Στο επόμενο δεκαήμερο ανοίγουν σχολεία, τουρισμός, υπορτοπικές μετακινήσεις – Επιπλέον 3.300.000 εμβόλια παραλαμβάνει η χώρα τον Μάϊο

Μετά το άνοιγμα της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα 3 Μαΐου, σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.

Δείτε επίσης:  Σεισμός μεταξύ Γαύδου και Κρήτης (pics)

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μμ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Με μεγάλη ταχύτητα εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας

Με μεγάλη ταχύτητα εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Μετά από μία μόλις ημέρα ανάπαυλας, τα εμβολιαστικά κέντρα άνοιξαν ξανά σήμερα και οι πολίτες άνω των 30 ετών έσπευσαν να πραγματοποιήσουν τα ραντεβού τους.

  • Μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.136.791 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 2.191.460 για την πρώτη δόση και 945.331 για την δεύτερη δόση.

Στόχος είναι να εμβολιάζονται 100.000 πολίτες την ημέρα και από το Μάιο 2,7 έως 2,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα. Για τον λόγο αυτό νέες εμβολιαστικές γραμμές θα ανοίξουν αυτή την εβδομάδα και σύντομα τα εμβολιαστικά θα λειτουργούν σε 7ήμερη βάση μέχρι τα μεσάνυχτα. Συνολικά, εντός του Μαΐου θα αναπτυχθούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.

«Η Επιχείρηση “Ελευθερία” προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, πάντα με ασφάλεια και σεβασμό προς τους πολίτες. Πλέον, όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους. Στην ηλικιακή ομάδα 45-49 που άνοιξε το Μ. Σάββατο, μέχρι χθες βράδυ είχαν κλείσει τα ραντεβού τους 170.000 συμπολίτες μας», επισήμανε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

  • Υπενθυμίζεται ότι για την ηλικιακή ομάδα 45-49 είναι διαθέσιμα όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, ενώ για τις ομάδες 30-39 και 40-44 σε αυτή τη φάση διατίθεται το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιπλέον, στη δεδομένη χρονική στιγμή, εμβολιάζονται πολίτες με νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί και ο γενικός πληθυσμός άνω των 30 ετών.
Δείτε επίσης:  Βασίλης Κικίλιας: Από την νικηφόρα μάχη κατά της πανδημίας στο υπουργείο Τουρισμού

Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της επιχείρησης «Ελευθερία», σύμφωνα με τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους «αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο άνοιγμα της πλατφόρμας ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.»

Σε ό,τι αφορά το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: «Tον Μάιο θα ξεπεράσουμε τους 2.000.000 νέους εμβολιασμούς και τον Ιούνιο, αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, θα ξεπεράσουμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς. […] Με βάση τους εμβολιασμούς και συνυπολογίζοντας και ένα ποσοστό από εκείνους που έχουν νοσήσει, η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης» θα έχει επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού».

Δείτε επίσης:  Παγετός: Μετά τις 06:00 την Πέμπτη τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς τρόπους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη έχουν λάβει μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα τριών 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραδοθούν 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένεται ένας αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

The post Στο επόμενο δεκαήμερο ανοίγουν σχολεία, τουρισμός, υπορτοπικές μετακινήσεις – Επιπλέον 3.300.000 εμβόλια παραλαμβάνει η χώρα τον Μάϊο appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...