«Καμπανάκι» του ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον – «Ο κόσμος δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα συνοριακά μέτρα»

Έκκληση για ενίσχυση των υγειονομικών τους συστημάτων και τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους κατά του κορονοϊού απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προς τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, ώστε να προετοιμαστούν για μια αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να προκληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Για το νέο αυτό στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής τον περασμένο μήνα και χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ανησυχίας» από τον ΠΟΥ, οι επιστήμονες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για να αξιολογήσουν πόσο μεταδοτικό είναι και τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί. Αυτό έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 24 χώρες και άρχισε να κερδίζει έδαφος στην Ασία αυτήν την εβδομάδα, με κρούσματα να αναφέρονται από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδία. Πολλές κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν επιβάλλοντας αυστηρότερους ταξιδιωτικούς κανόνες.

Δείτε επίσης:  Ισραήλ: Πυροβολισμοί στην Ιερουσαλήμ με έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες

«Οι συνοριακοί έλεγχοι μπορεί να κερδίζουν χρόνο, αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες αυξήσεις κρουσμάτων» δήλωσε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή δυτικού Ειρηνικού σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΠΟΥ: Αντλήστε τα διδάγματα από τη μετάλλαξη Delta

«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα συνοριακά μέτρα. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστεί για αυτές τις παραλλαγές με δυνητικά υψηλή μεταδοτικότητα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που υπάρχουν υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την προσέγγισή μας», σημείωσε.

Ο Κασάι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να αντλήσουν από τα διδάγματα που πήραν από την αντιμετώπιση του παραλλαγμένου στελέχους Delta του κορονοϊού και τις κάλεσε να εμβολιάσουν πλήρως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους και να εφαρμόσουν μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Δείτε επίσης:  Διπλό σοκ από κορονοϊό και ανεργία

Παρά τους περιορισμούς στους διεθνείς ταξιδιώτες, η Αυστραλία ανακοίνωσε μετάδοση στην κοινότητα της παραλλαγής Όμικρον σήμερα, μία μόλις ημέρα μετά τον εντοπισμό της σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Πηγή

Μοιράσου το...