Στο έλεος του «σούπερ» τυφώνα Ράι οι Φιλιππίνες: 12 θάνατοι και 18.000 άνθρωποι σε καταλύματα

Τουλάχιστον 12 νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους άφησε πίσω του ο τυφώνας Ράι, ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει φέτος τις Φιλιππίνες, ο οποίος ξερίζωσε δέντρα, προκάλεσε την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και πλημμύρες σε πολλά χωριά του αρχιπελάγους.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες Πέμπτη (16/12) λόγω του τυφώνα και περίπου 18.000 εξακολουθούν να παραμένουν σε καταλύματα σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών των Φιλιππίνων. Εξαιτίας του τυφώνα έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες σε κάποιες περιοχές, ενώ ξηλώθηκαν και στέγες κτιρίων. Η Εθνική Υπηρεσία επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην επαρχία Μπουκιντνόν. Παράλληλα η αστυνομία της επαρχίας Δυτικό Νέγκρος ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένας ηλικιωμένος ο οποίος καταπλακώθηκε από το σπίτι του το οποίο κατέρρευσε μετά την πτώση δέντρου.

Δείτε επίσης:  6 πράγματα που πρέπει να κάνετε για την προστασία του δέρματός σας όταν γυμνάζεστε

Σήμερα το απόγευμα ο τυφώνας Ράι πλησίαζε το νησί Παλαουάν, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τη νύχτα αναμένεται να απομακρυνθεί από τις Φιλιππίνες και να περάσει από τη Νότια Σινική Θάλασσα με κατεύθυνση το Βιετνάμ.

«Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές και σπίτια»

Ο Ράι είχε χαρακτηριστεί «σούπερ τυφώνας» -το αντίστοιχο του κυκλώνα κατηγορίας 5 στις ΗΠΑ- όταν έφτασε χθες στο τουριστικό νησί Σιαργκάο, συνοδευόμενος από ανέμους 195 χιλιομέτρων την ώρα. Σήμερα οι άνεμοι μειώθηκαν σε ένταση λίγο και φτάνουν τα 155 χιλιόμετρα την ώρα, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων.

Δείτε επίσης:  Ολλανδία: Ο βασιλιάς χαιρέτισε τη συγγνώμη για το δουλεμπόριο

Η Εθνική Υπηρεσία επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών σε όλη τη χώρα. «Οι ζημιές δεν είναι τόσο σημαντικές όσο αυτές που προκάλεσαν πρόσφατα άλλοι τυφώνες αντίστοιχης έντασης», δήλωσε ο Κασιάνο Μονίλα, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Υπηρεσίας. «Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές και σπίτια», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι μαζικές εκκενώσεις πολιτών πριν τον τυφώνα είχαν στόχο να σωθούν ζωές.

Ο τυφώνας Ράι θα πλήξει τις Φιλιππίνες αρκετά καθυστερημένα τη φετινή περίοδο. Οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στον Ειρηνικό Ωκεανό σχηματίζονται μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, καθώς ενισχύονται όσο επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δείτε επίσης:  Ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος 7.600 και πλέον νησιών, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου 20 τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες που συχνά σπέρνουν την καταστροφή, μετατρέποντας σπίτια σε συντρίμμια, σαρώνοντας υποδομές και σοδειές σε ήδη φτωχές περιοχές.

Ο πιο φονικός τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες ήταν ο «σούπερ τυφώνας» Χαϊγιάν το 2013, εξαιτίας του οποίου περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

Πηγή

Μοιράσου το...