Ημέρες οργής κατά ΗΠΑ και Δύσης στον αραβικό κόσμο

Επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Ο Μπάιντεν έφθασε στο Ισραήλ τη στιγμή που η θλίψη και η οργή αυξάνονται στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

israel-hamas-war

Ο αμερικανικός στρατός αναχαίτισε νωρίς την Τετάρτη δύο drones, προτού χτυπήσουν δυνάμεις του που σταθμεύουν στο Ιράκ, νωρίς την Τετάρτη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

Το συμβάν σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην εμπόλεμη χώρα και μία ημέρα μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Το πιο πολύνεκρο χτύπημα των τελευταίων 15 ετών στον παλαιστινιακό θύλακο, με τα θύματα να ανέρχονται σε 500, περιλαμβανομένων των τραυματιών.

Διαβάστε επίσης: Tο Ισραήλ κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ για την βόμβα στο νοσοκομείο της Γάζας

Η πολιορκία της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργούν νέο κύμα οργής κατά της Δύσης και των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Η απάντηση των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς προκαλεί οργή στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται σε άρθρο των New York Times σήμερα Τετάρτη.

Οπως τονίζεται, «η σθεναρή υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει τροφοδοτήσει κατηγορίες για αμερικανική υποκρισία, με τους Αραβες να φοβούνται μαζική σφαγή των Παλαιστινίων ως απάντηση στις θανατηφόρες επιθέσεις της Χαμάς».

Οι «οιωνοί για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι», σχολίασε από την πλευρά του διεθνής αναλυτής του BBC.

Σε τροχιά σύγκρουσης Ισραήλ και Χαμάς

Το βράδυ της Τρίτης, μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκαν οργισμένες διαδηλώσεις σε όλες της χώρες της Μέσης Ανατολής. Στον Λίβανο και σε άλλες χώρες οι διαδηλώσεις κατέληξαν έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, όπως της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης: https://edition.cnn.com/middleeast/live-news/israel-news-hamas-war-10-18-23/index.html

Το οργισμένο πλήθος στη Βηρυτό, αλλά και σε διαδήλωση στο Μπαχρέιν, χώρα που θεωρείται στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, φώναζε συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική», τα οποία βρίσκουν ανανεωμένη απήχηση στην περιοχή.

Το νέο κύμα οργής έρχεται έπειτα από μία περίοδο διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ για γεφύρωση των διαφορών του Ισραήλ με αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία. Μία προοπτική από την οποία οι δύο χώρες απομακρύνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς.

Δείτε επίσης:  Sveta Bilyalova η θεά στο Instagram

Ανάφλεξη της έντασης στην Γάζα

Ο Μπάιντεν έφθασε στο Ισραήλ τη στιγμή που στη Μέση Ανατολή η θλίψη και η οργή αυξάνονται, όχι μόνο για τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Δύσης σε αυτές. Την παγκόσμια δύναμη που, μαζί με άλλες δυτικές δυνάμεις, έχει δηλώσει ανυποχώρητη υποστήριξη στον κύριο σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: https://www.nbcnews.com/news/world/live-blog/israel-hamas-war-live-updates-rcna120978

Η τεράστια έκρηξη στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, που σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστινίους, οι οποίοι αναζητούσαν θεραπεία και καταφύγιο, με βάση τις πρώτες αντιδράσεις, φαίνεται πως έχει τη δυναμική να προκαλέσει νέα «έκρηξη» αραβικής οργής κατά των δυτικών δυνάμεων.

Παρόλο που το Ισραήλ αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη και κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ ότι φέρει την ευθύνη, κάνοντας λόγο για «αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών».

Ακόμα και πριν από την έκρηξη, πολλοί στη Μέση Ανατολή είχαν αρχίσει να βλέπουν τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς –η οποία επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, σφαγιάζοντας 1.400 ανθρώπους– ως υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ σφαγή Παλαιστίνιων αμάχων στην αποκλεισμένη Γάζα.

Αγανάκτηση και θλίψη» για το νοσοκομείο – Βάφουν τα χέρια τους με αίμα

«Υπάρχει τεράστια οργή στον αραβικό κόσμο, ακόμη και από εκείνους που δεν υποστηρίζουν τη Χαμάς», δήλωσε ο Ναμπίλ Φάχμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

«Δίνουν στο Ισραήλ το πράσινο φως», είπε αναφερόμενος στις δυτικές δυνάμεις, «και καθώς αυτό θα γίνεται όλο και πιο αιματηρό, η Δύση βάφει τα χέρια της με αίμα».

Διαβάστε επίσης: https://www.aljazeera.com/news/2023/10/18/analysis-will-gaza-be-israels-stalingrad

Πολλοί Παλαιστίνιοι και Αραβες σε συνεντεύξεις τους τις προηγούμενες ημέρες τόνισαν πως η ρητορική ανώτερων Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων είναι «απάνθρωπη και πολεμοκάπηλη».

Στο ξέσπασμα του πολέμου, ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τις επιθέσεις της Χαμάς –κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες και σχεδόν 200 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται ως όμηροι– ως «το απόλυτο κακό».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε «πολεμάμε απέναντι σε ζώα», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρχει Χαμάς, θα την εξαλείψουμε».

