Το τηλεσκόπιο Hubble «έπιασε» ζεύγος γαλαξιών – Εκπληκτική φωτογραφία

Oι δύο γαλαξίες στρεβλώνουν διακριτικά ο ένας τον άλλο, μέσω μιας αμοιβαίας βαρυτικής αλληλεπίδρασης

Μοιάζει με μαγική εικόνα, αλλά είναι πραγματική… Το τηλεσκόπιο Hubble «έπιασε μία εκπληκτικής ευκρίνειας εικόνα από ζεύγος γαλαξιών, την οποία δημοσιοποίησε η NASA.

Οι δύο αλληλεπιδρώντες γαλαξίες που αποτελούν το ζεύγος γνωστό ως Arp-Madore 608-333 φαίνεται να επιπλέουν δίπλα-δίπλα. Αν και φαίνονται γαλήνιοι και αδιατάρακτοι, οι δύο γαλαξίες στρεβλώνουν διακριτικά ο ένας τον άλλο, μέσω μιας αμοιβαίας βαρυτικής αλληλεπίδρασης που διαταράσσει και παραμορφώνει και τους δύο γαλαξίες. Η προηγμένη Κάμερα για Έρευνες του Hubble απαθανάτισε αυτήν την παρατεταμένη γαλαξιακή αλληλεπίδραση.

Δείτε την εικόνα: 

Γαλαξίες

Οι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες στο Arp-Madore 608-333 αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας δημιουργίας ενός αρχείου με ενδιαφέροντες στόχους για πιο λεπτομερή μελλοντική μελέτη από το Hubble, τα επίγεια τηλεσκόπια και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA. Για να δημιουργήσουν αυτό το αρχείο, οι αστρονόμοι έψαξαν τους υπάρχοντες αστρονομικούς καταλόγους για μια λίστα στόχων που απλώνονται σε όλο τον νυχτερινό ουρανό. Ήλπιζαν να συμπεριλάβουν αντικείμενα που είχαν ήδη αναγνωριστεί ως ενδιαφέροντα και αυτό θα ήταν εύκολο για το Hubble να το παρατηρήσει ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που έδειχνε.

Δείτε επίσης:  Πέντε λόγοι για να μην «κατεβάζετε» πειρατικά παιχνίδια - Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές

Πηγή: skai.gr

Πηγή

Μοιράσου το...