Reuters: Σε ετοιμότητα ο ρωσικός στρατός για την εισβολή στην Ουκρανία – Παρατάχθηκαν οι μισές μονάδες

Οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί προσφάτως, καθώς ρωσικές στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για μια ευρείας κλίμακας εισβολή και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, δήλωσαν σήμερα, Δευτέρα, τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

Οι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν στο Reuters ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της γειτονικής χώρας , βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για εισβολή.

Προηγουμένως, η Δύση μιλούσε για ενδεχόμενο εισβολής, λόγω της συγκέντρωσης των στρατευμάτων στα σύνορα, όχι, όμως, για προετοιμασία επίθεσης, καθώς δεν υπήρχαν παρά ενδείξεις. Τις τελευταίες ώρες πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επίσης αναβαθμίζουν, ανοιχτά, τις εκτιμήσεις τους για την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας

Είπαν, επίσης, πως δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Δείτε επίσης:  Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Στο νοσοκομείο έπειτα από ανακοπή καρδιάς η κόρη του Έλβις

«Η ανησυχία μας σχετικά με όσα βλέπουμε στο πεδίο έχει μονάχα αυξηθεί», δήλωσε ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η συνολική εικόνα που έχουμε, πρέπει να το πω, είναι πολύ ζοφερή, με σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων συστήματα S-400, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα δύο τρίτα αυτών των τακτικών στρατιωτικών μονάδων, των ταγμάτων, βρίσκονται εντός 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Από αυτές τις μονάδες, περίπου οι μισές έχουν τώρα στρατηγικά αναπτυχθεί.

«Αυτή είναι μια κίνηση από το να έχουν τοποθετηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αξιωματούχος, σύμφωνα, πάντα, με το Reuters.

Δείτε επίσης:  Το chatbot της Googles Bard AI λειτουργεί πλέον και στην Ελλάδα
Δορυφορική εικόνα με τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας

Σήμερα η απόφαση Πούτιν γιθα την αναγνώριση των «δημοκρατιών» του Ντονμπάς

Επισημαίνεται πως η απόφαση σχετικά με την αναγνώριση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, από την Ρωσία θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σημείωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας

Νωρίτερα, οι ηγέτες των δύο αποσχισθέντων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που έχουν αυτοανακηρυχθεί «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ», απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της Ρωσίας ζητώντας του να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Δείτε επίσης:  Νέα παραλλαγή του Covid-19: Μέτρα εξετάζει και η Γαλλία

Σε περίπτωση που ο Πούτιν πει το «ναι» και η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών ΜΜΕ.

Η Μόσχα σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Ντονμπάς

Πηγή

Μοιράσου το...