ΝΑΤΟ: Αναμένουμε ρωσική επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή αυτή είναι ένα όργανο λήψης αποφάσεων, υπεύθυνο για την ανάπτυξη της σχέσης της Συμμαχίας με τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως τo NATO καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ήδη από εχθές.

Δείτε επίσης:  Δολοφονία Άλκη: Σε εξέλιξη η απολογία του «Ντίνου» – Αυτόφωρο για τον σουγιά στο αυτοκίνητό του

Η κίνηση της Μόσχας το βράδυ της Δευτέρας «υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία είναι μέρος», είχε δηλώσει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Κατά την ίδια δήλωσή του, «το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Γι’αυτό και «οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις».

Δείτε επίσης:  Βαρβιτσιώτης: Η Μεσόγειος πρέπει να είναι από τις περιοχές για την αναζήτηση νέων πόρων ενέργειας

Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει, δε, ότι το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σημειώνει ότι «το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας».

Πηγή

Μοιράσου το...