Αποκαλύφθηκε παγκόσμιο δίκτυο υποκλοπών με εντολές από το Λονδίνο

Χάκερς με έδρα την Ινδία παρακολουθούσαν επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times. Tα ίχνη τους όμως οδηγούν στο Σίτι του Λονδίνου.

Το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο των Times κοσμείται από την αποκάλυψη ενός παγκόσμιου δικτύου χάκινγκ που ξεσκέπασε η ίδια η εφημερίδα σε συνεργασία με το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism). Όπως αποκαλύπτεται οι παράνομες παρακολουθήσεις αφορούσαν πάνω από 100 θύματα και γίνονταν για λογαριασμό ιδιωτικών ντέντεκτιβ, οι οποίοι συνεργάζονταν για απολυταρχικά καθεστώτα, Βρετανούς δικηγόρους και πλούσιους πελάτες τους.

Οι χάκερς είχαν έδρα την Ινδία και συγκεκριμένα την περιοχή Γκούρουγκραμ, η οποία θεωρείται μία από τις γνωστότερες οικονομικές και τεχνολογικές περιοχές της χώρας. Εγκέφαλος της συμμορίας είναι ο 31 ετών Αντίτια Τζέιν, ο οποίος μάλιστα στην πρωινή του δουλειά εργαζόταν στο ινδικό παράρτημα της βρετανικής ελεγκτικής Deloitte. Οι υποθέσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι δρούσαν για τουλάχιστον επτά χρόνια, ενώ το όνομά τους ήταν WhiteInt.

Δείτε επίσης:  Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ από το Hulu

Πώς το Σίτι του Λονδίνου κινούσε τα νήματα

Η υπηρεσία που προσέφεραν οι χάκερς ήταν “hack and hire” κάτι δηλαδή σαν “υποκλοπές κατόπιν παραγγελίας”, έναντι φυσικά υπέρογκης αμοιβής. Στο στόχαστρο βρίσκονταν κορυφαίοι βρετανοί επιχειρηματίες, πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι ενώ μεγάλα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου έδιναν εντολές για τις παρακολουθήσεις.

Παρόλα αυτά για κάποια από τα ονόματα που είχαν μπει στο στόχαστρο δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος που παρακολουθούνταν και πώς ακριβώς εκμεταλλεύονταν τις πληροφορίες που συγκεντρώνονταν. Σύμφωνα βέβαια με πληροφορίες του ερευνητικού ρεπορτάζ της εφημερίδας, πληροφορίες ήταν διαθέσιμες προς πώληση ακόμα και σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με τον εγκέφαλο της συμμορίας η διάρκεια των παρακολουθήσεων διαρκούσε το πολύ 30 ημέρες και επικεντρωνόταν στην υποκλοπή email, ενώ το κακόβουλο λογισμικό έδινε πρόσβαση σε κάμερα και μικρόφωνο.

Δείτε επίσης:  Κοροναϊός: 2.512 νέα κρούσματα, 52 νεκροί και 545 διασωληνωμένοι. “Φλέγονται” η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαϊα

Κάποια από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στη λίστα των θυμάτων είναι: ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Κρις Μέιζον, ο πρόεδρος της Ελβετίας Ιγκνάζιο Κασίς, ο πρώην Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί.

Όπως εξηγείται για παράδειγμα ο πρόεδρος της Ελβετίας αλλά και ο αντιπρόεδρος άρχισαν να παρακολουθούνται έπειτα από την συνάντηση που είχαν στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Μπόρις Τζόνσον και την Λιζ Τρας ώστε να συζητήσουν τις κυρώσεις προς την Ρωσία.

Το μεγαλύτερο πολιτικό πρόσωπο των υποκλοπών όμως είναι ο Φίλιπ Χάμοντ που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών το διάστημα 2016 -1019. Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ακριβής λόγος που παρακολουθούταν, ο Χάμοντ εκείνη την περίοδο εμπλεκόταν στις διαπραγματεύσεις του Μπρέξιτ. Παράλληλα συμμετείχε στις συζητήσεις για τη δολοφονία του Σεργκέι Σκριπάλ.

Και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο στόχαστρο των υποκλοπών

Αίσθηση προκαλεί και ο μεγάλος αριθμός υποκλοπών που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Δείτε επίσης:  Η Γκρέμιο ανακοίνωσε τον Λουίς Σουάρες

Μεταξύ άλλων, παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ουέφα Μισέλ Πλατινί την περίοδο που κατηγορούταν για χρηματισμό από το Κατάρ. Από ότι φαίνεται, οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι το Κατάρ ήταν “ανήσυχο” για το τι θα μπορούσε να πει ο Πλατίνι κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Η εντολή υποκλοπής αποτελεί ποινικό αδίκημα για την Βρετανία και μπορεί να τιμωρηθεί με έως και 10 χρόνια φυλάκισης. Η υπόθεση ήδη πήρε πολιτικές διαστάσεις με τον πρώην πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου, Ντέιβιντ Ντέιβις, να δηλώνει ότι “η έρευνα αποκαλύπτει ότι το Λονδίνο έχει γίνει το παγκόσμιο κέντρο χάκινγκ”.

Πηγή

Μοιράσου το...