Ερχεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας; Οι φόβοι των ειδικών, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης – Προς επιστροφή της μάσκας

Τέταρτο κύμα πανδημίας

Τέταρτο κύμα πανδημίας

Είμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα ή βλέπουμε μόνον το προοίμιο της νέας έξαρσης της πανδημίας; Πότε θα έρθει αυτή η έξαρση – τον Αύγουστο ή το φθινόπωρο; Και ποιους, και πόσο σοβαρά, θα πλήξει αυτή την φορά, με δεδομένη την επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και το χαμηλό ακόμη επίπεδο των εμβολιασμών;

Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων

Τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στην πρώτη γραμμή της αγωνίας κυβέρνησης και επιδημιολόγων, με τους αριθμούς να εκπέμπουν ήδη κακούς οιωνούς: Ολη την περασμένη εβδομάδα η πορεία των νέων κρουσμάτων ήταν ανοδική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 75%, χθες ο αριθμός τους ήταν διπλάσιος (801) από εκείνον της προηγούμενης Δευτέρας, και σήμερα Τρίτη – ημέρα που, κατά κανόνα, εμφανίζει πάντοτε τα περισσότερα κρούσματα – όλοι φοβούνται το χειρότερο,

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απογοητεύουν σε ό,τι αφορά την επίτευξη του τείχους ανοσίας: Μόνον τρεις περιφέρειες της χώρας – Αττική, Ιόνιο Νησιά και νότιο Αιγαίο – έχουν ποσοστό εμβολιαμένου πληθυσμού με μία δόση πάνω από 50% και όλες οι υπόλοιπες υστερούν σημαντικά.

Δείτε επίσης:  Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τις νέες μολύνσεις - Στο «μικροσκόπιο» οι κόκκινες περιοχές

Προς επιστροφή της μάσκας

Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας η κυβέρνηση κηρύσσει συναγερμό σε δύο επίπεδα: Αφενός επιστρατεύει κάθε μέσο για την ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών και, κυρίως, για να πειστούν οι φοβισμένοι και οι «αρνητές» να κάνουν το εμβόλιο, και αφετέρου ετοιμάζει έκτακτα και στοχευμένα μέτρα προστασίας – αλλά και περιορισμούς – τα οποία θα μπορούν να τεθούν αυτομάτως σε ισχύ όπου καταγραφεί επικίνδυνη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Στο πρώτο επίπεδο, ανοίγει πλέον και η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, ενώ στην χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου δόθηκαν οδηγίες προς τους περιφερειάρχες και δημάρχους για κλιμάκωση της καμπάνιας υπέρ του εμβολιασμού σε όλη την χώρα.

Δείτε επίσης:  Σήμερα 28/12: Του έρωτα η μαγεία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της επιτροπής λοιμωξιολόγων βρίσκεται η ολική επαναφορά της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους – προοπτική, που συζητείται πλέον και στο Ισραήλ μετά την επιθετική εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται η επιστροφή της μάσκας να έρθει πολύ σύντομα, ενώ ως έσχατο μέτρο εξετάζεται και το «μπλόκο» στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ακόμη και οδικώς.

Ο συναγερμός από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο συναγερμός είναι συνέπεια της ανησυχίας που προκαλεί στους ειδικούς η έξαρση των κρουσμάτων και η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, την ώρα που η τουριστική περίοδος των αυξημένων μετακινήσεων οδεύει στην κορύφωσή της.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυποιρυγό προειδοποίησε ότι υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας, όπως η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Δείτε επίσης:  10 καλά κρυμμένα μυστικά του Google Search

“Στα 2.000 τα κρούσματα έως το τέλος του μήνα”

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε για εβδομαδιαίο μέσο όρο 2.000 κρουσμάτων μέχρι τα τέλη του μήνα. «Είμαστε νομίζω στην αρχή του τέταρτου κύματος», δήλωσε και πρόσθεσε:  «Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα».

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν χρησιμοποιείται σε επαρκή βαθμό ως εργαλείο κατά της πανδημίας.  Και τόνισε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το τέταρτο κύμα.

The post Ερχεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας; Οι φόβοι των ειδικών, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης – Προς επιστροφή της μάσκας appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...