Χιλή: Παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Χιλής Μαρσέλα Ρίος παραιτήθηκε από τη θέση της, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπορίτς, εν μέσω κατηγοριών για αδικήματα σχετικά με τις απαλλαγές που δόθηκαν σε άτομα που συνδέονται με διαδηλώσεις του 2019.

Ο δικηγόρος Λουίς Κορδέρο Βέγκα θα αναλάβει τη θέση τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο αριστερός Μπόριτς σε μια δήλωση με βίντεο, ευχαριστώντας τη Ρίος για το έργο της κατά τη διάρκεια των 10 μηνών που ήταν στη θέση αυτή.

“Όταν συμβαίνουν καταστάσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά στην πολιτική, πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας”, δήλωσε ο Μπόριτς.

Ο Μπόριτς υποστήριξε την απονομή χάριτος σε όσους καταδικάστηκαν για λιγότερο βίαια εγκλήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη νοτιοαμερικανική χώρα.

Δείτε επίσης:  Emirates: Τούρκος υπήκοος ο «ύποπτος» που αναζητούσε η CIA

Ο κατάλογος όσων έλαβαν χάρη περιλάμβανε άνδρες ηλικίας 21 έως 38 ετών που εμπλέκονται σε διάφορα εγκλήματα, όπως λεηλασίες, ληστείες, χειρισμό κοκτέιλ μολότοφ και άλλα.

Ωστόσο, οι πολιτικοί αντίπαλοι αποδοκίμασαν τις χάρες του Δεκεμβρίου – στις οποίες περιλαμβανόταν και ένας πρώην αντάρτης που είχε φυλακιστεί για άλλα εγκλήματα – και κατηγόρησαν τον Ρίος για κακή επικοινωνία και συντονισμό. Θα επισημοποιούσαν αυτές τις καταγγελίες στο νομοθετικό σώμα τη Δευτέρα. Ο Μπόριτς προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει έναν νέο γενικό εισαγγελέα και να περάσει ένα πακέτο οικονομικών μέτρων. Η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να ορίσει έναν κορυφαίο εισαγγελέα.

Πηγή: Reuters

Δείτε επίσης:  Νέα κατάπαυση για απομάκρυνση των αμάχων ανακοίνωσε η Ρωσία

Πηγή

Μοιράσου το...