Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση οι Τουρκοκύπριοι

Συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε ελέω της παραίτησης της μόλις δύο μηνών τρικομματικής «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων.

Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα γίνεται συζήτηση για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, αφού τα πολιτικά κόμματα στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι μόνο μια τέτοια εξέλιξη θα να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή,  εν μέσω της βαθαίνουσας οικονομικής κρίσης.

Η οικονομική κρίση ήταν εξάλλου και ο λόγος που η «κυβέρνηση» του Φαΐζ Σουτζούογκλου δεν κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από δύο μήνες, αφού απέτυχε να ελέγξει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και να βάλει φρένο στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Τουρκοκυπρίων.   

Δείτε επίσης:  Μεγάλη επίθεση Ουκρανών με drone κατά της Σεβαστούπολης στη Κριμαία – Χτυπήθηκε η ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου

Κρίση για το ρεύμα και τα τρόφιμα   

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραίτηση της «κυβέρνησης» Σουτζούογκλου επήλθε μετά από μια πρωτοφανή δημόσια σύγκρουση του ιδίου με τον υπουργό Δημοσιονομικών της «κυβέρνησης» του Σουνάτ Ατούν, ο οποίος διαφώνησε με απόφαση για μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με την συμφωνία του «Πρωθυπουργού» με την συντεχνία των εργαζομένων για λήξη των απεργιακών μέτρων.

Στη σύγκρουση αυτή ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επέλεξε να στηρίξει τον Ατούν, με αποτέλεσμα ο Σουτζούογκλου να διαλύσει την τρικομματική «κυβέρνηση» κατηγορώντας και τον Τατάρ για τη νέα πολιτική κρίση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Ενδεικτικοί της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος που φτάνουν στα νοικοκυριά και οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό. Στις τουρκοκυπριακές αγορές τροφίμων εξάλλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της πώλησης φρούτων και λαχανικών με το κομμάτι και όχι με το κιλό.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Μπάιντεν

Πηγή: dw.com

Πηγή

Μοιράσου το...