Στήριξη στον «κατακτητή»

Στη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δείξει ανοχή απέναντι σε οτιδήποτε προκύψει από τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Διαφορετική η επέτειος Γκολοντομόρ φέτος

Η Νταϊάνα Μπούτου, Παλαιστίνια πολίτης του Ισραήλ που έχει εργαστεί ως δικηγόρος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι ποτέ δεν έτρεφε «ψευδαισθήσεις» για τον ρόλο των ΗΠΑ στη σύγκρουση, γνωρίζοντας ότι η Αμερική υποστήριξε σθεναρά το Ισραήλ.

Ακόμα και έτσι, τόνισε, έμεινε έκπληκτη από την απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Είναι σαν κάποιος να μου έχει ξεριζώσει τα σωθικά», ανέφερε. «Αυτό το επίπεδο συμπαράταξης με το Ισραήλ ισοδυναμεί με γενοκτονία», σημείωσε.

Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, πολλοί δεν βλέπουν το Ισραήλ ως θύμα απρόκλητης τρομοκρατικής επίθεσης –όπως το έχουν περιγράψει Αμερικανοί αξιωματούχοι– αλλά ως αποικιακού τύπου κατακτητή που έχει υποστηριχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και που έχει καταπιέσει τους Παλαιστίνιους για δεκαετίες.

Ζημιά στην εικόνα των ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμβλυναν τις δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας της Χαμάς.

Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διόρισε τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ –βετεράνο διπλωμάτη με εμπειρία σε αραβικές χώρες– ως ειδικό απεσταλμένο για ανθρωπιστικά θέματα, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» στο CBS, ο Τζο Μπάιντεν αποθάρρυνε το Ισραήλ από την πλήρη ανακατάληψη της Γάζας, την οποία η Χαμάς ελέγχει περισσότερο από μία δεκαετία.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν διαφωνεί με την πολιορκία της Γάζας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι το Ισραήλ θα υπακούσει στους διεθνείς κανόνες του πολέμου, υπογραμμίζοντας τα «πρότυπα που ακολουθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι χώρες».

Ακόμη και αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλάξει τη στάση της, η ζημιά στην εικόνα της στη Μέση Ανατολή έχει γίνει, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.

Ημέρες οργής κατά ΗΠΑ και Δύσης στον αραβικό κόσμο

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα, πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι με αναμνήσεις από τη μάχη για την ιρακινή πόλη Φαλούτζα το 2004 –αγώνα εναντίον ιρακινών ανταρτών που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αιματηρές αστικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών– μεταφέρουν τα μαθήματα της εμπειρίας τους στους ισραηλινούς ομολόγους τους.

Το κλίμα θυμίζει σε πολλούς τα επακόλουθα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και την πορεία προς την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέου κύματος ισλαμοφοβίας, 23 χρόνια μετά.

Στο Ιράκ, το οποίο εξακολουθεί να αγωνίζεται να ξεπεράσει τις συνέπειες του πολέμου, κυριαρχεί ένα μείγμα κούρασης, θυμού και απογοήτευσης στον κόσμο.

Δείτε επίσης:  Covid-19: Εξαπλώνεται το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον - Μπαράζ ταξιδιωτικών περιορισμών

Η απογοήτευση για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Κατά τη διπλωματική περιοδεία του, ο Α. Μπλίνκεν βρέθηκε αντιμέτωπος με την ασυνήθιστη κατάσταση, Αραβες ηγέτες με τους οποίους επιχείρησε να «γεφυρώσει» διαφορές τα προηγούμενα χρόνια να κάνουν κήρυγμα σε Αμερικανούς αξιωματούχους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, είπε στον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ πρέπει να άρει την πολιορκία της Γάζας και πως το βασίλειο «απορρίπτει την καταστροφή υποδομών και ζωτικών υπηρεσιών που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή».

Στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι Εβραίοι στη χώρα του δεν είχαν βιώσει ποτέ διώξεις και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιο σοκαρισμένες από τη δολοφονία των Ισραηλινών παρά από δεκαετίες παλαιστινιακής καταπίεσης.

Ακύρωση συνάντησης Μπάιντεν με Αραβες ηγέτες

Ενδεικτικό της επιδείνωσης του κλίματος στη Μέση Ανατολή μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο είναι το ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τους Αραβες ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Μπάιντεν επρόκειτο να μεταβεί στην Ιορδανία μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Εκεί θα συναντούσε τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, τον πρόεδρο Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι της Αιγύπτου και τον Αμπάς.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο όταν τα μέρη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να τερματίσουν τον «πόλεμο και τις σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων», κατηγορώντας το Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, ο φόβος κλιμάκωσης του πολέμου σε περιφερειακό επίπεδο αυξάνεται, καθώς το Ιράν απειλεί με «προληπτικές ενέργειες» κατά του Ισραήλ, ενώ η ένταση στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο αυξάνεται με ανταλλαγές διασυνοριακών πυρών με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ.

«Το ερώτημα είναι αν ο θυμός αυξάνει τις πιθανότητες ευρύτερου πολέμου», αναφέρει ο διεθνής αναλυτής του BBC Τζέρεμι Μπάουεν. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως, σε κάθε περίπτωση, «η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη», καθώς και ότι οι «οιωνοί για την επίσκεψη δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι».

Με πληροφορίες από Reuters, AP, NYT, BBC
Πηγή

Μοιράσου το...