Τραγική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ

ΕΣΥ: Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών με κουρασμένο προσωπικό

Τραγική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ – Από τα δημόσια νοσοκομεία απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών αλλά και άλλες ειδικότητες υγειονομικού προσωπικού.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ

ελέω της (σκόπιμης κατά πολλούς), απαξίωσης. Η υποστελέχωση, η υπερεξόντωση των γιατρών και η εξώθησή τους σε παραίτηση, τα περιστατικά βίας εναντίον τους, οι κλινικές που απειλούνται με κλείσιμο και οι ασθενείς που περιμένουν ώρες για μια εξέταση ή δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία, είναι η οδυνηρή πραγματικότητα.

Η έρευνα του MEGA αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία χάνουν τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους, γιατί απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών αλλά και άλλες ειδικότητες υγειονομικού προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: Οι 3 κανόνες για τίμιο τηλεφωνικό σεξ

Τεράστιες οι ελλείψεις στο ΕΣΥ

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας που εξυπηρετεί περίπου 130.000 κόσμο.

«Μόνο το 2023 στα εξωτερικά και τακτικά ιατρεία είχαμε πάνω από 100.000 επισκέψεις» είπε ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Το νοσοκομείο έχει μαγνητικό τομογράφο 900.000 ευρώ, που δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. «Πριν λίγες μέρες έγινε ανάθεση σε ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό με κόστος 235 ευρώ»

«Παρόλα αυτά το νοσοκομείο της Δράμας από τις 11 οργανικές θέσεις στην Παθολογική κλινική, είχαν μείνει 2 παθολόγοι και πρόσφατα, η μία παθολόγος παραιτήθηκε. Θα μείνει η κλινική με έναν παθολόγο. Αντίστοιχα, πρόβλημα έχουμε και στη ΜΕΘ που έχουν μείνει 2 εντατικολόγοι και ο ένας από τους 2 διορίζεται στο νοσοκομείο της Καβάλας. Έχουμε 7 αναπτυγμένα κρεβάτια στη ΜΕΘ και μάλιστα έχουμε μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα επόμενα 5 χρόνια η ΜΕΘ θα επεκταθεί στις 12 κλίνες. Παρόλα αυτά δεν θα υπάρχουν γιατροί για να εργαστούν.

Δείτε επίσης:  5 πανέμορφα ελληνικά χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε φέτος το καλοκαίρι

Διαβάστε επίσης: Δείξε τον κώλο σου στο Onlyfans και γίνε διάσημη

Στο νοσοκομείο της Δράμας έχουμε έναν ουρολόγο, 1 οφθαλμίατρος, και σε όλη την περιφερειακή ενότητα Δράμας δεν υπάρχει σε καμία δημόσια δομή, ενδοκρινολόγος, δερματολόγος, και γαστρεντερολόγος», σημείωσε.

«Έχουμε πρόβλημα και στο ακτινολογικό. Εχουμε προμηθευτεί με 900.000 ευρώ μαγνητικό τομογράφο στο νοσοκομείο Δράμας τον οποίο δεν τον λειτουργούμε γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, και πριν λίγες μέρες έγινε ανάθεση σε ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό που θα δίνουμε 235 ευρώ ενώ στο νοσοκομείο έχουμε έναν υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο», συμπλήρωσε.

Το προσωπικό είναι κουρασμένο

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Άγ. Νικόλαος Κρήτης, Γιώργος Μανουσάκης αναφέρθηκε στην εξουθένωση του προσωπικού σημειώνοντας ότι πολλοί δεν έχουν πάρει άδεια από το 2019.

«Έχουμε υπόλοιπα αδειών και από το 2018 στο νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου Κρήτης. Στο κομμάτι των γιατρών οφείλονται πολλές άδειες αλλά φαίνονται τα κενά και οι ελλείψεις γιατί δεν βγαίνουν οι εφημερίες του μήνα. Τα κενά καλύπτονται γιατί δεν δίνονται οι άδειες. Όταν δεν γίνονται οι άδειες «κουκουλώνεται» το πρόβλημα. Αυτό σίγουρα έχει επίπτωση και στους ασθενείς γιατί το προσωπικό είναι κουρασμένο λόγω burn out».

