Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκλωβισμένος και σχεδόν χωρίς τρόφιμα ο Έλληνας διπλωμάτης στη Μαριούπολη

Δραματικές ώρες ζει ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο μόνος Ευρωπαίος διπλωμάτης που έχει παραμείνει στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και μέρες και σήμερα, ρωσικά στρατεύματα παρελαύνουν στο ανατολικό της τμήμα. Στο καταφύγιο όπου βρίσκεται με 80 άτομα, σύμφωνα με το Mega, δεν υπάρχει ρεύμα και τρεχούμενο νερό, ο φωτισμός γίνεται με όσα κεριά έχουν μείνει, ενώ τα τρόφιμα φτάνουν για τέσσερις ημέρες ακόμη, το πολύ.

«Ρεύμα δεν έχουνε καθόλου. Έχουνε όμως μια γεννήτρια με καύσιμο, δύο έως τρεις ώρες την ημέρα για να μπορούν και να φορτίσουν τα κινητά τους και για να μπορέσουμε κάποιες σύζυγοι εγκλωβισμένων εκεί να μπορέσουν να μαγειρέψουνε. Νερό τρεχούμενο δεν έχουνε. Μπουκάλια έχουν με νερό αλλά κι αυτό ελαττώνεται . Αυτή τη στιγμή έχουμε για λίγες μέρες τρεις – τέσσερις φαγητό. Μια φορά την ημέρα τρώνε, ένα γεύμα» αναφέρει ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου, Γιώργος Ανδρουλάκης.

Δείτε επίσης:  Νέο μπλόκο της Τουρκίας στην επιχείρηση «Ειρήνη»: Δεν επέτρεψε σε πεζοναύτες της Ε.Ε. να ελέγξουν δύο πλοία με προορισμό την Λιβύη

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης είχε αναλάβει το προξενείο στη Μαριούπολη, μόλις δύο μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή. Όχι μόνο δεν εγκατέλειψε την περιοχή, αλλά βοήθησε και στην απομάκρυνση των Ελλήνων δημοσιογράφων και μελών της ομογένειας, ενώ η πόλη δεχόταν το πρώτο κύμα των επιθέσεων.

«Η πόλη αυτή τη στιγμή έχει μάχες έξω από τα περίχωρα….πολιορκείται. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας ώστε να βοηθήσουμε τους ομογενείς μας όσο μπορούμε και να προσπαθήσουμε κάποια στιγμή να γίνει μια εκκένωση» είχε δηλώσει ο Έλληνας πρόξενος στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Η πόλη πια έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με τους κατοίκους κρυμμένους στα καταφύγια. Σε ένα καταφύγιο στο κτήριο του ΟΑΣΕ βρίσκεται και ο Έλληνας πρόξενος.

«Υπάρχουν μωρά μέσα και δεν ξέρουν αν χρειαστούν τα παιδιά γιατρό τι θα γίνει. Ο Μανώλης μου μίλησε για ένα μωρό που έχουν το οποίο είναι περίπου 10 ημερών και είναι γύρω στα 80 άτομα. Από ότι μας λένε έχει κατά 90% ισοπεδωθεί. Γίνονται προσπάθειες να προσεγγίσει ο Ερυθρός Σταυρός να φέρει τρόφιμα νερό φάρμακα, αλλά υπάρχουν δυσκολίες είναι εμπόλεμη κατάσταση» προσθέτει ο Γιώργος Ανδρουλάκης.

Δείτε επίσης:  Συγχαρητήρια Ν. Αναστασιάδη στη Μελόνι

Δραματικές εκκλήσεις του πατέρα του Έλληνα πρόξενου – Η ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιεί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο Γενικός Πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης. Καλούμε όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού. Η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δραματικές είναι οι εκκλήσεις του πατέρα του για τον απεγκλωβισμό του από την πόλη που έχει μετατραπεί σε ερείπια.

«Ασφάλεια έχουν εκεί πέρα που είναι αλλά δεν ξέουμε αν γίνει εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριουπολη δεν ξέρουμε είναι απρόβλεπτα αυτά τα πράγματα… αν θα εξακολουθήσουν να έχουν ασφάλεια ή όχι. Αν γίνει αυτό το πράγμα και επιβιώσουν τότε δεν έχουν παρά να παραδοθούνε και στους Ρώσους οι οποίοι θα έχουν καταλάβει την πόλη και θα τους γυρίσουν πίσω μέσω Ρωσίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου.

Δείτε επίσης:  Το chatbot της Googles Bard AI λειτουργεί πλέον και στην Ελλάδα

Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών τα σχέδια για τον απεγκλωβισμό του Έλληνα πρόξενου δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω των σφοδρών συγκρούσεων στην Μαριούπολη.

Πηγή

Μοιράσου το...