ΗΠΑ-Ρωσία: Συμφωνούν ότι είναι έτοιμες να συνομιλήσουν- «Σαφώς διατυπωμένες» θέσεις θέλει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία χαιρέτισε την προθυμία των ΗΠΑ να ξεκινήσουν συνομιλίες τον επόμενο μήνα για τις προτάσεις της για την ασφάλεια, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με στρατιωτική απάντηση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Κρεμλίνου.

«Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι ήδη θετικές, οι εταίροι μας θα έρθουν με ξεκάθαρα διατυπωμένες θέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν τις προτάσεις της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Χαρακτήρισαν, ωστόσο, κάποια μέρη τους «απαράδεκτα».

Δείτε επίσης:  «Καμπανάκι» του ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον – «Ο κόσμος δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα συνοριακά μέτρα»

Επιπλέον,ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συμμαχία επιθυμεί «ουσιαστικό διάλογο» με τη Μόσχα και σχεδιάζει να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤ με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό το νέο έτος.

Στις δηλώσεις του ο Πεσκόφ αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια μπορεί να είναι τα μέτρα αντίδρασης της Ρωσίας, για τα οποία έκανε λόγο ο Πούτιν, λέγοντας μόνο ότι θα διασφάλιζουν ισότητα αμοιβαίας αποτροπής. «Είναι σημαντικό οι προτεινόμενες συνομιλίες να μην καθυστερήσουν και να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις για χάρη τους, είπε.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν μετά την απαίτηση της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει τις δυνάμεις του το ΝΑΤΟ στις θέσεις που κατείχαν το 1997, προτού η συμμαχία επεκταθεί για να συμπεριλάβει πρώην σοβιετικά κράτη-δορυφόρους στην Ανατολική Ευρώπη, ως μέρος των προτεινόμενων νέων συνθηκών ασφαλείας. Η Ρωσία κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να αποκλείσουν οποιαδήποτε προοπτική ένταξης των πρώην σοβιετικών κρατών.

Δείτε επίσης:  «Θα πεθάνουν άνθρωποι τον χειμώνα λόγω των τιμών ενέργειας»

Οι ΗΠΑ υιοθετούν μια «επιχειρηματική» προσέγγιση στις προτάσεις της Ρωσίας και η Μόσχα είναι πρόθυμη να συζητήσει τις ανησυχίες της, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RT TV. Η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη προτάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, είπε επίσης. 

Ενώ το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για την Ουκρανία, δεν θεωρείται πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο σύντομα. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σχέδια για τοποθέτηση πυραύλων του ΝΑΤΟ στη χώρα. Η στρατιωτική συμμαχία υποστηρίζει ότι είναι ένα αμυντικό όργανο και οι αναπτύξεις της στα κράτη μέλη ήρθαν ως απάντηση στις απειλές της Ρωσίας.

Δείτε επίσης:  Η Κομισιόν θέλει να απαγορεύσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...