Καλοπληρωμένα επαγγέλματα χωρίς πτυχίο

Επαγγέλματα που δεν απαιτούν πτυχίο και αποφέρουν παχυλούς μισθούς

Κάθε άνθρωπος έχει να ακολουθήσει δύο δρόμους στην ζωή του ως προς την επαγγελματική του πορεία: είτε να επιλέξει να ποντάρει στην ακαδημαϊκή γνώση ως παραπάνω εχέγγυο που θα του αποφέρει μεγαλύτερο μισθό και εκτίμηση – όχι στην Ελλάδα φυσικά, αλλά σε κάποια άλλη χώρα – είτε να μπει από νωρίς στην αγορά εργασίας, αλλά με σαφώς πιο περιορισμένο προσανατολισμό στους τομείς που θα κινηθεί. Τώρα μεταξύ μας τα πιο γρήγορα λεφτά θα τα κάνεις ως drug dealer όμως το πιο πυθανόν να μην τα χαρείς. Θα περίμενε κανείς αυτός που θα ακολουθήσει τον δεύτερο δρόμο να έχει και ένα χαμηλότερο ταβάνι ως προς το οικονομικό σκέλος και την επαγγελματική ανέλιξη, όμως αυτά πιθανότατα να ισχύουν στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ ισχύει αλλιώτικος νόμος. Στην Γη των ευκαιριών ο καθένας μπορεί να πιάσει υψηλό μισθολογικό επίπεδο, χωρίς να έχει την θεωρητική γνώση που προσφέρουν τα κολέγια. Το Business Insider δημοσίευσε μια λίστα στην οποία βρίσκονται επαγγέλματα που σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics δεν απαιτούν να έχεις πτυχίο bachelor, αλλά μπορείς να πιάσεις μεγάλα ετήσια εισοδήματα και με ένα πτυχίο του αντίστοιχου λυκείου ή με δύο χρόνια εκπαίδευσης. Απλώς θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια πρακτικής άσκησης για να πας ψηλά. Διπλάσια από αυτόν που θα ακολουθήσει τον ακαδημαϊκό δρόμο.
Δείτε επίσης:  Εμβολιασμοι: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα – Παρότι οι Έλληνες εμβολιάζονται, το «ταβάνι» πλησιάζει

Τι δουλειά μπορείς να κάνεις στην Αμερική χωρίς πτυχία;

