συντάξεις

Οι ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ σε αριθμούς: Νέα και παλαιά σύνταξη

Τι ισχύει με τις συντάξεις για όλους;

Που θα δοθούν από την κυβέρνηση οι αυξήσεις, πότε και σε ποια. Στις 25 Νοεμβρίου θα πληρωθεί το Α21 και το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης)

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016, αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης και ανεβαίνει η σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Έτσι οι Έλληνες θα δούνε πραγματική αύξηση σε μισθούς και συντάξεις.

Οι αλλαγές στις συντάξεις

Άμεσα ωφελημένοι θα είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 με το Νόμο 4387, καθώς με βάση τα σενάρια που εξετάζονται σε μελέτη του υπουργείου Εργασίας, θα κερδίσουν από 35 ως και 170 ευρώ το μήνα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Παραδείγματα, παλιές συντάξεις και προσωπική διαφορά:

Μείωση της προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος που είχε σύνταξη 1.200 ευρώ ως το 2018 έπαιρνε με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου ανταποδοτική σύνταξη 650 ευρώ και μαζί με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ συνολικά στο πορτοφόλι του έβλεπε1.034 ευρώ.

Την μείωση των 166 ευρώ από την παλιά σύνταξη τα έπαιρνε ως προσωπική διαφορά. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, εφόσον η ανταποδοτική σύνταξη γίνει 740 ευρώ, τότε η νέα πραγματική του σύνταξη θα είναι 1.124 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η προσωπική διαφορά είναι μόνον 76 ευρώ αντί των 166 ευρώ.

Δείτε επίσης:  ΟΑΕΔ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τις 7.000 νέες θέσεις εργασίας με μισθό μέχρι 710 ευρώ το μήνα

Το κέρδος για τον συνταξιούχο είναι ότι τώρα ένα μέρος από την προσωπική του διαφορά θα γίνει μέρος της σύνταξης περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο της απώλειας στο μέλλον. Με της Ελληνικές κυβερνήσεις όμως και τον βραχνά τον δανειστών και του ΔΝΤ κάθε απόφαση μπορεί να αλλάξει την προηγούμενη όμως οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει πλέον εδώ και 10 χρόνια σκληρής λιτότητας.

Τα νέα ποσοστά στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης

Η αύξηση της αναπλήρωσης με τα καινούρια ποσοστά θα είναι μεγαλύτερη ανά έτος. Έτσι π.χ, από τα 34 στα 35 έτη η αύξηση μπορεί να είναι 1,80% και το νέο ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία να φτάνει στα 38,04% (αντί 33,81% που είναι τώρα). Αντίστοιχα, από τα 35 στα 36 έτη η αύξηση μπορεί να είναι 1,95%, από τα 36 στα 37 να είναι 2,1% και ανάλογα. Έτσι όσο ανεβαίνουν τα έτη ασφάλισης θα μεγαλώνουν και τα ποσοστά της αναπλήρωσης. Εκτός φυσικά αν αύριο σκεφτούν κάτι άλλοι οι λαμβάνοντες αποφάσεις στο Υπουργείο Εργασίας.

ΟΠΕΚΑ

Έως το τέλος του χρόνου θα γίνουν επίσης αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα ενοικίου και το επίδομα παιδιού Α21 που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η κυβέρνηση επίσης εξήγγειλε σειρά μέτρων αναζωογόνησης της αγοράς ακινήτων ώστε να γίνουν περισσότερες αγοραπωλησίες και να μπει ζεστό χρήμα στην αγορά που τα τελευταία 10 χρόνια είναι σε στασιμότητα.

Δείτε επίσης:  Europa League – Europa Conference League: Που και πότε παίζουν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Άρης

ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης)

Το ΚΕΑ θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα γιατί στην Ελλάδα μας αρέσει να μετονομάζουμε ότι γουστάρουμε και ανάλογα με της συνθήκες που επικρατούν, και θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες). Σκοπός είναι να επιδιωχθεί καλύτερη αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, ή αλλιώς σκοπός είναι όλοι οι Έλληνες να ζούνε από προγράμματα πείνας και να έχουν απόλυτη ανάγκη κάποιον να τους δίνει επιδόματα. Έτσι το πόπολο χειραγωγείτε ευκολότερα.

Επιπλέον, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι, αλλά και θα προσληφθούν περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ψηφίζουν στρατευμένα ως κοπάδι με τον φόβο να μην χάσουν την θεσούλα και τον μισθό.

Ανά έξι μήνες πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για το ΚΕΑ (keaprogram.gr) οι δικαιούχοι.

Τα Κέντρα Κοινότητας θα ενημερώνουν τους πολίτες αναφορικά με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2018 και τι καινούριες αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν για να λάβουν οι δικαιούχοι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 13/οικ./33475/1935/2018.

Δείτε επίσης:  Πάρνηθα: Ολοκληρώθηκε η προσπάθεια ανάσυρσης του νεκρού ορειβάτη

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Όσοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να μαζέψουν και υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

– Αριθμός ΑΜΚΑ
– Αριθμός ΑΦΜ
– Πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία
– Απόδειξη διαμονής
– Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού
– Για τα φιλοξενούμενα μέλη, αριθμοί ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για εισοδήματα που λαμβάνουν.

Αν επιλεχθούν οι δικαιούχοι θα λάβουν τα εξής:

– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα

Επιπλέον το ΚΕΑ συνδέεται με πολλές άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, αγαθά και παροχές, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων Ελλήνων, η παροχή σχολικών γευμάτων σε παιδιά στο σχολείο, η ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης αστέγων και φτωχών και η ένταξη τους σε προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Δες περισσότερα εδώ

Μοιράσου το...