Σεισμός: Δραματική εκτίμηση για 25.000 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία

Μεγάλος ο φόβος για επιπλέον κατάρρευση κτιρίων τις επόμενες ώρες και στις δύο χώρες, γράφει το BBC.

turkey-seismos

Οχταπλάσιος από τον σημερινό θα είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της ισχυρής σεισμικής δόνηση 7.8 Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία.

Αυτό προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάνοντας λόγο για ταχύτατη αύξηση των θυμάτων κάθε ώρα που περνά.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός 7,8 ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία

Οι διασώστες δίνουν άνισο αγώνα με το χρόνο και τις σκληρές καιρικές συνθήκες για την ανεύρεση επιζώντων. Χτενίζουν τα βουνά των ερειπίων σε συνθήκες παγετού και χιονιού, ενώ γύρο τους έχει πέσει πια το σκοτάδι.

Δείτε επίσης:  Συντάξεις: Ψάχνει να βρει λύση για την πληρωμή των αναδρομικών η κυβέρνηση – Εντός των ημερών η απόφαση του ΣτΕ

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων

«Δυστυχώς, βλέπουμε πάντα το ίδιο πράγμα με τους σεισμούς, δηλαδή ότι οι αρχικές αναφορές για τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή που τραυματίστηκαν θα αυξηθούν αρκετά σημαντικά την εβδομάδα που ακολουθεί», δήλωσε στο AFP η ανώτερη υπεύθυνη έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Κάθριν Σμόγουντ.

Όπως πρόσθεσε η ίδια το δράμα των πληγέντων επιτείνουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία η θερμοκρασία είναι 5 βαθμούς κάτω από το φυσιολογικό, ενώ αναμένονται έντονες βροχές σε αυτές τις συνθήκες ψύχους, που θα αφήσουν πολλούς ανθρώπους χωρίς καταφύγιο.

Δείτε επίσης:  Χαμάς: Απειλεί το Ισραήλ με «μεγάλη μάχη» για την Ιερουσαλήμ

Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Τουρκία: Πλησιάζουν τους 5.000 οι νεκροί

Οι κίνδυνοι θα είναι αυξημένοι και για τις δύο χώρες τις επόμενες εβδομάδες, οπότε προβλέπεται συνέχεια των μετασεισμών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή.

«Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή την ώρα προέρχεται από τα κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή», δηλώνει η ανταποκρίτρια του BBC στην Μέση Ανατολή, Άννα Φόστερ.

Πηγή

Μοιράσου το...