Γερμανία: Γιατί απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες

Η Γερμανία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες την Τετάρτη, αφού δικαστήριο του Βερολίνου έκρινε ότι ένας 56χρονος Ρώσος δολοφόνησε τσετσένο αντιφρονούντα για λογαριασμό της κυβέρνησης της Μόσχας, σε κάτι που ο προεδρεύων δικαστής δήλωσε ότι ήταν πράξη «κρατικής τρομοκρατίας».

Το 2019, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Ρώσος υπήκοος, που ταυτοποιήθηκε ως ο 56χρονος Βαντίμ Κρασίκοφ, πυροβόλησε δύο φορές από πίσω έναν πρώην τσετσένο διοικητή ανταρτών γεωργιανής καταγωγής, στο πάρκο Kleiner Tiergarten του Βερολίνου. Έπειτα πυροβόλησε άλλη μια «εύστοχη βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του θύματος, το οποίο ήταν ήδη ξαπλωμένο ακίνητο στο έδαφος».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο δράστης «είχε λάβει εντολή από κρατική υπηρεσία της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας» να δολοφονήσει το θύμα  «εξαιτίας της αρνητικής του στάσης απέναντι στο ρωσικό κεντρικό κράτος και του ρόλου του στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας». Ο προεδρεύων δικαστής χαρακτήρισε το περιστατικό πράξη «κρατικής τρομοκρατίας» όταν ανακοίνωσε την ετυμηγορία, καταδικάζοντας τον άνδρα σε ισόβια κάθειρξη.

Δείτε επίσης:  Κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά για τους S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street

Ο ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία, Σεργκέι Νετσάγιεφ, χαρακτήρισε την ετυμηγορία ως «παράλογη» και απείλησε με αντίποινα. «Αυτή η κατάληξη της δικαστικής διαδικασίας μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Είναι μια προφανώς αγενής πράξη που δεν θα μείνει αναπάντητη», είπε ο Νετσάγιεφ.

«Ο παράλογος ισχυρισμός ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εμπλέκεται στο έγκλημα επιβαλλόταν συνεχώς στο κοινό σε όλη τη διάρκεια της δίκης και ενσωματώθηκε στο γενικό αντιρωσικό πλαίσιο, αλλά χωρίς ποτέ να έχει τεκμηριωθεί με βιώσιμα στοιχεία», πρόσθεσε ο Netschajew, ισχυριζόμενος ότι ουκρανός μάρτυρας στη δίκη αντιμετώπισε πίεση να μιλήσει.

«Προφανώς, κάποιος έχει συμφέρον να επισκιάσει από την αρχή τον διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της νέας [γερμανικής] κυβέρνησης», είπε ο Νετσάγιεφ.

Δείτε επίσης:  ΗΠΑ: Οι μισοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι την εισβολή στο Καπιτώλιο οργάνωσαν αριστεροί

Μετά τις δηλώσεις του Νετσάγιεφ, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι τον είχε καλέσει για συνομιλίες, στον απόηχο της δικαστικής απόφασης. Ανακοίνωσε επίσης ότι δύο μέλη του επιτελείου του είχαν κηρυχθεί ως «ανεπιθύμητα». Η γερμανική ταμπλόιντ Bild ανέφερε ότι οι δυο τους πρέπει να φύγουν από τη Γερμανία εντός μιας εβδομάδας, ενώ το Spiegel ανέφερε ότι είναι μέλη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB.

Η δολοφονία «αντιπροσωπεύει μια σοβαρή παραβίαση του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», τόνισε η Μπέρμποκ, η οποία πρόσθεσε ότι μίλησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τηλεφωνικά την Τρίτη για να συζητήσει τη σημασία του διαλόγου με σεβασμό. «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι ενέργειες όπως η δολοφονία του Tiergarten ασκούν μεγάλη πίεση», σχολίασε.

Δείτε επίσης:  Συνελήφθη ο επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στο Σουδάν

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...