ΗΠΑ: «Παγώνει» η πώληση στην Ουκρανία προηγμένου οπλικού συστήματος

Η σχεδιαζόμενη πώληση στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μπάιντεν τεσσάρων προηγμένων UAVs ικανών να φέρουν οπλισμό ανεστάλη, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω της ανησυχίας πως ο εξελιγμένος εξοπλισμός που φέρουν μπορεί να πέσει σε εχθρικά χέρια, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο σχέδιο να πωληθούν στην Ουκρανία τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Gray Eagle εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-επιφανείας Hellfire είχε αναφερθεί το Ρόιτερς νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το κόστος κάθε μονάδας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

Η τεχνική ένσταση στην πώληση προέκυψε κατά τη διάρκεια πιο εμπεριστατωμένης εξέτασής της από την υπηρεσία του Πενταγώνου που είναι αρμόδια για να αποτρέπει να το να πέσει τεχνολογία καίριας σημασίας στα χέρια του εχθρού. Αρχικά, η πώληση είχε εγκριθεί από τον Λευκό Οίκο.

Δείτε επίσης:  Τα μυστικά για ένα καλό γάμο από τον Πάπα Φραγκίσκο

Αφορά το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας εξοπλισμός ραντάρ και επιτήρησης που διαθέτουν τα UAVs. Ο κίνδυνος αυτός είχε υποβαθμιστεί στην αρχική εξέταση της πώλησης, όμως τέθηκε εκ νέου πιεστικά στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το εάν θα προχωρήσει η πώληση των τεσσάρων UAVs, που προορίζονταν για τον αμερικανικό στρατό, τελεί υπό εξέταση στα ανώτερα κλιμάκια του Πενταγώνου, ωστόσο το πότε θα ληφθεί απόφαση δεν είναι σαφές. Μια λύση θα ήταν να αντικατασταθούν τα ραντάρ και οι αισθητήρες με λιγότερο εξελιγμένα, όμως αυτό θα μπορούσε να πάρει μήνες, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Αν τελικά εγκριθεί η πώληση, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να την εμποδίσει, κάτι πάντως απίθανο.

Δείτε επίσης:  Κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά για τους S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street

Πηγή

Μοιράσου το...