Ερντογάν: «Καταδικασμένοι» χωρίς τη λίρα

Με τη νομισματική κρίση να μη σταματά στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει τις αποταμιεύσεις του σε τουρκικές λίρες. «Θέλω όλοι οι πολίτες να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους στο δικό μας νόμισμα και να κάνουν όλες τις δουλειές τους στο δικό μας νόμισμα», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Ας μην ξεχνάμε: όσο δεν χρησιμοποιούμε τα δικά μας χρήματα ως σημείο αναφοράς, είμαστε καταδικασμένοι στον όλεθρο. Η τουρκική λίρα, το νόμισμά μας, είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσουμε. Όχι με αυτό ή εκείνο το ξένο νόμισμα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τον πληθυσμό να καταθέσει το χρυσό που κρύβει στα στρώματα,στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα. «Όσοι περισσότεροι από τους 5000 τόνους που είναι αποθηκευμένοι κάτω από τα μαξιλάρια εισάγονται στην οικονομία, τόσο περισσότερο δυναμώνουμε ως χώρα και ως λαός», είπε.

Δείτε επίσης:  Κορονοϊός – ECDC: «Καμπανάκι» για την κοινωνική πίεση από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι πολίτες της Τουρκίας διατηρούν περίπου τις μισές αποταμιεύσεις τους σε χρυσό και ξένα νομίσματα, καθώς ο πληθωρισμός κυμαίνεται πάνω  από 21% , σε συνδυασμό με την απώλεια εμπιστοσύνης στη λίρα, που έχασε περίπου το 44%  της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2021.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αιτία της νομισματικής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού βρίσκεται στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Με την επιμονή του Ερντογάν, η Τράπεζα έχει επανειλημμένα μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 14%.

 Ο Ερντογάν επιμένει πάντως σε αυτη την προσέγγιση, κάτι που επανέλαβε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του : «Παλέψαμε για να σώσουμε την οικονομία από τον κύκλο των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού», είπε. Χρησιμοποίησε μάλιστα και πάλι το Κοράνι για να υπερασπιστεί την πολιτική του για τα χαμηλά επιτόκια. «Το Ισλάμ απαγορεύει τα  πολύ υψηλά επιτόκια και την  τοκογλυφία», είπε ο Ερντογάν.

Δείτε επίσης:  Ουκρανικό - Ρωσία: Όλα γίνονται γιατί οι ΗΠΑ θέλουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...