Μ. Γουίλσον (Morgan Stanley): Τα εταιρικά κέρδη απειλή για τις μετοχές, όχι η Fed

Μια από τις μεγαλύτερες «αρκούδες» της Wall Street λέει ότι τα ασθενέστερα κέρδη και όχι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ, μετά τη σκληρή γραμμή του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ για υψηλότερα επιτόκια, ακόμη κι αν εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Το 2ο τρίμηνο έκαναν ρεκόρ 70ετίας τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών εταιρειών, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1950, υποδηλώνοντας ότι τα αυξημένα κόστη μετακυλίονται στους καταναλωτές και θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο να ικανοποιηθούν «χωρίς παρενέργειες» τα αιτήματα για καλύτερες αμοιβές.

«Η διαδρομή για τις μετοχές από εδώ και πέρα θα καθοριστεί από τα εταιρικά κέρδη, όπου εξακολουθούμε να βλέπουμε πτωτική πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής των στρατηγικών αναλυτών στη Morgan Stanley Mακ Γουίλσον σε σημείωμά του. «Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές μετοχών θα πρέπει να επικεντρώνονται με ακρίβεια λέιζερ σε αυτόν τον κίνδυνο, όχι στη Fed».

Δείτε επίσης:  Optima: Σύσταση «αγορά» για τις τράπεζες, οι τιμές-στόχοι

Οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley παρακολουθούν μερικούς δείκτες που υποδεικνύουν πίεση στα περιθώρια κέρδους και τον ρίσκο στον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών -τη διαφορά μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης των μελλοντικών πωλήσεων και του ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών παραγωγού, καθώς επίσης και τη διαφορά μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και του ρυθμού ανάπτυξης των μισθών.

Το βασικό μοντέλο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για την πορεία των εταιρικών κερδών σηματοδοτεί απότομη πτώση στα κέρδη ανά μετοχή τους επόμενους μήνες.

Ο Γουίλσον, μεταδίδει το Bloomberg, προειδοποιoύσε ότι το πρόσφατο ράλι των μετοχών θα είναι «μόνο προσωρινό» λόγω των κινδύνων που θέτει η οικονομία, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και οι προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη.

Δείτε επίσης:  JP Morgan: Τι κερδίζουν, τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από το ακριβό χρήμα

Ο Τζερόμ Πάουελ συμπλήρωσε την πεποίθηση της Morgan Stanley την Παρασκευή, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα κάποιο διάστημα, για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Πηγή

Μοιράσου το...