Ουκρανία: Σαρώνουν πτώματα Ρώσων και τα στέλνουν στις μητέρες τους

 Μία βάναυση τακτική φαίνεται ότι ακολουθεί η Ουκρανία προκειμένου να διχάσει και να αποθαρρύνει τους Ρώσους να συμμετέχουν στον καταστροφικό πόλεμο.  

Σύμφωνα με την Whasington Post, xάκερς, που καθοδηγούνται από τον Ουκρανικό στρατό «σάρωσαν» τα πρόσωπα τουλάχιστον 8.600  νεκρών και αιχμάλωτων Ρώσων. Συνδυάζοντας τις φωτογραφίες από τις ταυτότητες των θυμάτων, με το αμφιλεγόμενο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που έχει αναπτύξει η  αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Clearview AI, κατάφεραν μέχρι στιγμής  να ταυτοποιήσουν 582 νεκρούς.

Κατόπιν, έστειλαν τις φωτογραφίες των πτωμάτων στους συγγενείς τους…

«Πρόκειται για έναν κλασικό  ψυχολογικό πόλεμο» που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο,δήλωσε η Stephanie Hare, ειδική ερευνήτρια  στο Λονδίνο

«Αν ήταν Ρώσοι στρατιώτες που έκαναν το ίδιο με τις Ουκρανές μητέρες, θα λέγαμε πως είναι  βάρβαρο», είπε η Hare.  

Στρατιωτικοί  αναλυτές ανησυχούν ότι αυτή η  στρατηγική θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, πυροδοτώντας  οργή.

Με το κινητό στο πεδίο της μάχης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Clearview AI, Hoan Ton-That, δήλωσε στην Washington Post ότι περισσότεροι από 340 αξιωματούχοι σε πέντε ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούν  να χρησιμοποιήσουν δωρεάν το λογισμικό της για να πραγματοποιήσουν αναγνωρίσεις προσώπου.

Οι υπάλληλοι της Clearview εκπαιδεύουν καθημερινά μέσω Zoom Ουκρανούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς  που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα.  Ενθουσιάζονται μάλιστα όταν αντιλαμβάνονται πόσα δεδομένα – συμπεριλαμβανομένων οικογενειακών φωτογραφιών, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλων προσωπικών δεδομένων– μπορούν να συλλέξουν από μια μόνο σάρωση πτώματος.

Δείτε επίσης:  Μολότοφ και χημικά στο Σύνταγμα – Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν την εφαρμογή για κινητά της Clearview για να σαρώνουν πρόσωπα ενώ βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου   κατά  βάση από  ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το LinkedIn. 

Περίπου το 10 τοις εκατό της βάσης δεδομένων, που χρησιμοποιούν τώρα οι Ουκρανοί προέρχεται από το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο της Ρωσίας, το VKontakte, γνωστό ως VK.

«Σκληρές» ιστορίες

Βίντεο που ο Ουκρανικός στρατός  δημοσίευσε στο Telegram  δείχνει μία Ρωσίδα μητέρα, που μόλις έχει δει το ματωμένο πρόσωπο ενός  στρατιώτη  «Είναι photoshop!!! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.» κραυγάζει η γυναίκα με τον  «αποστολέα» να γράφει σε μηνυμα : «Αυτό συμβαίνει όταν στέλνεις ανθρώπους στον πόλεμο».

Σε άλλη συνομιλία, ένας άγνωστος στέλνει μήνυμα σε μια Ρωσίδα ισχυριζόμενος ότι ο γιος της είναι νεκρός, και δείχνοντάς της φωτογραφία με το σώμα ενός άνδρα στο έδαφος. Η γυναίκα αρνείται ότι είναι το παιδί της. Η επόμενη εικόνα που της εστάλη ήταν η… απόδειξη: Φωτογραφία με κάποιον να κρατάει στο χέρι του τα στρατιωτικά έγγραφα  του νεκρού.

Δείτε επίσης:  Ξεκινά η εξέταση των αιτήσεων Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Γιατί το κάνεις αυτό; Θέλεις να πεθάνω; Δεν ζω ήδη. Πρέπει να το απολαμβάνεις.”

«Αυτός είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει όλη αυτή η τρέλα», έγραψε ο αποστολέας του μηνύματος. «Πόσοι άλλοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν;»

 Η Privacy International, ομάδα που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα, κάλεσε την Clearview να τερματίσει το πρόγραμμα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «οι  συνέπειες είναι πολύ φρικτές για να γίνουν ανεκτές» 

REUTERS/MARKO DJURICA

Το σκάνδαλο της Clearview

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε βιομετρικούς σαρωτές κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στον ενοπισμό τρομοκρατών Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της βίαιης αποχώρησης των στρατευμάτων της πέρυσι, ορισμένες από τις συσκευές εγκαταλείφθηκαν προκαλώντας φόβους ότι  μπορεί αν γίνει κατάχρηση των ευαίσθητων δεδομένων από τους Ταλιμπάν

Βεβαια η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή  να διακόψει την πρόσβαση, εάν ένας λογαριασμός πέσει σε λάθος χέρια. 

Το λογισμικό της Clearview έχει προκαλέσει  αντιδράσεις εδώ και χρόνια λόγω του τρόπου με τον οποίο συγκεντρώνει στοιχεία χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών.

Η εταιρεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κυβερνητικές έρευνες, συνεχείς αγωγές, αλλά και απαιτήσεις από χώρες να διαγράψουν τα δεδομένα των πολιτών τους.   

Απτόητη, σε μια επενδυτική παρουσίαση που έφερε στο φως η Washington Post, τον Φεβρουάριο, η Clearview είπε ότι ήθελε να  επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε ιδιώτες πελάτες και να ενισχύσει την βάση των δεδομένων της, ώστε «σχεδόν όλοι στον κόσμο να είναι αναγνωρίσιμοι».

Η εταιρεία δείχνει πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το έργο της στην Ουκρανία ως τρόπο να διαφημιστεί σε κυβερνήσεις και να  «εξαργυρώσει την τραγωδία».

«Η μόνη φιλοδοξία της εταιρείας είναι να βοηθήσει στην υπεράσπιση μιας πολιορκημένης χώρας» λέει ο διευθύνων σύμβουλος  Ton-That 

«Αυτός είναι ένας νέος πόλεμος»,πρόσθεσε. Και οι Ουκρανοί είναι «πολύ δημιουργικοί με αυτό που κατάφεραν να κάνουν»….

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...