Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που θεσπίζει την ηλεκτρονική επιστράτευση

Ηλεκτρονική επιστράτευση στην Ρωσία

Μέσω… διαδικτύου θα γίνεται εφεξής η επιστράτευση στη Ρωσία και όσοι αντιστέκονται θ’ αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, δεν θα έχουν δυνατότητα να εργαστούν, να λάβουν δάνεια ή να έχουν την κατοικία τους και το αυτοκίνητό τους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες Παρασκευή τον νόμο που διευκολύνει την επιστράτευση των Ρώσων στις μονάδες του στρατού, ένα νομοσχέδιο που επικυρώθηκε μέσα σε δύο ημέρες από την Κρατική Δούμα, την κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Διαψεύδουν μεν, ανησυχούν δε…

Βάσει του νέου νόμου, ένας έφεδρος θα μπορεί στο εξής να επιστρατευτεί μέσω μιας διαδικτυακής πύλης των ρωσικών δημόσιων υπηρεσιών ή ακόμη εάν η εντολή παραδοθεί σε τρίτο.

Δείτε επίσης:  Μεικτές τάσεις στη Wall στο ξεκίνημα της τελευταίας εβδομάδας του 2022

Διαβάστε επίσης: Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας: Πώς να αποφύγετε το phishing

Εως σήμερα, οι κλητεύσεις έπρεπε υποχρεωτικά να παραδίδονται δια χειρός. Ο πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν είχε διατάξει την επιστράτευση 300.000 εφέδρων τον Σεπτέμβριο του 2022, η υλοποίηση της οποίας ήταν συχνά χαοτική.

Η Μόσχα αναφέρει ότι επιστράτευσε τουλάχιστον 300.000 άνδρες πέρυσι για να ενισχύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Cyber sex με τιμοκατάλογο στα social media

Παρότι το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι θέλει να ξεκινήσει δεύτερο κύμα, πολλοί στη Ρωσία ανησυχούν καθώς ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση.
Διώξεις

Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να διώκει όσους αντιστέκονται ενώ κινδυνεύουν και με ποινές φυλάκισης. Η εφορία, τα πανεπιστήμια και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί θα έχουν καθήκον να παρέχουν τα προσωπικά στοιχεία των επιστρατευσίμων.

Δείτε επίσης:  Συνταγή για Martini α λα Τζέϊμς Μποντ!

Η άρνηση να παρουσιαστούν στο γραφείο στρατολόγησης θα στερήσει κατά συνέπεια από τους Ρώσους τη δυνατότητα να εργαστούν ως επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, να λάβουν δάνεια ή να έχουν την κατοικία τους και το αυτοκίνητό τους.

Τα μέτρα αυτά αφορούν επίσης Ρώσους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και εργάζονται εξ αποστάσεως.

Η προηγούμενη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε προκαλέσει τη φυγή δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στο εξωτερικό.

Πηγή:

Μοιράσου το...