Το «μυστικό» χωριό των Σερρών σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς!

Αν θέλετε να αναζητήσετε τις ομορφιές της Ελλάδας προγραμματίστε μια εκδρομή στα Άνω Πορόια Σερρών! Ένα χωριό με ιστορία και γραφικότητα, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από την όμορφη λίμνη Κερκίνης!

Στο δρόμο για τα Άνω Πορόια
 Άνω Πορόια, Σέρρες

Βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης, πολύ κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Νομού Σερρών, τα Άνω Πορόια. Κατέχουν επάξια τον τίτλο του πιο αγαπημένου ίσως σερραϊκού –και όχι μόνο- προορισμού, χάρη στη γραφικότητά τους, τη φυσική ομορφιά και το καλό τους κλίμα.about:blank

 Άνω Πορόια, Σέρρες, εκκλησία

Στις αρχές του 19ου αιώνα πυρήνας του πληθυσμού του χωριού, ήταν κατατρεγμένες οικογένειες που μετανάστευσαν εδώ, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν στο χωριό ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πληθυσμιακό μίγμα με τους ντόπιους.

Η φύση στα Άνω Πορόια, Σέρρες

Εδώ θα περπατήσετε στα γραφικά καλντερίμια των «μαχαλάδων» για να «αφουγκραστείτε» την ιστορία του τόπου, θα συνομιλήσετε με τους φιλόξενους κατοίκους και γευτείτε τις εκλεκτές νοστιμιές στις ταβέρνες της κεντρικής πλατείας και σε όλη την γύρω περιοχή, όπως τα λουκάνικα, η ψητή γίδα, το βουβαλίσιο κρέας σε διάφορες παραλλαγές και το τυρί από βουβαλίσιο γάλα, το ψητό γουρουνόπουλο αλλά και ψάρια από τη λίμνη.

Στα Άνω Πορόια υπάρχει τουρισμός όλο το χρόνο και κάθε εποχή «ντύνει» το χωριό με άλλα χρώματα, χαρίζοντάς του μοναδική ομορφιά.

Κτήρια στα Άνω Πορόια, Σέρρες

Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε σύντομα τα Άνω Πορόια και μπορείτε να το συνδυάσετε, προτιμήστε την περίοδο των Χριστουγέννων. Κορυφαίο έθιμο του χωριού, θεωρείται η αναβίωση των γουρουνοσφαγείων, σύμφωνα με το οποίο, κάθε 26 του Δεκέμβρη ένα γουρούνι μαγειρεύεται και σερβίρεται στην πλατεία του χωριού υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Δείτε επίσης:  Τάσος Δούσης: Μας αποκαλύπτει τη «Βίβλο» του απαράδεκτου πελάτη! 12 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις
Ανεβαίνοντας το βουνό, Άνω Πορόια, Σέρρες

Αγναντεύοντας τη λίμνη

Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες ή Κερκίνη, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, αγναντεύοντας την κοιλάδα και τη λίμνη και διατηρεί μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έφεραν οι βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία «παντρεύτηκαν» άψογα αργότερα με την εγκατάσταση μικρασιατών προσφύγων το 1922.

Λίμνη Κερκίνη

Βουνό ή λίμνη;

Το όρος Κερκίνη ( Μπέλλες) αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει προταθεί να ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Βοτανικός Παράδεισος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000.
Ιδανικό σημείο πρόσβασης στο βουνό, αποτελούν φυσικά τα Άνω Πορόια, απ’ όπου ξεκινούν και τα σηματοδοτημένα περιπατητικά μονοπάτια. Ακολουθώντας τη ρεματιά με τα πλούσια νερά (μονοπάτι Β1) μετά το δάσος με τα πλατάνια, θα θαυμάσετε τα απέραντα δάση οξιάς και θα δείτε επίσης σφενδάμια, σημύδες, έλατα, και μαύρα πεύκα και την πλούσια πανίδα της περιοχής. Μετά από δύο ώρες στην καρδιά του βουνού, θα βρεθείτε στο οροπέδιο της Ασπρόλιμνης, όπου βρίσκεται και το καταφύγιο. Η θέα από ψηλά προς τις δύο λίμνες της Κερκίνης και της Δοϊράνης, είναι μαγευτική.

Άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, είναι η περιήγηση με άλογα στο καταπράσινο δάσος του όρους Μπέλλες, η ορειβασία, αλλά και διαδρομές με 4Χ4.

Δείτε επίσης:  Κόσμος: Το απάτητο βουνό που κανείς δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή του
Μέσα τις ομορφιές της φύσης, Άνω Πορόια, Σέρρες

Η λίμνη Κερκίνη, είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης, μονοπωλώντας τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα και συγκεντρώνοντας το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται περίπου 10χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Άνω Πορόια.
Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Στην περιοχή ζουν πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα κ.ά., 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και περίπου 300 είδη πουλιών. Επίσης, στα άκρα του παρυδάτιου δάσους, ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα.

Βόλτα στα Άνω Πορόια, Σέρρες

Κοντινές Εκδρομές

Εκτός από το βουνό Μπέλλες και τη λίμνη της Κερκίνης, η περιοχή «κρύβει» πολλά ακόμη ενδιαφέροντα σημεία, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, αν θέλετε να τα επισκεφτείτε.

Ένα από αυτά είναι το οχυρό «Ρούπελ», που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από τα Άνω Πορόια, σε μία στρατηγικής σημασίας θέση και αποτελεί τμήμα στρατιωτικών έργων της «Γραμμής Μεταξά» που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας.

Είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των συνόρων, τμήμα του οποίου είναι σήμερα επισκέψιμο. Ο χώρος και το μουσείο που λειτουργούν στον ίδιο χώρο, είναι ανοικτά για το κοινό και απέχουν 3 χλμ. από το τελωνείο του Προμαχώνα και 7 χλμ. από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

Δείτε επίσης:  To πολυτελές ξενοδοχείο στη Μονεμβασιά με την πανοραμική θέα και σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης τα ιαματικά λουτρά Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου. Το βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου θεωρείται το καλύτερο λουτρό στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο. Οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Το νερό έχει θερμοκρασία 40,5°C και είναι ιδανικό για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.λπ.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε ενδιαφέροντα μοναστήρια όπως το Ησυχαστήριο του τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ακριβώς πάνω από το παρυδάτιο δάσος και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μοναστηράκι.

Πώς να πάτε:

Τα Άνω Πορόια βρίσκονται στα βόρεια του νομού Σερρών, 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών, 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 604 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε οδικώς αλλά και σιδηροδρομικώς.
Από τη Θεσσαλονίκη, ακολουθήστε τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Προμαχώνας και φτάνοντας στην διασταύρωση Πορόιων, στρίψτε αριστερά. Μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου, θα βρεθείτε στο κέντρο του πανέμορφου χωριού.

Δείτε επίσης

The post Το «μυστικό» χωριό των Σερρών σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς! appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...