σωρευτικά στο επίπεδο του 20%. Η Société Générale εξηγεί πως την ώθηση της ελληνικής οικονομίας κινεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, από την εκταμίευση των πόρων του οποίου «η Ελλάδα θα είναι η νικήτρια και με διαφορά». Και «στα καπάκια» ήρθε την Παρασκευή το βράδυ η αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s.

Η Standard & Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από BB- δίνοντας θετικό outlook στην αξιολόγησή της, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα αναβάθμιση εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων της. Ποιες είναι αυτές; «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος κατά 4,9% μετά την περσινή ύφεση, αναμένοντας περαιτέρω επιτάχυνση από το 2022 στο 5,8%», μας λέει.

Δείτε επίσης:  Η… σκοτεινή πλευρά της μπανάνας – Έκθεση με 100 έργα για το φρούτο που καταναλώνεται πιο πολύ σε όλον τον κόσμο

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία. (Και αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο…)

***

Αυτά για να χαιρόμαστε – όσοι τουλάχιστον δεν επενδύουν, με πολιτική ιδιοτέλεια, στην καταστροφή της χώρας…

Ωστόσο τα πράγματα στην καθημερινότητά μας καθορίζονται, δυστυχώς, πέρα από τους αναπτυξιακούς δείκτες, τουλάχιστον πρόσκαιρα. Μέχρις ότου η ανάπτυξη χτυπήσει την πόρτα του καθένα μας, πολλοί – κυρίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι τους – θα ζήσουν δύσκολες ημέρες. Πότε; Όταν ολοκληρωθούν τα (γενναία, πράγματι,) μέτρα στήριξης της περιόδου της πανδημίας, όταν ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά και όταν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Τότε θα φανεί ποιές επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν, να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους σε προμηθευτές και κράτος και να πληρώνουν κανονικά το προσωπικό τους.

Δείτε επίσης:  ΕΕ: Στον λαό της Ουκρανίας το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης

Γι’ αυτή την ώρα, που περιμένει με αγωνία η αγορά – και πειναλέα προσμονή οι λαϊκιστές – η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένη. Καμμιά φορά, η «μακροοικονομική» αισιοδοξία που δημιουργούν στα «επιτελεία» οι (προσδοκώμενοι) «δείκτες» ανάπτυξης δεν επιτρέπει να δουν με καθαρό μυαλό την αυριανή ημέρα που θα «σηκωθούν τα ρολά»…

***

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να βγει τρείς φορές, με «διάγγελμα», δηλώσεις, και συνέντευξη σε μεγάλο κανάλι για να μας δώσει τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα. Τρείς φορές…

Αλήθεια, γιατί χρειάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να «το πάρει επάνω του» και μάλιστα κατ’ επανάληψη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

Προφανώς γιατί διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση πήγε να χάσει την μπάλα σε επίπεδο εντυπώσεων για τη διαχείριση της πανδημίας, στο… δεύτερο ημίχρονο. Και είναι φυσικό, αφού την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς η επίθεση του φονικού ιού την περασμένη άνοιξη, διαδέχτηκε ο αιφνιδιασμός της επιστροφής του ιού, η μη ετοιμότητα και η έλειψη αποφασιστικότητας στην αντιμετώπισή του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η πολυφωνία (και η κακοφωνία) – αλλά και το «πίσω εμπρός» – του φθινοπώρου και του χειμώνα, που μας μπέρδεψε.

Δείτε επίσης:  ΗΠΑ: «Παγώνει» η πώληση στην Ουκρανία προηγμένου οπλικού συστήματος

Όταν ο κάθε αρμόδιος και αναρμόδιος «παράγων εξελίξεων» μας υποσχόταν από το Νοέμβριο ότι σε «15 ημέρες» ή «σε λίγο» ανοίγουμε…  και ακολουθούσε – όπως σε όλη την Ευρώπη, άλλωστε –  το «ακορντεόν», ήταν φυσικό ο κόσμος και να κουραστεί και να δυσανασχετήσει. Και βέβαια να λησμονήσει ότι αυτή η χώρα, με τις ισχνές υποδομές της,  υπήρξε παράδειγμα επιτυχούς αντίδρασης στην πανδημία πέρυσι τον Απρίλιο…

***

Πριν λίγες ημέρες, το Μαξίμου υποδέχτηκε ένα νέο ένοικο, τον Peanut. Είναι το αδέσποτο που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός από τη Φιλοζωική Ηλιούπολης. Άλλωστε μας είχε προετοιμάσει για τη διεύρυνση του πρωθυπουργικού επιτελείου, όταν μας προέτρεψε: «Ανοίξτε την αγκαλιά σας και σώστε ένα αδέσποτο».

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί το Μαξίμου να κέρδισε σε ευαισθησία και πολιτισμό, αλλά – πως να το κάνουμε;- μας λείπει η αριστερή “γκλαμουριά” με τα πούρα και το  humidor του κ. Τσίπρα. Υπήρχε άλλος αέρας τότε… Στην κυριολεξία.

Θ.Κ.

The post Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν, οι καλές ειδήσεις για την οικονομία, η δύσκολη επιστροφή της αγοράς και γιατί ο Μητσοτάκης πήρε το παιχνίδι επάνω του appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...