Ομάδες προσφύγων διέσχισαν δια της βίας τα σύνορα της Πολωνίας

Δυο μεγάλες ομάδες προσφύγων πέρασαν στη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα από τη Λευκορωσία στην Πολωνία γκρεμίζοντας τους φράχτες, σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

«Αρκετές δεκάδες μεταναστών, κατέστρεψαν τους φράκτες της μεθορίου κοντά στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβιέζα και πέρασαν τα σύνορα», μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, επικαλούμενο το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Bialystok.
Μερικοί από τους πρόσφυγες συνελήφθησαν και μεταφερθηκαν στη Λευκορωσία, ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μετανάστες πέρασαν άλλη μια νύχτα στο κρύο στα  σύνορα με την Πολωνία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Μινσκ μετεδωσαν πλάνα απελπισμένων ανθρώπων που περιμένουν σε σκηνές και γύρω από φωτιές ελπίζοντας  να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ.

Δείτε επίσης:  Θύμα ρατσιστικής επίθεσης η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο Σουνίσα Λι – Την ψέκασαν με σπρέι πιπεριού

Η ΕΕ κατηγορεί τον μηχανισμό εξουσίας γύρω από τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι έχει επιδοθεί σε λαθρεμπόριο ανθρώπων ,εισάγοντας μετανάστες από περιοχές κρίσης.

Ο Λουκασένκο κάλεσε την Πολωνία να αφήσει τον κόσμο να περάσει. Οπως ειπε σε χθεσινή του συνέντευξη, οι μετανάστες δεν θέλουν  να εγκατασταθούν στην Πολωνία, αλλά κυρίως στη Γερμανία.

Ο Λουκασένκο , ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο «τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη», κατηγορείται  ότι συγκεντρώνει ανθρώπους από χώρες κρίσης όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Λιβύη και το Ιράκ, προκειμένου να τους μεταφέρει λαθραία προς τα σύνορα της ΕΕ. Ο Λουκασένκο απορρίπτει παντως  τους ισχυρισμούς και υποστηριζει οτι κάποια διεθνή δίκτυα λαθρεμπορίου ειναι υπεύθυνα για την οργάνωση των στη Λευκορωσία. Παραδέχτηκε πάντως οτι δεν θα σταματά πλέον τους μετανάστες στο δρόμο τους προς την ΕΕ.

Δείτε επίσης:  Brexit ξανά ώρα μηδέν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων εναντίον οποιουδήποτε εμπλέκεται στη λαθραία διακίνηση προσφύγων στη Λευκορωσία. «Δεν πρέπει να επιτρέπεται σε κανέναν να συμμετέχει στις απάνθρωπες δραστηριότητες του Λουκασένκο ατιμώρητα», είπε ο Μάας. Αυτό ισχύει για τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, αλλά και για τις αεροπορικές εταιρείες που επιτρέπουν τη μεταφορά ατόμων στη Λευκορωσία, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
 

Πηγή

Μοιράσου το...