Αλωπεκία: «Τσουνάμι» συμπαράστασης μετά το πολύκροτο χαστούκι στα Όσκαρ – Οι διάσημοι που υποφέρουν

Έκκληση να μπει ένα «τέρμα στο στίγμα» που συνοδεύει την αλωπεκία απευθύνουν πάσχοντες και μη, μετά το ατυχές χιούμορ του Κρις Ροκ που άνοιξε τον «ασκό του αιόλου» στη φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Η Αμερικανίδα βουλευτής Αγιάνα Πρέσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και πολλοί άλλοι που ζουν με τη νόσο θεωρούν οτι το αστείο του κωμικού για την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ- τη σύζυγο του Γουίλ Σμιθ που έσπευσε να την υπερασπιστεί με τρόπο άκρως αμφιλεγόμενο- ήταν εξευτελιστικό για 147 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με αλωπεκία.

Η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, ηθοποιός σεναριογράφος, παραγωγός, οικοδέσποινα talk show, επιχειρηματίας, τραγουδίστρια και στιχουργός, έχει μιλήσει για τη ζωή με την απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με την αλωπεκία. Το 2020 αποκάλυψε για πρώτη φορά το δικό της ταξίδι με τη νόσο και μοιράστηκε τις σκέψεις της πολλές φορές.

Δεν είναι η μόνη. Σε ανάρτησή της, η Πρέσλεϊ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν συγχωρεί τη βία, επιχείρησε ωστόσο να στρέψει τα φώτα στην πάθηση. «Ας μιλήσουμε για το πώς είναι να ζεις με [αλωπεκία]. Τις βαθιά ευάλωτες, δύσκολες στιγμές που βλέπουν οι οικογένειές μας. Ανάρτηση εκτίμησης για όσους μας συμπαραστέκονται και μας υποστηρίζουν όταν βρισκόμαστε στις χειρότερες στιγμές μας. Μας βλέπουν πλήρως».

«Τα σώματά μας δεν είναι δημόσιος τομέας. Δεν είναι μια γραμμή σε ένα αστείο , ειδικά όταν η μεταμόρφωση δεν είναι της επιλογής μας. Είμαι επιζών της βίας. Είμαι περήφανη που πάσχω από αλωπεκία. Το ψυχολογικό τίμημα που κουβαλάμε καθημερινά είναι πραγματικό. Με τη Τζέιντα για πάντα»

Άλλοι με αλωπεκία μοιράστηκαν παρόμοια μηνύματα επικρίνοντας τα σχόλια του Κρις Ροκ για την εμφάνιση της Τζέιντα Σμιθ. Ο Γκόλντεν, ποιητής και φωτογράφος, έγραψε στο Twitter σχετικά με τη διάγνωσή του με γυροειδή αλωπεκία στην πρώτη γυμνασίου και την τραυματική παρενόχληση που υπέστη: «Οι άνθρωποι με εκφοβίζανε για χρόνια για κάτι που δεν μπορούσα να ελέγξω – Μακάρι να με υπερασπίζονταν/υποστηρίζαν όταν ήμουν παιδί.»

Μιλώντας για το πώς η υποστήριξη της οικογένειας του, τον έκανε να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του μετά το bullying καθώς συνεχιζόταν η απώλεια μαλλιών του, ο Γκόλντεν έφθασε στο σημίο να πει ότι δεν κατηγορεί τον Σμιθ για την υπεράσπιση της συζύγου του στη σκηνή των Όσκαρ.

Δείτε επίσης:  Φρεγάτες: Καμία αμερικανική «σφήνα» - Ακλόνητη και οριστική η συμφωνία με τη Γαλλία για τις Belh@rra

Εθνικές οργανώσεις που επικεντρώνονται στην υπεράσπιση της αλωπεκίας μίλησαν επίσης για το περιστατικό. Το Εθνικό Ίδρυμα Alopecia Areata ανακοίνωσε: «Πολλοί άνθρωποι που ζουν με την πάθηση υποφέρουν και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε αυτήν την κοινότητα και να εξαλείψουμε το στίγμα, τις διακρίσεις και τα κοινωνικά εμπόδια που επιμένουν».

Η αλωπεκία επηρεάζει 147 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως

Σύμφωνα με την οργάνωση η γυροειδής αλωπεκία επηρεάζει 7 εκατομμύρια Αμερικανούς και 147 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι ειδικοί ζητούν περισσότερη εκπαίδευση για να βοηθήσει «να τερματιστεί το στίγμα». Η φιλανθρωπική οργάνωση Alopecia UK είπε ότι δεν συγχωρεί τη βία και τόνισε τα εξευτελιστικά σχόλια που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με αλωπεκία.

«Το να αντιμετωπίζεις ανεπιθύμητα σχόλια και να είσαι το αστείο συνιστά δυστυχώς ένα πολύ πραγματικό μέρος της αλωπεκίας. Το γεγονός αυτό απλώς προσθέτει στην αγωνία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αλωπεκία», ανέφερε η οργάνωση.

