Εμβολιασμοι: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα – Παρότι οι Έλληνες εμβολιάζονται, το «ταβάνι» πλησιάζει

εμβόλια ηλικίες

εμβόλια ηλικίες

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία ότι ο συνδυασμός θετικών μέτρων για τους εμβολιασμένους και αρνητικών προβλέψεων για τους ανεμβολίαστους θα αυξήσει εκ νέου το ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς, η αλήθεια των αριθμών λέει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ή όσο καλά θα θέλαμε.

Την ώρα που οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν την Ευρώπη -και τη χώρα μας- με τέταρτο κύμα της πανδημίας, οι συμπολίτες μας που σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν κάποιο από τα διαθέσιμα σκευάσματα κατά του COVID-19, αν και παραμένουν αρκετοί, σταδιακά μειώνονται, όπως μπορεί κάποιος να δει αναλυτικά σε αυτό τον πίνακα που έχει δημιουργήσει ο πολύ καλός παρατηρητής της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας @Nyrros.

Η πορεία των εμβολιασμών

Πώς όμως έχει διαμορφωθεί ως σήμερα η κατάσταση με τους εμβολιασμούς στη χώρα; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης στο emvolio.gov.gr, συνολικά έχουν χορηγηθεί 8.966.023 δόσεις εμβολίων. Οι συμπολίτες μας που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις -ή, στην περίπτωση του σκευάσματος της Johnson & Johnson, μία- και έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι 4.105.653 ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και 5.120.640
εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Μπάιντεν

Οι εμβολιασμοί ανά ηλικία

Όσον αφορά στα στοιχεία που αφορούν στους εμβολιασμούς ανά ηλικία, το ECDC παρουσιάζει μια μάλλον ανησυχητική εικόνα, καθώς:

  • στις ηλικίες από 80 και άνω ανεμβολίαστο παραμένει το 30,2%
  • στις ηλικίες 70-79 ετών ανεμβολίαστο παραμένει το 21,2%
  • στις ηλικίες 60-69 ετών ανεμβολίαστο παραμένει το 25,9%
  • στις ηλικίες 50-59 ετών ανεμβολίαστο παραμένει το 36,2%
  • στις ηλικίες 25-49 ετών ανεμβολίαστο παραμένει το 55,2% και
  • στις ηλικίες 18-24 ετών ανεμβολίαστο παραμένει το 83,5%.

Αυτό σημαίνει από τη μία ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των εμβολιαστικών επιδόσεων της χώρας (οι νεώτερες ηλικίες μπήκαν αργότερα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα), αλλά από την άλλη ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη του «τείχους ανοσίας» ως το φθινόπωρο, καθώς για να επιτευχθεί θα χρειαστεί να εμβολιαστεί πάνω από το 80-85% του πληθυσμού.

Το ανησυχητικό είναι ότι στο πρώτο διάγραμμα του ECDC οι γραμμές που δείχνουν την πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικία μοιάζουν να γίνονται παράλληλες προς τον οριζόντιο άξονα, όπερ σημαίνει ότι σταθεροποιείται ο αριθμός των εμβολιαζομένων ανά εβδομάδα και σταματά να αυξάνεται.

Ανά Περιφέρεια

Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμών ανά Περιφέρεια στην Ελλάδα, «πρωταθλητές» είναι τα Ιόνια Νησιά, όπου το 47% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, και ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44% του πληθυσμού.

Δείτε επίσης:  Τζουμέρκα: Ταξίδι στις ελληνικές «Άλπεις» – Κάνουμε στάση σε 3 παραδοσιακούς οικισμούς τους!

Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων καταγράφεται στην Στερεά Ελλάδα, μόλις 31%. Επίσης, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων περιορίζονται στο 32%, ενώ στην Αττική, ένας στους δύο έχει λάβει ήδη τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, και πλήρως εμβολιασμένο είναι το 38% του πληθυσμού.

Η ανησυχία της Παγώνη

Την ανησυχία αυτή μοιάζει να μοιράζεται και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση εκτίμησε ότι διστάζει να εμβολιαστεί ένα ποσοστό 30-32% «με το 6% εξ αυτών να είναι αρνητές που δεν θα αποφασίσουν ποτέ να πάνε να εμβολιαστούν» και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι που προβληματίζονται και θα πρέπει να ενημερωθούν με καμπάνιες.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ελπίζαμε ότι ο κόσμος θα πήγαινε πολύ πιο γρήγορα να εμβολιαστεί. Ενώ στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ καλά πιστεύω ότι ίσως και η ενημέρωση που αφορούσε τους εμβολιασμούς σε σύγκριση με τις θρομβώσεις δημιούργησε κάποιο θέμα». Υπογράμμισε ότι «πρέπει να τελειώνουν με τους εμβολιασμούς γιατί αν φτάσουμε φθινόπωρο που ο καιρός δεν είναι μαζί μας, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα».

Ανήσυχοι και οι πολίτες

Την ανησυχία τους για την πορεία των εμβολιασμών εκφράζουν και οι πολίτες, όπως ανέδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, όπου το 65% τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κάποιων ομάδων ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Δείτε επίσης:  5+1 προορισμοί που προτείνει ο Τάσος Δούσης για διακοπές λίγων ημερών

Στον αντίποδα, ωστόσο, από τους έως σήμερα ανεμβολίαστους πολίτες, μόλις το 40% δηλώνει ότι προτίθεται μέσα στο επόμενο διάστημα να κάνει το εμβόλιο, ενώ το 57% δηλώνει «μάλλον όχι» και «όχι», στέλνοντας περίπλοκο μήνυμα προς την Πολιτεία.

The post Εμβολιασμοι: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα – Παρότι οι Έλληνες εμβολιάζονται, το «ταβάνι» πλησιάζει appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...