Διπλή πρόκληση από Ερντογάν εν όψει του ραντεβού Δένδια με Τσαβούσογλου: “Θα κάνουμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου”. Απειλές και κατά της Κύπρου: “Εάν χρειαστεί, θα επέμβουμε”

Ερντογάν πρόκληση

Ερντογάν πρόκληση

Με μια διπλή πρόκληση ο Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με νέους στην χώρα του, διακήρυξε πως η Αγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

“Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα”

«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Δείτε επίσης:  Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκλωβισμένος και σχεδόν χωρίς τρόφιμα ο Έλληνας διπλωμάτης στη Μαριούπολη

Απειλές και κατά της Κύπρου: Εάν χρειαστεί θα επέμβουμε

Ο Ταγίπ Ερντογάν διεύρυνε την προκλητική ρητορική απειλώντας ευθέως και την Κύπρο.

Υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα: στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Επίθεση κατά Ντράγκι: “Αναιδείς και χυδαίες οι δηλώσεις του”

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και κατά του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει “δικτάτορα” μετά το sofagate.

Δείτε επίσης:  Άλλος ένας Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία

O Ερντογάν χαρακτήρισε «απολύτως αναιδείς και χυδαίες» τις δηλώσεις Ντράγκι λέγοντας:

The post Διπλή πρόκληση από Ερντογάν εν όψει του ραντεβού Δένδια με Τσαβούσογλου: “Θα κάνουμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου”. Απειλές και κατά της Κύπρου: “Εάν χρειαστεί, θα επέμβουμε” appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...