Το πολυσυζητημένο χαστούκι στην 94η τελετή απονομής των βραβείων ΌσκαρΑ.Ρ

Ο Τζεφ Βοϊτόβοτς, ιδρυτής της οργάνωσης για παιδιά με αλωπεκία Children’s Alopecia Project, είπε ότι η συμπεριφορά του Σμιθ διχάζει τις απόψεις. «Το θέμα είναι ότι κάποιος είπε κάτι που ήταν αρνητικό σε κάποιον που είχε ιατρική διάγνωση αλωπεκίας… και αυτό συμβαίνει σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, κάθε μέρα». Τα σχόλια του Κρις Ροκ πρόσθεσε ήταν κάτι περισσότερο από ένα…άκακο αστείο. Η δήλωσή του μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά για να εκφοβίσουν άλλους.

«Το GI Jane θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποτιμητικό σχόλιο σε ένα κοριτσάκι με αλωπεκία και σκέφτηκα οτι κάτι τόσο απλό, όσο ένα μικρό αστείο θα μπορούσε πραγματικά να έχει τεράστιο αντίκτυπο», είπε. Το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ πρόσθεσε μετατοπίζει την προσοχή από την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αυτοάνοση κατάσταση. «Θα θέλαμε ο Γουίλ Σμιθ και ο Κρις Ροκ να υπερασπιστούν αυτά τα παιδιά με αλωπεκία και να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει κάποιος εκεί για να πολεμήσει, όχι κυριολεκτικά, αλλά μεταφορικά, για αυτά τα παιδιά», είπε ο Βόϊτοβιτς.

Δείτε επίσης:  Όταν συνάντησα στο Βράδυ τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι επώδυνη — και όταν βρίσκεστε στη δημοσιότητα, μπορεί μόνο να κάνει το ταξίδι σας ακόμα πιο δύσκολο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Alopecia Areata, η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με την αλωπεκία επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και φύλων. Και η Mayo Clinic λέει ότι είναι συχνά αποτέλεσμα γενετικής, στρες, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών καταστάσεων ή γήρανσης.

Οι διασημότητες που υποφέρουν από αλωπεκία

Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ: Η σύζυγος του Γουίλ Σμιθ αποκάλυψε για πρώτη φορά τον αγώνα της με την αλωπεκία το 2018 και από τότε μιλάει συχνά για το πώς αντιμετωπίζει την πάθηση. Αν και την πρώτη φορά που ανακάλυψε ότι έχανε «τούφες μαλλιά» στο ντους ήταν «τρομακτικό», όπως λέει, προσπάθησε να αγκαλιάσει την αλωπεκία της.

«Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές στη ζωή μου που έτρεμα κυριολεκτικά από φόβο…Όμως ακόμα και στον τρόμο μου, ακόμα και στον φόβο μου και τη στιγμή που απλά έλεγα “Θεέ μου, γιατί είσαι τόσο τρομοκρατημένη που μπορεί να χάσεις τα μαλλιά σου;” έπρεπε πραγματικά να το τοποθετήσω σε μια πνευματική διάσταση. Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν απο καρκίνο, άνθρωποι που έχουν άρρωστα παιδιά. (…) Όταν το κοίταξα από αυτή την οπτική γωνία, πραγματικά με καθήλωσε» είχε πει στο Red Table Talk.

Η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ που αποφάσισε να «αγκαλιάσει» την αλωπεκίαΙnstagram

Το 2021, η Τζέιντα αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ξυρίσει το κεφάλι της, χάρη σε μια μικρή ενθάρρυνση από την κόρη της Γουίλοου. Αφού κουνούσε το ξυρισμένο κεφάλι της για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, είπε πως αποφάσισε να γίνει «φίλη» με την αλωπεκία της.

Βαιόλα Ντέιβις: Η Βαιόλα Ντέιβις, η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κατάφερε να είναι τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ, ήταν 20 ετών όταν άρχισε ξαφνικά να χάνει τα μαλλιά της. Είπε ότι τα τυχαία «μπαλώματα» στο κεφάλι της την έκαναν απίστευτα συνειδητοποιμένη και για χρόνια τα κάλυπτε με περούκες. «Ξύπνησα μια μέρα και φαινόταν σαν να είχα κούρεμα Mohawk. Μεγάλα φαλακρά τμήματα στην κορυφή του κεφαλιού μου» είχε δηλώσει.

H Bαιόλα ΝτέιβιςΑ.Ρ

Και ενώ η Βαιόλα παραδέχεται ότι πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της «που δεν ένιωθε άνετα» στο δέρμα της, τελικά εγκατέλειψε τις περούκες και αποφάσισε ότι ήθελε να είναι ο εαυτός της. «Ήταν δεκανίκι, όχι βελτίωση. Ήμουν τόσο απελπισμένη να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι ήμουν όμορφη. Έπρεπε να ελευθερωθώ από αυτό το [αίσθημα] σε κάποιο βαθμό» πρόσθεσε.

