Το φημισμένο χωριό της Πέλλας με την αλπική ομορφιά χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός

Με αλπική… οµορφιά και γραφικότητα που εκπλήσσει ευχάριστα, ο παραδοσιακός οικισµός του Αγίου Αθανασίου, ένα βήµα από την Έδεσσα και το Καϊμάκτσαλαν, δεν κατέχει τυχαία µια θέση στην κορυφή ανάμεσα στους top προορισµούς, ειδικά για φθινόπωρο και χειμώνα. Εδώ θα κάνετε βόλτες στον βουνίσιο καθαρό αέρα, θα φάτε σε γραφικά ταβερνάκια, θα χαλαρώσετε σε κάποιον παραδοσιακό ξενώνα…

Το φημισμένο χωριό της Πέλλας

Το φηµισµένο χωριό της Πέλλας, ένα µισάωρο από την Έδεσσα, θεωρείται για τη Θεσσαλονίκη ό,τι η Αράχωβα για την Αθήνα. Παρά τα όποια διθυραµβικά σχόλια μπορεί να έχετε διαβάσει για τον οικισµό, η αλήθεια είναι ότι αυτό που θα συναντήσετε θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας.

Άγιος Αθανάσιος

Η αλπική του γραφικότητα, η φυσική του οµορφιά σε υψόµετρο 1.250 µ., φωλιασµένο στους πρόποδες Βόρα, αλλά και οι προσεγµένες επιχειρήσεις του καταφέρνουν να κερδίσουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγµή.

Άγιος Αθανάσιος

Λίγα λόγια για την ιστορία…

Περίεργη θα µπορούσε να χαρακτηριστεί η πορεία του Αγίου Αθανασίου µέσα στον χρόνο, αν σκεφτεί κανείς ότι τη δεκαετία του ’80 ερήµωσε σταδιακά από τους µόνιµους κατοίκους του, οι περισσότεροι από τους οποίους μετοίκησαν στον λεγόµενο Νέο Άγιο Αθανάσιο, λίγα χιλιόµετρα πιο κάτω (στα 750 µ. υψόµετρο), για να αναζητήσουν ευνοϊκότερες κλιµατικές συνθήκες.

Δείτε επίσης:  Γαλαξίδι: Ένα ρομαντικό ξενοδοχείο για μια κοντινή εκδρομή σε πρώτη ευκαιρία – Με άριστη βαθμολογία και εξαιρετική τιμή
Άγιος Αθανάσιος

Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί θεωρούν ότι ο σηµερινός όρος «Παλαιός Άγιος Αθανάσιος», παρά το γεγονός ότι έχει επικρατήσει, δεν είναι ο σωστός και επιµένουν στον ορθότερο «Άγιος Αθανάσιος».

Η αυθεντικότητα του τότε εγκαταλειµµένου οικισµού ωστόσο δεν άφησε ασυγκίνητους πολλούς από τους φυσιολάτρες επισκέπτες (κυρίως από την Έδεσσα), οι οποίοι βρήκαν τότε την ευκαιρία να αγοράσουν φτηνή γη µε σκοπό να φτιάξουν εκεί τα εξοχικά τους. Σηµαντικό ρόλο για τη µετέπειτα πορεία του χωριού έπαιξε το κοντινό χιονοδροµικό κέντρο.

Άγιος Αθανάσιος

Μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 1994, γεννήθηκε, όπως ήταν αναµενόµενο, και η ανάγκη για τουριστική ανάπτυξη. Τόσο οι νεοφερµένοι «ξένοι» όσο και οι πρώτοι κάτοικοί του που επέστρεψαν στα πατρικά τους τα αναστήλωσαν, άνοιξαν ξενώνες και ταβέρνες και έβαλαν ξεκάθαρα το λιθαράκι τους σε αυτό που ξέρουµε σήµερα ως Παλαιό Άγιο Αθανάσιο.

Χαρακτηρισµένος από το 1992 ως παραδοσιακός οικισµός, οφείλει τη γραφικότητά του, µε τα λιθόστρωτα σοκάκια αλλά και την οµοιοµορφία στην οικιστική ανάπτυξή του (όλα µε πέτρα, ξύλο, κεραµοσκεπές), στην πρωτοβουλία των επιχειρηµατιών που «επέβαλαν» µε τον τρόπο τους τον σεβασµό για τον τόπο!

Δείτε επίσης:  Ο Όμιλος Διβάνη έχει την ιδανική λύση για να ζήσετε τη μαγεία των γιορτών μαζί με τους αγαπημένους σας

Πίσω στο σήμερα…

Σήµερα οι επισκέπτες αυτού του αλπικού χωριού, εκτός των άλλων, απολαµβάνουν βόλτες στο κεντρικό λιθόστρωτο σοκάκι, µαγεύονται από τα πέτρινα κτήρια -δείγµατα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής- όπως το παλιό σχολείο και απολαµβάνουν, τη ζεστή φιλοξενία…

Άγιος Αθανάσιος
Άγιος Αθανάσιος

Εκτός από την περιβάλλουσα φυσική οµορφιά που πραγµατικά δεν θα τη χορταίνετε, αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Aναλήψεως, ένα από τα παλαιότερα, που χρονολογείται στα τέλη του 1700, αλλά και να ανεβείτε µέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, χτισµένο στον λόφο πάνω από το χωριό!

Άγιος Αθανάσιος

Τουριστική ανάπτυξη

Γραφικοί cozy ξενώνες, πολυτελή chalets αλλά και ξενοδοχεία που προσφέρουν όλα τα comforts πλέον προσελκύουν πληθώρα επισκεπτών, µε µεγάλο ποσοστό να καταφτάνει από την Αθήνα. Όσο για τους καλοφαγάδες, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε εξαιρετικές ταβέρνες µε ντόπια προϊόντα. Πεντανόστιµα µαγειρευτά, ψητά της ώρας αλλά και τοπικές σπεσιαλιτέ ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό.

Άγιος Αθανάσιος

Μάλιστα, πολλές από τις ταβέρνες έχουν και ξενώνες µε λίγα δωµάτια, όλα σε παραδοσιακό στυλ! Κι όλα αυτά συµβαίνουν ένα βήµα από το Χιονοδροµικό του Καϊµάκτσαλαν (ένα από τα πρώτα που… ασπρίζει από χιόνι κάθε χειµώνα), τη λίµνη Βεγορίτιδα, τους εκπληκτικούς Καταρράκτες της Έδεσσας αλλά και τα ιαµατικά λουτρά Πόζαρ, κάτι που σηµαίνει ότι εκτός των άλλων πρόκειται για ένα προνοµιακό τουριστικό προϊόν που αξίζει κάποιος να ανακαλύψει στο σύνολό του!

Δείτε επίσης:  Ryanair: Το επικό τρολάρισμα στον Ρίμπερτ Λεβαντόφσκι μετά τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα

Πώς να πάτε

Οδικώς από την Αθήνα µε κατεύθυνση για Έδεσσα µέσω Ε.Ο. Αθηνών -Θεσσαλονίκης (διάρκεια περίπου 6 ώρες). Από εκεί ο οικισµός του Αγ. Αθανασίου απέχει 33 χλµ. (περίπου 40΄).

Δείτε επίσης

The post Το φημισμένο χωριό της Πέλλας με την αλπική ομορφιά χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...