Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Καθοριστικές μπορεί να αποβούν οι επόμενες ώρες για το πολιτικό μέλλον του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, καθώς όλοι περιμένουν με αγωνία την αναπληρώτρια γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σου Γκρέι, να παραδώσει απόψε το πόρισμα των ερευνών της για το σκάνδαλο «Partygate» – τα παράνομα κορωνο-πάρτι στη Ντάουνιγκ Στριτ στη διάρκεια της πανδημίας.

Η Σου Γκρέι δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την εξουσία να κηρύξει τον Τζόνσον αθώο ή ένοχο, αλλά θα περιοριστεί στο κείμενό της σε μια πλήρη περιγραφή των γεγονότων. Έχει μεταβιβάσει πάντως και κάποιες από τις πληροφορίες της στη Σκότλαντ Γιάρντ, που διεξάγει παράλληλη έρευνα για την παραβίαση των κανόνων του lockdown. Ο Τζόνσον θα αναγκαστεί να καταθέσει ενώπιον των αστυνομικών που διεξάγουν τις έρευνες.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διατηρεί πάντως το προνόμιο να αναθεωρήσει, ακόμη και να ακυρώσει εκείνα τα μέρη της έκθεσης Γκρέι που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια των εμπλεκομένων αξιωματούχων. Κάποια στιγμή η ομάδα του Τζόνσον σκέφτηκε να δημοσιεύσει μόνο μια περίληψη της έκθεσης, αλλά η πίεση των τελευταίων ημερών υποχρέωσε την Ντάουνιγκ Στριτ να επανεξετάσει αυτή τη στρατηγική και να ανακοινώσει ότι θα τη δημοσιεύσει πλήρως.

Δείτε επίσης:  «Ίσως τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον», λέει τώρα ο ΠΟΥ

Εν αναμονή της ετυμηγορίας της Σου Γκρέι, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων, αντιμετωπίζοντας μια νέα σειρά σφοδρών επικρίσεων από την αντιπολίτευση των Εργατικών, ειδικά μετά την απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ να ξεκινήσει επίσης έρευνα για τα επίμαχα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, προσπαθώντας να αξιοποιήσει την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, για να υποβαθμίσει το σκάνδαλο. Επέπληξε μάλιστα τον ηγέτη των Εργατικών, Κερ Στάρμερ, που ζήτησε την παραίτησή του, τονίζοντας ότι άλλα πιο σημαντικά θέματα βρίσκονται στο τραπέζι, όπως η κρίση στην Ουκρανία. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πρωθυπουργός του πέτυχαν να ενώσουν ολόκληρη τη Δύση για να συντάξουν το πιο σκληρό δυνατό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας» καυχήθηκε ο Τζόνσον. Κατηγόρησε τον Στάρμερ ότι είναι κατά του Brexit και ότι εμπόδισε το τέλος των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Δείτε επίσης:  Τζούλιαν Ασάνζ: Βρετανικό δικαστήριο υπέρ του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοσή του

Στην αναμονή οι Συντηρητικοί βουλευτές

Στη διάρκεια της ομιλίας του Τζόνσον, οι λίγοι πιστοί ακόμη στον πρωθυπουργό συντηρητικοί βουλευτές δεν σταμάτησαν να τον επευφημούν. Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι βουλευτές των Τόρις φάνηκαν να περιμένουν την έκθεση Γκρέι, πριν αποφασίσουν αν θα στείλουν «επιστολή άρσης εμπιστοσύνης» στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος, όταν η διεύθυνση της ιστορικής «Επιτροπής 1922» (μετέχουν οι βουλευτές που δεν έχουν κυβερνητικές θέσεις) λάβει έναν αριθμό επιστολών που ισοδυναμεί με το 15% των βουλευτών( σήμερα είναι  54), θα κινήσει τη διαδικασία για την αποπομπή του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, σερ Λίντσει Χόιλ, δεσμεύτηκε στους βουλευτές πως θα διασφαλίσει ότι θα έχουν χρόνο να διαβάσουν την έκθεση της Σου Γκρέι, πριν ο Τζόνσον εμφανιστεί και πάλι μετά τη δημοσιοποίησή της, για να απαντήσει σε ερωτήσεις. «Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να κάνει δήλωση. Αυτό που περιμένω είναι οι βουλευτές θα μπορέσουν να δουν την έκθεση πριν και ελπίζω ότι θα τους δοθεί χρόνος να την μελετήσουν» είπε ο Χόιλ.

Δείτε επίσης:  Wall: Απώλειες ενώ εντείνονται οι φόβοι για ύφεση

Ο Τζόνσον θα εμφανιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων αμέσως μόλις δημοσιευτεί η έκθεση της Γκρέι, για να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από το έθνος, εξήγησαν πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή

Μοιράσου το...