Νιβ Κάμπελ: Η ηθοποιός του Scream λέει ότι άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης όταν ήταν στις αρχές της δεκαετίας των 20, μετά απο μία πολύ αγχωτική περίοδο στη ζωή της.

Δείτε επίσης:  Και όμως…Αυτές οι 10 εξωτικές παραλίες και οι λίμνες βρίσκονται στη χώρα μας
H Nιβ ΚάμπελΑ.Ρ

«Στα 23 μου, εμφάνισα αλωπεκία. Ήμουν τρομερά καταπονημένη και έπαιρνα διαζύγιο. Επίσης, είχα ανθρώπους που με καταδίωκαν και άρχισα να λαμβάνω απειλητικά μηνύματα. Ήμουν τόσο στενοχωρημένη από όλο αυτό που τα μαλλιά μου άρχισαν να πέφτουν. Η ζωή δεν ήταν πάντα ένα μπολ με κεράσια», είχε δηλώσει η ηθοποιός στην εφημερίδα Daily Mail.

Τάιρα Μπάνκς:Τηλεοπτική προσωπικότητα, παραγωγός, επιχειρηματίας, ηθοποιός, μοντέλο, συγγραφέας και ενίοτε τραγουδίστρια, η 48χρονη Μπανκς πέρασε μια περίοδο στη ζωή της όπου βίωσε απώλεια μαλλιών λόγω άγχους. Οπως είπε η ίδια εξήγησε ότι ενώ έγραφε το βιβλίο της Modelland άρχισε να χάνει μαλλιά.

Η Τάιρα ΜπάνκςΑ.Ρ

«Ειλικρινά, το ανατριχιαστικό για μένα ήταν ακόμη και να απολαύσω ένα γεύμα. Δεν μπορούσα να κοιτάξω απλώς τον ωκεανό. Και εκ των υστέρων, αυτό δεν ήταν υγιές. Πώς μπορώ να το πω αυτό χωρίς να δακρύσω; Έπαθα αλωπεκία από το άγχος» έχει πει στη Wall Street Journal.

Κίρα Νάιτλι: Μετά από πολλά χρόνια που έβαφε τα μαλλιά της για ταινίες, η Κίρα Νάιτλι άρχισε να αντιμετωπίζει απώλεια μαλλιών. Λέει ότι τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα που αποφάσισε να αρχίσει να φοράει περούκες – κάτι που τελικά ήταν πολύ χρήσιμο ώστε να αρχίσουν να ξαναβγαίνουν τα μαλλιά της. Και αφού απέκτησε την κόρη της Έντι, τα μαλλιά της άρχισαν να ξαναβγαίνουν ακόμα πιο πυκνά.

H Kίρα ΝάιτλιΑ.Ρ

«Έχω βάψει τα μαλλιά μου σχεδόν κάθε χρώμα που μπορεί να φανταστεί κανείς για διαφορετικές ταινίες. Η κατάσταση έγινε τόσο άσχημη που τα μαλλιά μου κυριολεκτικά άρχισαν να πέφτουν από το κεφάλι μου! Έτσι, τα τελευταία πέντε χρόνια, χρησιμοποιούσα περούκες, το οποίο είναι το καλύτερο πράγμα που έκανε ποτέ για τα μαλλιά μου», έλεγε η Κίρα το 2016.

Τζέσι Νέλσον: Όταν η πρώην τραγουδίστρια των Little Mix ήταν μόλις 13 ετών, άρχισε να χάνει τα μαλλιά της λόγω αλωπεκίας, που τηςείχε προκαλέσε το έντονο άγχος. Εκείνη την εποχή, η Τζέσι δεχόταν bullying και η απώλεια μαλλιών επιδείνωνε την ψυχολογική της κατάσταση, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο.

Τα μαλλιά της από τότε έχουν ξαναφυτρώσει. «Ήμουν μάλλον περίπου 13 όταν μόλις άρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά μου. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία και δεν ήταν ωραίο. Με διάλεξαν γιατί πάντα μου άρεσε να ντύνομαι διαφορετικά. Ποτέ δεν ήθελα πραγματικά να ταιριάζω με όλους τους άλλους», είπε η Τζέσι στο περιοδικό Fabulous.

Αλίσα Μιλάνο: Αφού διαγνώστηκε με κορονοϊό, η ηθοποιός είπε άρχισε να αντιμετωπίζει απώλεια μαλλιών που προκλήθηκε από το άγχος που υπέμεινε το σώμα της, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τον ιό. Σε ένα βίντεο στο Instagram, έδειξε τις τούφες των μαλλιών που έβγαιναν από το κεφάλι της ενώ βούρτσιζε τα βρεγμένα μαλλιά της.

Η Αλίσα ΜιλάνοΑ.Ρ

«Σκέφτηκα να σας δείξω τι κάνει η COVID-19 στα μαλλιά σας. Πάρτε το στα σοβαρά. Ένα βούρτσισμα, αυτή είναι η απώλεια μαλλιών μου» είπε στο βίντεο.

Source

Μοιράσου το...