Γερμανία: Απεβίωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς, Ρόμαν Κεντ

Ο Ρόμαν Κεντ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς, απεβίωσε στη Νέα Υόρκη, μετά από σύντομη ασθένεια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο οργανισμός αυτός, που ιδρύθηκε από επιζώντες του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης.

«Οι επιζώντες του Άουσβιτς σε όλον τον κόσμο αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη και μεγάλη θλίψη τον Ρόμαν Κεντ, ο οποίος ήταν ο ακλόνητος και ευφραδής εκπρόσωπος των αναμνήσεων και της ζωής τους για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο Κρίστοφ Χόιμπνερ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής που εδρεύει στο Βερολίνο.

Η ακριβής ηλικία του Ρόμαν Κεντ δεν ήταν γνωστή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, γεννήθηκε στο Λοτζ, στη σημερινή Πολωνία, το 1925.

Δείτε επίσης:  3+1 προορισμοί για εκδρομή με το αυτοκίνητο το Σαββατοκύριακο

Στα τέλη του 1939, μετά την εισβολή της γερμανικής Βέρμαχτ στην Πολωνία, τα μέλη της οικογένειάς του, των Κνίκερ, οδηγήθηκαν στο γκέτο όπου ο πατέρας του πέθανε το 1943 από υποσιτισμό.

Η υπόλοιπη οικογένεια μεταφέρθηκε το 1944 στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου ο Ρόμαν αποχωρίστηκε τη μητέρα και τις αδελφές του. Μαζί με τον αδελφό του, τον Λεόν, έζησε σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι που απελευθερώθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες στη διάρκεια μιας «πορείας θανάτου» από το Φλόσενμπουργκ στο Νταχάου.

Ο Ρόμαν και ο Λεόν μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1946. Το 2011 ανέλαβε επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής, σκοπός της οποίας είναι να ενημερώνει για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι (περίπου το 1 εκατομμύριο ήταν Εβραίοι) εξοντώθηκαν από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων ή πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες.

Δείτε επίσης:  Κρούσματα: Ξεπέρασαν τις 250.000 σε μία εβδομάδα - Πίεση στις απλές κλίνες και συνεργασία με ιδιώτες

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Λύνει τη σιωπή του ο σύζυγος της Καρολάιν – «Με είχαν προειδοποιήσει όλοι»

Source

Μοιράσου το...