Αναφορικά με τις εφημερίες ο κ. Μανουσάκης είπε: «στο δικό μας νοσοκομείο που είναι κεντρικό, και έχει πολλή τουριστική κίνηση, ο πληθυσμός αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αποχωρήσεις από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα, να χρειάζεται 5 γιατρούς στις εφημερίες και πολλές κλινικές βγάζουν εφημερίες με 2 και 3 γιατρούς. Τελευταία αποχώρησε μία αναισθησιολόγος λόγω των συνθηκών εργασίας, και μείναμε με 3 αναισθησιολόγους. Ετσι 7-8 μέρες τον μήνα δεν εφημερεύει το αναισθησιολογικό, ενώ το νοσοκομείο εφημερεύει».

Δείτε επίσης:  Κυριακίδου: «Οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες»

Διαβάστε επίσης: Πρώην μοντέλο έγινε πάστορας στην Βραζιλία και τώρα πουλάει τσόντες στο OnlyFans

Πρόσθεσε δε ότι «έχει τύχει να χρειάζεται γενικός χειρουργός και να χρειαστεί να έρθει από το σπίτι του. Το πιο συχνό είναι η διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο, στο Ηράκλειο ή στην Ιεράπετρα. Αυτό κάνει τους ασθενείς μπαλάκι, γιατί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν 3 νοσοκομεία. Έχουν προκηρυχθεί 14 θέσεις μόνιμων γιατρών τον τελευταίο χρόνο και έχουν έρθει 2-3 γιατροί».

Θα επιδεινωθεί

«Το ότι προκύπτει πρόβλημα κάθε καλοκαίρι, δεν προκύπτει γιατί υπάρχει άλλη αντίληψη για τους τουρίστες από ό,τι για εκείνους που ζουν εκεί, αλλά προκύπτει το ζήτημα των αδειών. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά προβλήματα σε πολλά νοσοκομεία αλλά και σε πολλές ειδικότητες» είπε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Οι Παθολογικές κλινικές έχουν ελλείψεις προσωπικού. Το πρόβλημα που υπάρχει με τους γιατρούς θα το δούμε να επιδεινώνεται και για πραγματικούς λόγους, για λόγους έλλειψης γιατρών. Τώρα έχουμε επαρκή αριθμό ιατρών στην χώρα μας απλώς δεν επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ, εργάζονται στο εξωτερικό ή ως ιδιώτες. Προτιμούν επίσης άλλες ειδικότητες, δεν προτιμούν την Παθολογία η οποία είναι μία δύσκολη ειδικότητα που αμείβεται σχετικά λιγότερο από τις άλλες ειδικότητες», είπε.

Δείτε επίσης:  Γλυκή: Το ιστορικό χωριό στις όχθες του Αχέροντα μέσα στο πράσινο & στα τρεχούμενα νερά!

Διαβάστε επίσης: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να κλέβουν την εφορία;

«Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για τους νέους συναδέλφους. Βλέπουμε και πολλούς που παραιτούνται πριν φτάσουν στην συνταξιοδότηση. Η πραγματικότητα είναι σταθερά μετά την αύξηση του 10% που έγινε από πέρσι. Δεν έχει υπάρξει κάτι άλλο που να αλλάζει την εικόνα αυτή. Τα κίνητρα που λέγονται είναι προς υπογραφή. Εκτός από το κίνητρο των 400 ευρώ για τους αγροτικούς γιατρούς, για διευθυντές, επιμελητές κτλ., δεν έχει αλλάξει κάτι από το 1984, ενώ θα έπρεπε να έχει αλλάξει από το 2023. Η υπογραφή μίας υπουργικής απόφασης δεν λειτουργεί αυτόματα, θέλει κάποιο χρόνο για να δράσει. Τώρα έχουμε μια λειτουργία που καλύπτεται εκ των ενόντων, από τους υπάρχοντες ιατρούς, ιδιώτες ιατρούς, ιατρούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις που συνδράμουν πολύ», υποστήριξε.
«Να σταματήσει η βία»

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για την ασφάλεια των ιατρών και νοσηλευτών: «Να σταματήσει η βία που ασκείται στους χώρους νοσηλείας εναντίον γιατρών και νοσηλευτών. Αν χρειαστεί να μπουν panic button. Μιλάω για το περιστατικό που διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής γρονθοκοπήθηκε από συνοδό. Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν θα έπρεπε να έχουν όλοι πρόσβαση σε κάποια μέρη των νοσοκομείων».
Πηγή

Μοιράσου το...