1. Επικεφαλής μηχανικών εγκαταστάσεων: Οι λεγόμενοι supervisors έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 60 χιλιάδων δολαρίων και μέχρι το 2022 αναμένεται να ανοίξουν 152.000 θέσεις. Μάλιστα αναφέρεται ότι δεν θα χρειαστεί παρά ελάχιστη εκπαίδευση. 2. Χειριστές εγκαταστάσεων φυσικού αερίου: Με ένα απλό απολυτήριο λυκείου ένας Αμερικάνος μπορεί να έχει 61.140 δολάρια εισόδημα, απλώς θα χρειαστούν 5-6 χρόνια για να μάθει καλά τη δουλειά και να πιάσει αυτόν τον αριθμό. Αν όμως ξεκινήσει από τα 20 του, τότε στα 26 του θα είναι αυτάρκης. 3. Μηχανικός-Χειριστής Αεροδιαστημικής: Με δύο χρόνια εκπαίδευση μπορείς εύκολα να μάθεις τα κατατόπια και να βλέπεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό να γεμίζει με 61.530 δολάρια το χρόνο. 4. Web Developers: Ένα επάγγελμα που πριν από μια 7ετία το χαρακτήριζαν του μέλλοντος. Το μέλλον έγινε παρόν και στις ΗΠΑ αυτοί που στήνουν τις ιστοσελίδες αμείβονται με 62.500 δολάρια, αρκεί να έχουν περάσει την διετή εκπαίδευση. Μέχρι το 2022 θα υπάρχουν 50.000 τέτοιες διαθέσιμες θέσεις στις ΗΠΑ.
Δείτε επίσης:  Κιμ Γιονγκ Ουν: «Διαφημίζει» εκτοξεύσεις πυραύλων πάνω σε άσπρο άλογο
5. Μάνατζερ ταχυδρομείου: Φροντίζεις για τον τρόπο λειτουργίας του, οργανώνεις τους ταχυδρόμους και ό,τι εν πάσει περιπτώσει σχετίζεται με αυτό, για να ανταμειφθείς με 63.050 δολάρια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι απολυτήριο λυκείου και μια 3ετία με 4ετία στον τομέα. 6. Χειριστές σε εργοστάσιο ενέργειας: Η διαχείριση των μηχανών, η επίβλεψη, η επιδιόρθωση των βλαβών είναι κάτι που θα περίμενε κανείς να απαιτεί τον ακαδημαϊκό δρόμο. Κάποιο MIT φερ’ ειπείν. Όχι. Με ένα απολυτήριο λυκείου και μια δεκαετία χοντρικά σε ένα εργοστάσιο και θα μπορείς να έχεις απολαβές 66.130 δολάρια. 7. Διευθυντές σε γραφείο τελετών: Εδώ στην Ελλάδα τους αποκαλούμε κοράκια. Στις ΗΠΑ τους λένε διευθυντές επιχειρήσεων. Και αν σκεφτείτε ότι παίρνουν μέσες άκρες 66.720 δολάρια το χρόνο, ήτοι 5.500 δολάρια το μήνα, τότε κάτι καλύτερο ξέρουν. Κι όλα αυτά με ένα απολυτήριο λυκείου και χωρίς απαιτητέο διάστημα εκπαίδευσης. Αρκεί να έχεις το κεφάλαιο και να μελετήσεις την αγορά. 8. Υπεύθυνοι αγροτικών παραγωγικών μονάδων: Έχετε δει σίγουρα κάτι τύπους εκεί στα ράντσα που τρέχουν με τα άλογα και ζεύουν τα γελάδια και κάνουν και «ίχααα». Φανταστείτε τους στο πιο αγροτικό τους και με ένα πορτοφόλι γεμάτο με 69.000 δολάρια το χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα τρίμηνο-τετράμηνο για να μάθεις τη δουλειά.
Δείτε επίσης:  «Καμπανάκι» του ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον – «Ο κόσμος δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα συνοριακά μέτρα»
9. Ντετέκτιβ/Εγκληματολόγοι: Μια 7ετία στη μεγάλη σχολή του FBI ή της CIA και μετά μπορείς μόνος σου να ανοίξεις το γραφείο σου και να λύνεις εγκλήματα ή να παρακολουθείς άπιστους συζύγους. Και η λυπητερή για τους πελάτες θα σου δίνει κάθε χρόνο 74.300 δολάρια. Όχι κι άσχημα. 10. Χειριστές εναέριου ελέγχου: Οι τύποι που βρίσκονται στον πύργο ελέγχου και μιλούν στο μικρόφωνο δίνοντας οδηγίες για τις καιρικές συνθήκες ή περίεργη εναέρια κίνηση στους πιλότους έχουν όπως αντιλαμβάνεστε μια πολύ υπεύθυνη θέση. Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ανθρώπων. Γι΄αυτό ζουν με 10 χιλιάρικα το μήνα ή 122.530 δολάρια. Για να τα καταφέρεις βέβαια χρειάζεται δύο χρόνια εκπαίδευσης (associate’s degree) και σίγουρα μερικά χρόνια στο πεδίο της μάχης. Όσο ξαφνιασμένοι μείνατε εσείς με μερικά από τα παραπάνω, τόσο μας ξάφνιασε και εμάς. Είναι δυνατόν να διαχειρίζεται πυρηνικούς αντιδραστήρες χωρίς να έχεις κάποιο πτυχίο; Δείτε όλη τη λίστα στο Business Insider
Μοιράσου το...