Euroxx: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις τέσσερις τράπεζες

Η αγορά έκανε ράλι μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, κερδίζοντας περίπου 15% σε απόλυτους όρους, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,8% για πρώτη φορά στην ιστορία, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες που είναι ένα καθαρό «μάκρο» παιχνίδι ηγήθηκαν της κούρσας, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 32% σε απόλυτους όρους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η χρηματιστηριακή προχωρά σε επικαιροποίηση της αποτίμησης και πλέον χρησιμοποιεί δείκτη Cost of Equity (CoE) 7% (από 7,5%), ενώ λαμβάνει υπόψη ένα περισσότερο θετικό μεσοπρόθεσμα outlook, προσδοκώντας σε διατηρήσιμη βελτίωση στο προφίλ χρηματοδότησης (αύξηση καταθέσεων καθώς ανακάμπτει η οικονομία, σταδιακή επιστροφή στις διεθνείς αγορές), το ρίσκο ενεργητικού (μείωση NPEs παρά τις προκλήσεις) και επιταχυνόμενη κερδοφορία. 

Δείτε επίσης:  Wood & Company: Tα top picks του 2023 από την Ελλάδα

Yπό αυτό το πρίσμα, θέτει νέες τιμές-στόχους για τις τράπεζες: Στα 2 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,5 ευρώ), στο 1,1 ευρώ για τη Eurobank (από 0,82 ευρώ), στα 3 ευρώ για την Εθνική (από 1,9 ευρώ) και στα 3,3 ευρώ για την Πειραιώς (από 1 ευρώ). Ειδικά για την τελευταία, στέκεται στη συμφωνία που ανακοινώθηκε με την Intrum και την προσδοκία της Euroxx ότι θα υπάρξει σύντομα επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier II.

Η Euroxx διατηρεί τις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. Αναμένει ότι φέτος θα φτάσει για τον κλάδο τα 630 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ το 2018) και για το 2020 υποστηρίζει ότι θα φτάσει τα 940 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης:  Πού βάζει η Goldman Sachs τον πήχη για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ

Η Euroxx παραμένει θετική για όλες τις τράπεζες παρά το ράλι που προηγήθηκε. Οι τιμές-στόχοι είναι 11-28% υψηλότερες από τις τρέχουσες. Εχοντας κερδίσει 73% έως τώρα φέτος ο κλάδος τελεί υπό διαπραγμάτευση 0,3-0,5 φορές της πραγματικής λογιστικής αξίας (TBV) έναντι 0,7 φορών στην ευρωζώνη.

Η χρηματιστηριακή προτιμά τις Eurobank και Εθνική. Την τελευταία γιατί έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και την καλύτερη θέση σε όρους ρευστότητας, ενώ τα κόκκινα δάνεια είναι τα χαμηλότερα στον κλάδο. Για τη Eurobank, υπάρχει το σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή με την απορρόφηση της Grivalia και έχει στόχο τη μεγάλη μείωση των NPEs.

Στους κινδύνους, πάντως, περιλαμβάνονται πιθανή πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και «αντίθετοι άνεμοι» από το μακροοικονομικό πεδίο (κάτι που θα επηρεάσει την επιστροφή καταθέσεων, την πραγματοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κ.λπ.).

Δείτε επίσης:  Goldman Sachs: Πώς θα παίξετε τις αγορές στο επόμενο τρίμηνο

Πηγή

Μοιράσου το...