Λακωνία: Το όμορφο χωριό του 12ου αιώνα – Προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας…

Τα Χρύσαφα (αναφέρονται και ως η Χρύσαφα) είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό της Λακωνίας, ίσως ένα από τα πιο  όμορφα χωριά της Πελοποννήσου  χτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, 15 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης.

Το χωριό περιβάλλεται βόρεια και ανατολικά από υψηλότερους λόφους που σκεπάζονται κυρίως με χαμηλή βλάστηση. Στα νότια και στα δυτικά του χωριού και σε χαμηλότερο υψόμετρο βρίσκονται οι καλλιέργειες. Σήμερα καλλιεργούνται κυρίως ελιές.

Χρύσαφα Λακωνίας: Το όμορφο χωριό του 12ου αιώνα, πάλαι κάποτε προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Ιστορία: Το πάλαι ποτέ πλούσιο προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!

Τα Χρύσαφα αν και ένα μικρό χωριό, “κρύβουν” μεγάλη και σημαντική ιστορία, μια ιστορία 1.000 και χρόνων! Ο οικισμός χτίστηκε στη θέση που βρίσκεται τώρα κατά τον 12ο ή 13ο αιώνα και γνώρισε σημαντική ακμή κατά τον 17ο αιώνα χάρη στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξιού ενώ αργότερα διετέλεσε έδρα επισκοπής.

Πελοπόννησος: Εκδρομή με το αυτοκίνητο. Δείτε 5 υπέροχες διαδρομές!

Μέρος της ιστορίας είναι και η καστροκκλησιά που συναντάει κάποιος στο χωριό.

Χρύσαφα Λακωνίας: Το όμορφο χωριό του 12ου αιώνα με ιστορικό παρελθόν - Προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας...

Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα

Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα κατασκευάστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα, όταν τα Χρύσαφα αποτελούσαν το πλούσιο προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Δείτε επίσης:  Ένας κρυμμένος «παράδεισος» μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα

Τα Χρύσαφα ξεχώριζαν για τον πλούτο τους κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων όπως και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ωστόσο, οι κάτοικοι των Χρύσαφων συμμετείχαν ενεργά στα Ορλωφικά του 1770 με αποτέλεσμα ο οικισμός να πυρποληθεί από τα οθωμανικά στρατεύματα και η πλειοψηφία του πληθυσμού να καταφύγει στην Ύδρα όπου ασχολήθηκαν με το εμπόριο και έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821. Η απόδειξη του πλούτου και της ισχύος του χωριού φαίνεται και από τις υπάρχουσες ακόμη αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες μεταξύ τωνκαι η Παναγία η Χρυσαφίτισσα,η εντυπωσιακή καστροκκλησιά.

Οι αγιογραφίες της εκκλησίας μαρτυρούνται από τη σωζόμενη επιγραφή των χορηγών: Μιχαήλ Σεβαστός – σύνευνος Ζωής (εικονίζονται στο νάρθηκα), 1290. Σε δεύτερο στρώμα υπάρχουν τοιχογραφίες οι οποίες καλύπτουν ορισμένα σημεία των εσωτερικών επιφανειών και ανήκουν στον 17ο αιώνα. Ο ναός ήταν μοναστηριακός, όπως συμπεραίνεται από τα υπολείμματα θεμελίων γύρω από το ναό.

Η εκκλησία με το ψηλότερο καμπαναριό βρίσκεται στην Ελλάδα – Σε ένα άγνωστο χωριό της Μάνης! (βίντεο)

Δείτε επίσης:  Ανακαλύψτε δύο παραλίες που απέχουν μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα – Η μια με καταγάλανα νερά και άγρια ομορφιά και η άλλη «διπλή» και εξωτική!
Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα, Χρύσαφα

Από την ιστορία του χωριού δεν λείπουν και οι μεγάλες προσωπικότητες καθώς από τα Χρύσαφα κατάγονταν ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Θεοδόσιος Αποστόλης (1794), που πολέμησε ως επικεφαλής συγγενών του υπό τους Παναγιώτη Γιατράκο και Πέτρο Βαρβιτσιώτη, και ο διαπρεπής κληρικός και Φιλικός, Ιγνάτιος Ουγγαροβλαχίας. Οι περισσότερες από τις οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τα Χρύσαφα επέστρεψαν στην περιοχή το 1830.

Τα Χρύσαφα διετέλεσαν μέχρι το 1896 έδρα του δήμου Θεραπνών ενώ από το 1879 μέχρι το 1896 λειτούργησε στον οικισμό μονοτάξιο σχολείο. Μέχρι τη δεκαετία του 1940 τα Χρύσαφα αποτελούσαν μεγάλο κτηνοτροφικό κέντρο ενώ στα μεταπολεμικά χρόνια οι κάτοικοί ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή λαδιού και μελιού. Μεταπολεμικά ο πληθυσμός τους μειώθηκε σημαντικά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην υπερπόντια μετανάστευση (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς).

Πάρνωνας: Χωριά χτισμένα από πέτρα, αλπικά δάση, “μυστικά” και ειδυλλιακά μονοπάτια αλλά και επιλογές για διαμονή και φαγητό!

Τι άλλο θα δείτε

Σε κοντινή απόσταση από τα Χρύσαφα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Θεράπνης όπου κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές ενώ ανάλογες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και στον οικισμό.

Δείτε επίσης:  Με νέα εικόνα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες συμμετέχουν οι Αγιορείτικες Γραμμές στην 37η Έκθεση Τουρισμού Philoxenia

Εκτός από την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα, στα Χρύσαφα σώζονται οι εκκλησίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Δημητρίου (1641), των Αγίων Πάντων, του Αγίου Νικολάου, ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (τέλη 13ου αιώνα) καθώς και η μονή των Αγίων Τεσσαρακόντων Μαρτύρων.

Δείτε επίσης

The post Λακωνία: Το όμορφο χωριό του 12ου αιώνα – Προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας… appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...