Κλαρινογαμπρός και Swag δύο ταυτόσημες έννοιες

Κλαρινογαμπρός ο άριστος

Πολλοί λένε ότι σε αυτή τη ζωή όσο ζεις μαθαίνεις. Και για να το πω κι αλλιώς “γηράσκω αεί διδασκομένος”. Σάββατο βράδυ και αποφάσισα να βγω βόλτα με τους φίλους μου. Που να ήξερα τι με περίμενε. Ενώ περπατούσα στους δρόμους στο Γκάζι, ξαφνικά στο απέναντι πεζοδρόμιο βλέπω έναν κλαρινογαμπρό με χρυσά sneakers αμφιβόλου ποιότητας, V μπλουζάκι με όλο το άτριχο γυμνασμένο στήθος του έξω, μαλλί γλιτσιασμένο με όρθιο τσουλούφι, ένα καπέλο το οποίο αντί να το φοράει στο κεφάλι του, το είχε δέσει στη θηλιά του παντελονιού του, ενώ στο λαιμό και στο χέρι του φορούσε βαριές αλυσίδες και κοσμήματα με τρουκς. Εντάξει το παραδέχομαι ότι για πολλά χρόνια το ανθρώπινο είδος έχει έρθει αντιμέτωπο με αρκετές περιστασιακές μόδες. Αλλά μήπως κάποια στιγμή όλο αυτό πρέπει να σταματήσει;

klarinogambros

Πόσους μπασταρδεμένους κλαρινογαμπρούς, swaggers, φούφους, emo, scene, χιπστερς και ροκαμπιλάδες να αντέξουμε;

Δείτε επίσης:  10 ελληνικά πασχαλινά έθιμα που η ιστορία τους χάνεται στους αιώνες…

Μετά από αυτό το περιστατικό η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα. Μήπως τελικά η νέα γενιά των κλαρινογαμπρών είναι η μετεξέλιξη των Swaggers; Από τα πρώτα πράγματα που έψαξα ερευνώντας αυτό το βαθυστόχαστο και πολύ ενδιαφέρον θέμα είναι να βρω την καθαρή ετυμολογία της λέξης “Swag ή s.w.a.g”.

Ψάχνοτας στο διαδίκτυο βρήκα ότι είναι η συντομογραφία των λέξεων “Sex weed alchop graffiti” που σημαίνει “σεξ, χόρτο, αλκόολ, γκράφιτι”, αντιπροσωπεύοντας την νοοτροπία της κουλτούρας του δρόμου. Και πιο συγκεκριμένα, τους ράπερς και γκραφιτάδες της δεκαετίας του ’90. Η έννοια προέρχεται από τη Σκοτία όπου το swag στην αργκό εννοούσαν την ταλαντευόμενη κίνηση των ποδιών, ενώ σήμερα στην Ελλάδα έφτασε να σημαίνει μία τάση μόδας φερμένη από την Αμερική με cool, glamour και ποζέρικα στοιχεία. Από την άλλη, ο όρος κλαρινογαμπρός (κλαρίνο+γαμπρός), προέρχεται από μία σελίδα στο facebook που με το καιρό καθιερώθηκε ως ένας αρκετά mainstream όρος.

Δείτε επίσης:  Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Οι «καλεσμένοι» του εορταστικού επεισοδίου

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία ντυσίματος ενος Swagger και ενος Κλαρινογαμπρού;

Οι άντρες προτιμάνε χαμηλά παντελόνια συνήθως πολύχρωμα, φαρδιές μπλούζες με περίεργες στάμπες και αμάνικα φανελάκια, παπούτσια τύπου vans, γυαλιά τύπου αεροπορίας με χρωματιστό φακό ή μυωπίας με το γνωστό μεγάλο μαύρο σκελετό και τέλος πολλά χαϊμαλιά στο λαιμό τους. Ενώ τα κορίτσια αγαπάνε τα στενά παντελόνια τζιν ή κολάν με σχέδια, φαρδιές μπλούζες, πιο κοντές βέβαια, με στάμπες και motos, τους αρέσουν τα χρώματα και τα πολλά και μεγάλα κοσμήματα. Αγαπάνε και οι δύο τα tattoos, απλά η μόνη διαφορά τους είναι ότι τα τατουάζ των “Κλαρίνων” είναι καλλιγραφικά γράμματα του Word πάνω στον υπερπρησμένο από την πρωτεΐνη δικέφαλο μυ τους ή μανίκι με νεκροκεφαλές ή κάποιου είδους κορώνα στην πλάτη.

Δείτε επίσης:  Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Mercedes-Benz T-Class

Η μουσική που ακούνε οι γνήσιοι Swaggers είναι χιπ-χοπ και ραπ, αφού ο πρώτος που υιοθέτησε και προώθησε το swag στιλ ήταν ο ράπερ 50 Cent. Εάν τώρα είσαι Κλαρινογαμπρός-Swagger η μουσική παιδεία σου φτάνει μέχρι τα τραγούδια της Στικούδη και το “Gucci” του Μαζωνάκη. Αγαπημένες εκφράσεις προσώπου για φωτογραφία και των δύο ρευμάτων είναι να κάνουν συνεχώς “duckface” ή διάφορα σχήματα με τα δάχτυλα τους.

Και σε ρωτάω φίλε μου αναγνώστη μήπως το στιλ των κλαρινογαμπρών έχει μπερδευτεί με αυτό των Swaggers; Ή με τις πλαστικοποιημένες δευτεράτζες που μου το παίζουν “Yo men!”; Όπως και να έχει προς το παρόν το μόνο που έχω να πω είναι … “Swag me babe”!

Μοιράσου το...