JP Morgan: Η τριπλή… ατυχία των ελληνικών τραπεζών

H JP Morgan χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες άτυχες για τρίτη φορά, αφού η πανδημία αυξάνει το κόστος των ιδίων κεφαλαίων στο 24%, με την πίεση να είναι απίθανο να υποχωρήσει σύντομα.

Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 εκτροχιάζει το σκηνικό για τις ελληνικές τράπεζες και με τη θετική επενδυτική της άποψη για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα. Με μειωμένη ορατότητα στις οικονομικές προοπτικές και στη μείωση των NPEs των τραπεζών, η αγορά πλέον επιβάλλει 2,2 φορές υψηλότερο κόστος κεφαλαίων για τις μετοχές ή στο 24%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα «μαλακώσουν» τον αντίκτυπο από την κρίση και οι χαμηλές αποτιμήσεις της τάξεως των 0,15 φορών σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/BV) περιορίζουν αναμφισβήτητα τον πτωτικό κίνδυνο. Ωστόσο, προς το παρόν, με μειωμένη ορατότητα στα κέρδη και τους θετικούς καταλύτες να περιορίζονται, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα είναι οι προτιμώμενες επιλογές της.

Δείτε επίσης:  UBS: Γιατί το ράλι στις αγορές μετοχών θα είναι βραχύβιο

Η JP Morgan δίνει τιμές-στόχους αρκετά υψηλότερους από τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ διατηρεί και τις συστάσεις αμετάβλητες. Για τη Eurobank, η σύσταση είναι υπεραπόδοση (overweight) και τιμή-στόχος στο 0,7 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση είναι υπεραπόδοση και τιμή-στόχος στο 1,9 ευρώ, για την Alpha Bank, η σύσταση είναι υπεραπόδοση και τιμή-στόχος στο 1,10 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση είναι ουδέτερη (neutral) και τιμή-στόχος στο 1,80 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν σημαντική υποαπόδοση των τραπεζών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (CEEMEA Banks) και κινούνται περισσότερο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι οι μετοχές προεξοφλούν αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) 3%, στο μισό των προ-πανδημικών επιπέδων και 2% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς και των άλλων αναλυτών.

Δείτε επίσης:  Deutsche Bank: Τι σημαίνουν τα «απόνερα» του Jackson Hole για μετοχές-ομόλογα

Πλέον η JP Morgan υποθέτει τη δημιουργία 6 δισ. ευρώ οργανικά NPEs για το 2020-2022 ή 10% του τρέχοντος αποθέματος και μεταθέτει όλες τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις στο 2021 και μετά. Πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δοκιμάσουν το μέγιστο κόστος προβλέψεων φέτος, καταναλίσκοντας τα κέρδη προ προβλέψεων με μια ανάκαμψη να ακολουθεί έως το 2022. Ταυτόχρονα, με την πάροδο του χρόνου, τα προ προβλέψεων κέρδη πιθανότατα θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ανέπαφα, καθώς ο νέος δανεισμός συνεχίζεται και αν και θα υπάρξει κάποια πίεση στα έσοδα από προμήθειες. Συνολικά, μειώνουν τις επιδόσεις του 2022 κατά περίπου 20% κατά μέσο όρο, με τον υψηλότερο δείκτη ROTEs για την Eurobank στο 7,0% και το χαμηλότερο στην Τράπεζα Πειραιώς στο 3,8%.

Η προσωρινή αναβολή πληρωμών είναι απίθανο να μειώσει την πίεση στο κόστος των προβλέψεων, αλλά αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση ζητημάτων παλαιού τύπου: ενώ είναι χρήσιμη, η προσωρινή αναβολή πληρωμών μεταθέτει τον κίνδυνο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και των κεφαλαιακών ζητημάτων στα επόμενα χρόνια -μειώνοντας έτσι το βάρος για τώρα αλλά παρατείνοντας το πρόβλημα για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης:  Το σενάριο που θα εκτοξεύσει ψηλότερα τον χρυσό

Από την προοπτική ενός επενδυτή μετοχών, αυτό μπορεί να μειώσει την ορατότητα στην πραγματική εσωτερική αξία και συνεπώς διατηρεί το κόστος κεφαλαίων αυξημένο. Ωστόσο, η JP Morgan πιστεύει ότι η προθυμία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρία για την αντιμετώπιση ζητημάτων παλαιού τύπου, σε θέματα όπως το DTC, την bad bank όπως υποστηρίζεται επανειλημμένα από την TτΕ , ή μια πιθανή αναδιάρθρωση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων CoCos.

Πηγή

Μοιράσου το...