Ταραχές στην Καταλονία – 182 τραυματίες

Η Καταλονία βράζει

Ο ηγέτης της Καταλανίας Κιμ Τόρα, ο οποίος συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου του Κάρλες Πουτζδεμόν ζητώντας ανεξαρτησίας της περιφέρειας, κάλεσε σήμερα σε συνομιλίες την Ισπανική κυβέρνηση μετά από πέντε ημέρες ταραχών που προκάλεσε καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου αποδίδοντας ποινές φυλάκισης σε πρώην Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες.

Καλούμε τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συνομιλήσουμε για το μέλλον της χώρας

δήλωσε ο Κιμ Τόρα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η βία δεν αντανακλά την ειρηνική φύση του κινήματος το οποίο θέλει ανεξαρτησία της Καταλονίας με ειρηνικό τρόπο.

Η βία δεν ήταν ποτέ δικός μας τρόπος έκφρασης, ούτε στη Βαρκελόνη, ούτε στην Ταραγόνα, ούτε στη Λέιδα, ούτε στην Τζιρόνα

είπε, αναφερόμενος στης πόλεις της Καταλονίας όπου σημειώθηκαν τα τελευταία βίαια επεισόδια.

Δείτε επίσης:  Βομβαρδισμοί για πρώτη φορά κοντά στην Οδησσό – Οι Ρώσοι κρατούν 400 ομήρους σε νοσοκομείο – Το «αισιόδοξο» μήνυμα από τις διαπραγματεύσεις

Αστικές ταραχές

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Βαρκελόνη χτες έζησε ίσως τη χειρότερη νύχτα των αστικών ταραχών των τελευταίων δεκαετιών καθώς πολλοί νεαροί κουκουλοφόροι απέκλεισαν δρόμους βάζοντας φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και πετώντας πέτρες εναντίον των Ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών, δακρυγόνων και εκτοξεύοντας χειροβομβίδες.

Οι υγειονομικές αρχές της Βαρκελώνης ανέφεραν ότι τα νοσοκομεία της περιφέρειας παρέλαβαν 182 τραυματίες, από τους οποίους και 17 αστυνομικοί.

Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε 9 Καταλανούς ηγέτες

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 54 άτομα υπεύθυνα για της συγκρούσεις τα οποία και θα προσαχθούν στο δικαστήριο.

Ο Τόρα είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Καταλονία θα μπορούσε να διεξαγάγει ένα καινούριο δημοψήφισμα με το οποίο να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία μέσα σε επόμενα δύο χρόνια.

Σήμερα η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή, Θα πάμε όσο μακριά θέλει ο λαός της Καταλονίας να πάμε.

Η ανεξαρτησία είναι το κύριο θέμα που προκαλεί τόσο μεγάλο διχασμό στην Καταλονία, η οποία είναι η πιο πλούσια περιφέρεια στην Ισπανίας. Η τελευταία δημοσκόπηση όμως δείχνει τον λαό να είναι εξαιρετικά διχασμένος στην λήψη απόφασης αφού το 48% των ερωτηθέντων ζητούν να αποσχισθούν και το 45% ζητούν να παραμείνουν στην Ισπανία.

Δείτε επίσης:  Τρίτο σερί αρνητικό κλείσιμο για τους βασικούς δείκτες της Wall Street

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο ηγέτης της Καταλονίας πρέπει υποχρεωτικά να καταδικάσει τη βία απορρίπτοντας την έκκληση για διάλογο. Επίσης ανέφερε ότι οι μισοί σχεδόν Καταλανοί δεν επιθυμούν την απόσχιση από την Ισπανία επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματός ότι δεν μπορεί να δοθεί ανεξαρτησία αφού αυτό δεν είναι νόμιμο.

Μοιράσου το...