Η Κομισιόν θέλει να απαγορεύσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik

Η Κομισιόν θα απαγορεύσει το έργο των κρατικών ρωσικών ΜΜΕ, Russia Today (RT) και Sputnik, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Άλλο ένα σημαντικό βήμα: θα απαγορεύσουμε τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις κοινές της δηλώσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η λίστα θα περιλαμβάνει το τηλεοπτικό δίκτυο RT, το Sputnik και τις θυγατρικές τους και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει ήδη τα απαραίτητα εργαλεία για την απαγόρευση της «δηλητηριώδους και επιβλαβούς παραπληροφόρησης στην Ευρώπη». «Δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν ψέματα για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας και να σπείρουν διχασμό στην Ε.Ε.», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δείτε επίσης:  Ποδοπάτησε τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν ο Τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Ενές Καντέρ

Η υπηρεσία Τύπου του πρακτορείου Sputnik αντέδρασε στη δήλωση αυτή, καλώντας ειρωνικά την Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην σταματήσει στα ημίμετρα, αλλά να απαγορεύσει αμέσως το Διαδίκτυο».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζόζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμάχεται την παραπληροφόρηση από το 2015. «Σήμερα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα για να σταματήσουμε τη ρωσική χειραγώγηση πληροφοριών».

Το RT επικρίνεται επανειλημμένα στη Δύση ως εργαλείο προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Η κύρια κατηγορία είναι ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας διαδίδει ιστορίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση για λογαριασμό του ρωσικού κράτους. Το RT το αρνείται.

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης απαγόρευσαν πρόσφατα στο RT να μεταδίδει γερμανόφωνο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ως αιτία ανέφερε την έλλειψη άδειας εκπομπής για τη Γερμανία. Το RT DE ξεκίνησε το γερμανόφωνο πρόγραμμά του στα μέσα Δεκεμβρίου μέσω πολλών καναλιών διανομής. Στη Γερμανία, ειναι απαραίτητη η άδεια μετάδοσης για τηλεοπτικά προγράμματα σε εθνικό επίπεδο.

Δείτε επίσης:  Συνάντηση Καπράλου με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

naftemporiki.gr

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...