Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη : Εικόνες απίστευτης καταστροφής. Συνεχίζεται η μάχη για την αναχαίτιση της φωτιάς. Έκκληση στους πολίτες να μείνουν σπίτι τους

πυρκαγιά Βαρυμπόμπη

πυρκαγιά Βαρυμπόμπη

Εικόνα ολέθρου αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της μέρας. Εκτιμάται ότι η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, με τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 30 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.

Η πυρκαγιά αφήνει πίσω της επίσης σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες 

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα που πέρασε από τη Βαρυμπόμπη, τους Αδάμες, το Τατόι και Θρακομακεδόνες, και έφτασε στις Αχαρνές.

Η πυρκαγιά έκαψε δεκάδες σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου, με τις φλόγες να απειλούν τον οικισμό.

Δείτε επίσης:  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Οι 19 αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εικόνα σε αυτό το μέτωπο είναι καλύτερη, με τις αρμόδιες αρχές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη της φωτιάς. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια και επαγρυπνούμε μέχρι τον τελικό έλεγχο της πυρκαγιάς» δήλωσε στο in.gr ο αντιδήμαρχος Διονύσου, Δημήτρης Ράικος.

Στην προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά συνδράμουν πλέον και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα οποία είχαν σταματήσει να πραγματοποιούν ρίψεις νερού από τη δύση του ηλίου, και πλέον το επόμενο στοίχημα είναι οι φλόγες να μην περάσουν την Εθνική Οδό.

Πάντως, πηγές από την Πυροσβεστική κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημερινή ημέρα, διαμηνύοντας πως, ναι μεν μπορεί να μην υπάρχουν φλόγες σε κάποιο σημείο, αλλά το θερμικό φορτίο είναι τέτοιο που μπορεί να «φουντώσει» ανά πάσα στιγμή η φωτιά.

Ισχυρότατες δυνάμεις

Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Δείτε επίσης:  Κολύμβηση: «Βασιλιάς» της Ευρώπης ο Βαζαίος! Υπερασπίστηκε τον τίτλο του

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι δυνατοί, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όριά της και θα ελεγχθεί τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται πως έχουν εκκενωθεί οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, Φλόγα και Ανω Βαρυμπόμπη, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους Θρακομακεδόνες, το Ολυμπιακό Χωριό και μέρους του Κρυονερίου.

Στην περιοχή επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα.

Επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Οδηγίες προς τους πολίτες για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη διασφάλιση της υγείας από τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται σε Αττική και Εύβοια, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Δείτε επίσης:  Καταγγελία για ηθοποιό που «παγιδεύει» παντρεμένους με φωτογραφίες – Τι αποκάλυψε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των ατμοσφαιρικών επιπτώσεων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών που ταλανίζουν τη χώρα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές συνιστούν τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού των πληττόμενων περιοχών.

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
Παιδιά καθώς και
Τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Όπως τονίζει, άτομα με άσθμα ενδέχεται να χρειαστούν συχνότερες εισπνοές του ειδικού φαρμάκου που κάνουν χρήση. Συνιστά, δε, για επίμονα περιστατικά άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

The post Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη : Εικόνες απίστευτης καταστροφής. Συνεχίζεται η μάχη για την αναχαίτιση της φωτιάς. Έκκληση στους πολίτες να μείνουν σπίτι τους appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...