Ινδία: Οι αγρότες σταματούν τις κινητοποιήσεις τους, μετά τη νίκη του κινήματος

Οι Ινδοί αγρότες ανακοίνωσαν πως τερματίζουν τις κινητοποιήσεις τους, μερικές εβδομάδες αφού ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι αποσύρει το νομοσχέδιό του για τη μεταρρύθμιση της γεωργίας προκειμένου να βρεθεί λύση στην αντιπαράθεση που διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο.

Πορεία θα πραγματοποιηθεί στο Σάββατο για να γιορταστεί η νίκη της εκστρατείας των αγροτών κατά των μεταρρυθμίσεων του Μόντι, δήλωσε ο Μπαλμπίρ Σινγκ Ραζαβάλ, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, όπως μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο PTI.

Από πέρυσι χιλιάδες αγρότες είχαν κατασκηνώσει γύρω από το Νέο Δελχί διαμαρτυρόμενοι για τη γεωργική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση Μόντι.

Παρά την υποχώρηση του Ινδού πρωθυπουργού, οι ενώσεις των αγροτών είχαν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τη μάχη μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν παρά την ακύρωση της μεταρρύθμισης, αν και με τη συμμετοχή λιγότερων ανθρώπων.

Δείτε επίσης:  ΗΠΑ: Δικομματική ομάδα της Γερουσίας παρουσιάζει το πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τα όπλα

Μεταξύ άλλων οι αγρότες ζητούσαν να τους δοθούν εγγυήσεις για τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα γεωργικά προϊόντα και να καταβληθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των εκατοντάδων αγροτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η αγροτική μεταρρύθμιση του Μόντι είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2020 και βάσει αυτής επιτρεπόταν στους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους στον αγοραστή της επιλογής τους, αντί να στρέφονται αποκλειστικά στις αγορές που ελέγχονται από το κράτος, οι οποίες όμως διασφάλιζαν μια ελάχιστη τιμή αγοράς για κάποια προϊόντα.

Αμέσως μετά την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης πολλοί μικροί αγρότες βγήκαν στους δρόμους, δημιουργώντας καταυλισμούς στην είσοδο του Νέου Δελχί. Εκτιμούσαν ότι αυτή η απελευθέρωση τους απειλούσε καθώς τους ανάγκαζε να ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες εταιρείες.

Δείτε επίσης:  Καθολικό lockdown στην Κάλυμνο από την Τετάρτη από την Τετάρτη έως και την ερχόμενη Δευτέρα

Πολλοί απέδωσαν τη μεταστροφή του Μόντι στις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε πολλά κρατίδια της Ινδίας και οι οποίες είναι σημαντικές για το εθνικιστικό, ινδουιστικό κόμμα του BJP.

Στις αρχές του 2022 θα διεξαχθούν εκλογές σε αρκετά κρατίδια της Ινδίας, κυρίως στο Πουντζάμπ, από όπου κατάγονται πολλοί αγρότες, και το Ουτάρ Πραντές, το πιο πολυπληθές της χώρας με 220 εκατομμύρια κατοίκους.

Το αγροτικό κίνημα ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ινδία μετά την εκλογή του Μόντι στην πρωθυπουργία, το 2014.

Ο γεωργικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην Ινδία καθώς προσφέρει τα προς το ζην για σχεδόν το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της χώρας και αποτελεί περίπου του 15% του ΑΕΠ της.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Εργοστάσιο χάλυβα άρχισε να επαναλειτουργεί - 60 χλμ μακριά οι Ρώσοι

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή

Please follow and like us:
Pin Share
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email